6 - 7 octombrie

Organizatorul

Oficiul National al Viei si Vinului

Data și Ora

sâmbătă, 6 octombrie 2018,
10:00 - 22:00
duminică, 7 octombrie 2018,
10:00 - 22:00

Adresă

Chișinău, Piața Marii Adunări Naționale

Finisat

Ziua Națională a Vinului 2018

Începutul lui octombrie ne aduce mai aproape de cea mai mare sărbătoare dedicată tradițiilor și culturii vitivinicole din Moldova.

Ediția a 17-a a Zilei Naționale a Vinului va fi sărbătorită ca de obicei în Piața Marii Adunări Naționale și va fi desfășurată sub genericul „Vin din sufletul Moldovei”.

Anul acesta, vor veni un număr record de 60 de producători vinicoli din cele patru regiuni cu Indicație Geografică Protejată (IGP) pentru a prezenta tezaurul mândriei naționale și al tradițiilor în vinificație – Vinul Moldovei, o adevărată legendă vie.

Timp de două zile, în Piața Marii Adunări Naționale vor fi amenajate mai multe zone, printre care:
- Tradiționala Școală a Vinului, care va cuprinde o serie de masterclass-uri ghidate de somelieri profesioniști, care vor iniția participanții în tainele consumului conștient al Vinului Moldovei;
- Zona meșterilor populari, care va găzdui o expoziție a obiectelor artizanale;
- O Curte Țărănească improvizată în plină acțiune de preparare a vinului, cu butoaie, teasc, struguri, coșuri din lozie și, bineînțeles, cu gospodina și gospodarul casei;
- Zona de pictură, unde oaspeții evenimentului vor putea cumpăra tablouri;
De asemenea, vizitatorii care vor dori să descopere Vinul Moldovei vor putea alege să facă tururi tematice, care pornesc din inima capitalei spre originea vinurilor de calitate din toată țara.

Pe parcursul celor două zile, în scenă vor evolua ansambluri folclorice de pe tot teritoriul țării, iar în programul de seară vor concerta interpreți și trupe îndrăgite din Republica Moldova ca Vali Boghean, Cătălin Josan, Nelly Ciobanu, Doredos, Ansamblul de Dansuri Populare „Joc” și mulți alții.

Vinul Moldovei încurajează consumul moderat și responsabil al vinului, iar pentru a ne bucura din plin de sărbătoare, organizatorii au pregătit Carnetul Degustatorului, care include degustări a 11 vinuri și a unui vin favorit (pentru cele două zile ale sărbătorii).

Tot în PMAN, pe data de 7 octombrie, la ora 12.00 va avea loc și înmânarea premiilor învingătorilor Concursului "Polobocul de Aur", ediția a XVI-a.

În urma degustării naționale din luna martie curent, la care au concurat cca 400 de vinuri de casă, prezentate de vinificatori din 21 de raioane ale țării, 105 au ajuns la etapa republicană. Premiul mare este un butoi de 100 litri.

Calendar 31

Selectează categoria