27 - 24 feb - mar

Organizatorul

Muzeul Naţional de Artă al Moldovei

Data și Ora

miercuri, 27 februarie 2019,
16:00 - 18:00
duminică, 24 martie 2019,
10:00 - 18:00

Adresă

mun. Chișinău, str. 31 august 1989, 115

Contacte

+373 22 24-13-12
artmuseum_md@yahoo.com

Finisat

Expoziția „Chipul femeii în arta plastică”

Expoziția prezintă o serie de lucrări din colecția Muzeului Național de Artă al Moldovei, care consacră chipul femeii ca un motiv constant ce a atras și inspirat spiritele artistice.

Lucrările prezentate au fost realizate de artiști plastici basarabeni între anii 1950-2000.

În cadrul expoziției, sunt puse în lumină lucrările reprezentanților de vârf al artei moldovenești, precum Ada Zevin, Dimitrie Peicev, Ghenadie Dmitriev, Mihai Grecu, Igor Vieru, Aurel David, Valentina Rusu - Ciobanu, Moisei Gamburd și ale graficienilor Stepan Tuhari, Ilie Bogdesco, Emil Childescu și Victor Covali.

De exemplu, imaginea femeii lucrătoare, asociată în mod simbolic cu ideea de fertilitate și belșug se conturează în lucrările Grâul Deapururi de Igor Vieru și Arșița de Aurel David. Glebus Sainciuc, în lucrarea sa Portretul pictoriței Eleonora Romanescu, exprimă puritatea morală surprinsă pe chipul modelului.

În grafică, majoritatea artiștilor preferă să abordeze portretul sau peisajul, evitând, astfel, compozițiile tematice angajate. Grafica este reprezentată de tehnicele stampei, dintre care se remarcă autolitografia Tutunareasa Nadia de Dumitru Savastin, linogravura Floarea Soarelui de Aurel David și acvaforte În Livadă de Vasile Cojocaru, dar se dezvoltă și tehnicele aferente ale gravurii și ale desenului de șevalet - Ion Jumatii Portret de Moldoveancă.

Urmărind perpetuarea chipului femeii în creația artistică națională, semnalăm existența unui fir de idei consecvente ce străbat perioadele aparent ostile, conturând nucleul și specificul artistic local în care imaginea și portretul femeii, în diversele sale formule, a ocupat mereu un loc special.

Expoziția va fi deschisă pentru public în perioada 27 februarie-24 martie, 2019.

Calendar 31

Selectează categoria