15 decembrie

Organizatorul

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova

Data și Ora

duminică, 15 decembrie 2019,
11:00 - 16:00

Adresă

str. Mihail Kogălniceanu, 82, MNEIN

Finisat

Târgul național „Covorul dorului”, ediția a VI-a

Valorificarea covorului tradițional și familiarizarea publicului cu obiceiurile de iarnă la târgul „Covorul dorului”. FOTO (16 dec 2019)

Doritorii sunt invitați să participe la o nouă ediție a târgului dedicat covoarelor tradiționale autentice ale neamului nostru.

În cadrul evenimentului va fi vernisată expoziția Scoarța de Căușeni – tezaur de culoare și simbol. Această expoziție, care va avea loc în perioada 15 decembrie 2019 – 31 ianuarie 2020, oferă prilejul de a cunoaște piese din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Muzeului Raional de Istorie și Etnografie Căușeni, Muzeului de Etnografie din s. Cania, r. Cantemir, Casei-Muzeu „Alexei Mateevici” din s. Zaim, r. Căușeni.

De asemenea, vor fi prezentate scoarțe țesute recent de Complexul de meșteșuguri „Artă Rustică”, s. Clișova Nouă, r. Orhei condus de țesătoarea Ecaterina Popescu și Muzeul „Casa Părintească”, s. Palanca, r. Călărași, director Tatiana Popa. Publicul va avea posibilitatea să admire și să procure covoare țesute de meșterii populari: Parascovia Pasat, s. Ustia, r. Glodeni, dinastia de țesătoare specializată în țesutul covoarelor mițoase condusă de Ludmila Scutaru din s. Mihăileni, r. Râșcani, țesătoarea Raisa Lungu de la Centru de meșteșuguri „Cu ițe și suveică” din s. Crișcăuți, r. Dondușeni.

În curtea Muzeului va avea loc Iarmarocul Meșterilor Populari, publicul având posibilitatea să procure obiecte meșteșugărești, confecționate de țesători, cojocari, olari, lemnari, meșteri în arta pieselor de port popular și a produselor de artizanat etc.

Va avea loc și un program artistic dedicat tradițiilor din ajunul Crăciunului și al Anului Nou prin evocarea elementelor teatrului popular de iarnă. Va fi prezentat și un program de colinde de ceată bărbătească – element înscris în anul 2013, în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității de către Republica Moldova și România.

Calendar 31

Selectează categoria