/ Artă si manufactură view 1734

În ajun de primăvară, Casa Olarului „Vasilii Gonciari” din satul Hoginești, raionul Călărași a găzduit un masterclass tematic pe parcursul căruia, reprezentanți ai partenerilor strategici de dezvoltare au creat, cu propriile mâini, un clopoțel de lut, care a fost ulterior decorat cu mărțișoare create manual. Experiența unică trăită de oaspeții străini, combinată cu tradițiile comunităților rurale, face parte din oferta turistică a țării noastre, care se încadrează în trendurile globale axate pe turism cultural și de aventură ușoară.

Deja de mai bine de câțiva ani, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid, susține dezvoltarea sectorului turismului din țara noastră, prin oferirea suportului tehnic necesar, inclusiv meșterilor populari care continuă să creeze produse autentice și să păstreze tradițiile neamului.

După încheierea master-class-ului, oaspeții au luat parte și la un tur al complexului, cu vizitarea muzeului de ceramică tradițională și a sălii de oaspeți, iar ulterior s-au delectat cu bucate tradiționale autohtone.

Casa Olarului „Vasilii Gonciari” a fost modernizată, cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid, care derulează un program complex de susținere a turismului local, axat pe experiențe autentice de explorare a tradițiilor, a vieții rurale, a gastronomiei și vinurilor. În ultimii ani, cu suportul acestui proiect, Casa Olarului și-a modernizat facilitățile turistice și a deschis un atelier special amenajat, unde oaspeții care îi calcă pragul pot învăța să facă obiecte de lut. Mai mult, acum unitatea dispune și de o sală de mese cu o capacitate de 50 de locuri, amenajată în stil tradițional, unde sunt servite mâncăruri specifice localității, preparate în oalele de lut ale olarului.

Casa Olarului „Vasilii Gonciari” este primul complex de olărit din Moldova, care își propune să reînvie și să promoveze arta fabricării olăritului tradițional prin diferite masterclass-uri și expoziții tematice. Totodată, olarul a inițiat târgul internațional „La Vatra Olarului Vasilii Gonciari”, care face parte din agenda cultural-turistică „Pomul Vieții”.