Purcari

Istoric

În anul 1827, Țarul Nicolae I al Rusiei emite un Decret Special, în urma căruia la Purcari este înființată prima gospodărie vinicolă specializată din Basarabia. Aceasta a fost numită în cinstea unuia dintre fondatorii de origine germană, Harmizone. De atunci proprietari ai Vinăriei Purcari au fost boierii moldoveni Dăncilă și Clot, dar şi germani, ruși și francezi. Deja în 1847, în cadrul Iarmarocului Agricol Basarabean, vinul de Purcari obține prima sa medalie de aur.

În 1878 vinăria sărbătorește adevăratul triumf la Expoziția Mondială de la Paris, când în cadrul unei degustări închise, experţii francezi au fost impresionaţi de un vin sec, de culoare intens- rubinie, fiind siguri că este un vin de Bordeaux. Mare însă le-a fost mirarea să afle că vinul își are originile într-un sătuc necunoscut de pe malul Nistrului. Acesta este momentul când Negru de Purcari a obținut prima sa medalie de aur la o expoziție internațională.

Un timp îndelungat vinurile de Purcari erau la fel de populare precum vinurile de Bordeaux sau Burgundia. Acestea erau servite la mesele țarului Nicolai al II-lea, ale regelui George al V-lea și ale Reginei Victoria a Marii Britanii. Vândute în Danemarca, Olanda, Suedia, Germania, Franța, vinurile de Purcari erau înalt apreciate și obțineau numeroase trofee.

O nouă eră în istoria Purcari începe în 1950, când vinificatorii moldoveni au restabilit tehnologia clasică de producere a celebrelor vinuri. Unul dintre marii profesioniști ai timpului Pimen Cupcea, a reconstituit rețeta legendarului vin Negru de Purcari, iar Ion Ungureanu a creat o nouă capodoperă – Purpuriu de Purcari. În această perioadă, vinurile de Purcari capătă o popularitate imensă şi devin un simbol incontestabil al Republicii Moldova.

În 2003, odată cu replantarea celor 250 ha de viţă de vie şi dotarea vinăriei cu cele mai performante utilaje, începe perioada modernă din istoria Château Purcari.

Premii

Pe parcursul ultimilor 15 ani, vinăria Purcari a obținut numeroase medalii la cele mai diverse concursuri și expoziții internaționale.

Medaliile de aur obținute în anul 2016:
Alb de Purcari 2013 - Challenge International du Vin, Bordeaux 2016

Alb de Purcari 2013, Alb de Purcari 2014, Freedom Blend 2014, IceWine Purcari 2014, Pinot Grigio de Purcari 2015, Rose de Purcari 2015, Vinohora Rose - Fetească Neagră & Montepulciano 2015 - International Wine Contest, Bucuresti 2016

Alb de Purcari 2014, IceWine Purcari 2014, Maluri de Prut - Fetească Neagră & Rară Neagră 2015, Sauvignon Blanc de Purcari – 2015 - Mundus Vini Germany 2016

Negru de Purcari 2010- Winefest Calgary, Canada 2016 (Best red under $30)

Negru de Purcari 2010 - Winefest Edmonton, Canada 2016 (Best red under $30).

Export

Ucraina, Norvegia, Suedia, Polonia, Cehia, Marea Britanie, Danemarca, Elveția, Olanda, Franța, Canada, Austria.

Categoriile produselor

Subcategoriile produselor

Filtrează produsele

Selectează categoria