16 - 28 ian - feb

Organizatorul

Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală

Data și Ora

miercuri, 16 ianuarie 2019,
11:00 - 14:00
joi, 28 februarie 2019,
10:00 - 17:00

Adresă

mun. Chișinău, str. M. Kogălniceanu, 82

Contacte

+373 22 244 002

Parteneri

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova;
Șezătoarea Basarabia;
Societatea de Etnologie din Republica Moldova;
Institutul Cultural Roman „Mihai Eminescu”.

Finisat

Expoziția “100 de cămăși basarabene salvate de la dispariție”

Inaugurarea expoziției “100 de cămăși basarabene salvate de la dispariție”. FOTO (17 ian 2019)

Doritorii sunt invitați la o expoziție inedită organizată cu prilejul Centenarului Marii Uniri.

Ideea de a organiza expoziția “100 de cămăși basarabene salvate de la dispariție” a apărut în mijlocul Comunității Șezătoarea Basarabia care de mai mulți ani recuperează tradiția autenticității și originalității costumului popular al românilor din Republica Moldova. Proiectul a demarat în luna martie 2017 și vizează confecționarea a 100 de cămăși cu materiale noi după izvoade vechi: fotografii, desene, schițe, cămăși deteriorate, părți de pânză din cămăși, ce sunt valoroase pentru reconstituirea bogăției cămășii tradiționale din spațiul basarabean.

În această perioadă au învățat specificul croiului, tehnicilor și cusut, principiilor artistice de ornamentare a pieselor de port peste 250 de doamne și domnișoare. Participanții la acțiunile proiectului sunt membrii Comunității Șezătoarea Basarabia, între care sunt pasionați de arta acului din orașul Chișinău, reprezentanți ai diferitelor comunități din Republica Moldova și România, care și-au asumat responsabilitatea de a recupera cămașa tradițională ca parte esențială a costumului popular autentic. Au fost salvate de la dispariție vechi cămăși pentru femei, bărbați și copii, valoroase pentru a menține vie tradiția locală. S-a dat o mare importanță cămășii cu altiță, ca fiind cea mai frumoasă haină de sărbătoare pentru femei și fete, care urmează să fie propusă de către Republica Moldova și România pentru a fi inclusă în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității, dar și celorlalte tipuri de cămăși.

Lucrările finalizate examinate și selectate de către un juriu al profesioniștilor domeniului vor fi etalate în cadrul expoziției finale cu același generic în Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, un spațiu adecvat recuperării creative a moștenirii culturale în care s-au desfășurat șezătorile comunității în ultimii ani.

Expoziția își propune să demonstreze tuturor celor interesați de domeniul perpetuării costumului autentic românesc în spațiul de la est de Prut, în special meșterilor populari, colectivelor etnofolclorice, profesorilor de educație tehnologică, operatorilor culturali și cercetătorilor lucrări de mare complexitate estetică executate excelent, pe potriva moștenirii cultural istorice.

Calendar 31

Selectează categoria