15 - 17 dec - ian

Organizatorul

Muzeul Național de Artă al Moldovei

Data și Ora

marţi, 15 decembrie 2020,
16:00 - 18:00
duminică, 17 ianuarie 2021,
10:00 - 18:00

Adresă

mun. Chișinău, str. 31 august 1989

Contacte

+373 22 241312;
artmuseum_md@yahoo.com

Finisat

Expoziția personală a pictorului Tudor Zbârnea

Doritorii sunt invitați să admire lucrările artistului plastic din Moldova, Tudor Zbârnea.

Născut la 29 decembrie 1955 în orașul Nisporeni, Republica Moldova, încă de la începutul carierii sale, şi-a construit profilul său artistic, și-a edificat cu tenacitate propriul demers vizual, în care se disting mai multe etape de ordin estetic şi imagistic. Pictura, pentru Tudor Zbârnea, rămâne a fi o formă de cercetare artistică, în acelaşi timp păstrând, în permanenţă, funcţia expresivă a culorii, realizează o pictură orientată către o problematică concentrată asupra unei dimensiuni existenţiale.

A debutat în anul 1984 în cadrul unei expoziţii republicane de artă contemporană organizată la Chişinău, iar din acest an participă aproape la toate expoziţiile oficiale organizate de Ministerul Culturii şi U.A.P. din Republica Moldova, în ţară şi străinătate. Din 1992 participă la o serie de expoziții organizate de Uniunea Artiştilor Plastici din România.

Pe parcursul carierei sale artistice, Tudor Zbârnea reprezintă Republica Moldova în străinătate în cadrul multiplelor Simpozioane şi Saloane Internaţionale de Artă, unde se distinge printr-un puternic discurs pictural individual (Belgia, Belarus, Cehia, Cipru, China, Kazakhstan, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Italia, Lituania, Olanda, Portugalia, România, Rusia, Slovacia, Turcia, Ucraina).

Creația artistului a fost și este apreciată în presă şi literatura de specialitate de prestigioși critici și istorici de artă din Republica Moldova, România și străinătate. Tudor Zbârnea a participat la peste 300 de expoziţii reprezentative din Republica Moldova, România şi străinătate şi a organizat 37 de expoziţii personale în diverse orașe ale lumii, iar pentru activitatea sa de creaţie, a fost distins cu numeroase premii și mențiuni. Lucrările artistului se află în colecţii publice şi de stat, dar și în colecţii private din ţară şi de peste hotare.

Calendar 31

Selectează categoria