De această dată Echipa MadeinMD a ajuns în atelierul producătorului handmade de pantofi și accesorii din piele Trenwood. În reportajul ce urmează, Eduard Doncilă, administratorul companiei, ne explică ce înseamnă lucru exclusivist și de ce acesta este așa de scump.

Stil sofisticat şi calitate

"Acum câteva decenii, pe vremea când se ducea lipsă de toate, era imposibil să găseşti articole din piele, mai exact, era incredibil de greu. Când observai pe stradă vreun norocos în geacă de piele, ţi se tăia respiraţia şi începeai să te gândeşti febril: „De unde a luat aşa ceva? De unde să fac şi eu rost?”. 

La moment avem de toate la dispoziţie şi nu mai suntem nevoiţi să ne umilim pentru a „face rost” de ceva, totuşi, unele lucruri din piele încă ne mai răscolesc imaginaţia. Desigur că e vorba de articole de exclusivitate, confecţionate la comandă şi, în particular, e vorba de compania moldovenească „Trenwood”. Chiar dacă-n zilele noastre lucrurile din piele nu mai sunt „deficitare”, calităţile ca stil sofisticat şi calitate sunt rare. Accesoriile, încălţămintea şi genţile de la „Trenwood” îmbină aceste calităţi: stil şi piele „deficitară”.

Folosim într-adevăr materiale unice. Din străinătate ni se aduc piei de crocodil, de iguana, piele de struţ, piei de piton. Articolele din aceste materiale merită realmente banii investiţi, o pereche de pantofi pentru bărbaţi putând să coste de la 900 de euro în sus.

Pe lângă faptul că e vorba de o muncă migăloasă şi iscusită, lucrul cu pielea de crocodil presupune unele aspecte specifice: pieile sunt selectate după desen şi mulţi dintre clienţi doresc ca acesta să fie simetric pe fiecare pantof. Este un lucru cam dificil de realizat şi confecţionarea unei astfel de perechi de pantofi necesită o una sau două piei, care costă, în medie, până la 1500 de euro. Adică, aşa cum puteţi observa, articolele noastre costă foarte ieftin comparativ cu un magazin de firmă, aceeaşi pereche de pantofi ar ajunge la 5-6 mii de euro. Ne dorim cu adevărat ca, clienţii noştri să aibă posibilitatea de a purta încălţăminte frumoasă şi de calitate, care să le slujească ani de zile. De aceea confecţionarea fiecărui model ia mult timp, iar eforturi – şi mai multe.

 

Doar atunci când detaliile sunt perfecte, acestea trec de pe hârtie în realitate

Bineînţeles că fiecare model este individual. Înainte de a crea schiţa, se iau măsurile şi se face calapodul. Iar ca încălţămintea de piele să fie comodă, calapodul pentru aceasta trebuie să reflecte fiecare curbură a tălpii. Deţinem o bază enormă de calupuri de diferite forme, tipuri şi mărimi. O pereche de calapoade se păstrează aproximativ un an, apoi le reciclăm, în cazul când clientul nu mai face şi alte comenzi. După confecţionarea calupurilor, se face schiţa care serveşte la efectuarea tiparului.

Fiecare detaliu, fiecare tighel şi cureluşă trebuie desenate şi elaborate cu minuţiozitate şi, doar atunci când detaliile sunt perfecte, acestea trec de pe hârtie în realitate. Şi, ca să ştiţi, e vorba de o muncă titanică. Atunci când e vorba de volume mari de producţie, costurile acestei munci se nivelează, dar când e vorba de a crea o pereche unică de încălţăminte, fiecare detaliu devine extrem de preţios. Aici intervine meşterul cizmar, lucrul căruia presupune tot atâta iscusinţă, cât şi fiecare etapă de elaborare a încălţămintei. Tălpile le confecţionăm din piele specială. 

Nu toate materialele pe care le utilizăm sunt scumpe şi dificil de lucrat. Folosim şi piele obişnuită de vaci, din care se obţine încălţăminte la fel de bună şi exclusivistă. În principal, luăm piei din Italia, care sunt foarte calitative şi moi. Mai avem şi din Turcia, Germania, dar mai puţin. Accesoriile tot din Italia sunt, la comandă. Recent am făcut comandă de catarame de firmă cu logo, pentru curele. Am avut şi înainte catarame hand-made proprii, confecţionate de un meşter local, dar cele noi sunt mai elegante şi arată mult mai prezentabil, deşi, cataramele vechi aveau şi ele farmecul lor.

 

Fiecare articol arată ca o operă de artă

Avem comenzi de tot felul, de la câteva comenzi individuale de pantofi, la comenzi mari pentru copertarea cărţilor, pentru confecţionarea cutiilor de cadouri capitonate cu piele imprimată. Cu timpul, am devenit foarte populari în cercurile înalte, aşa că avem clienţi foarte serioşi şi fideli. Cine a comandat la noi pantofi o dată, foarte probabil va comanda din nou. Clienţii ne sunt fideli ani la rând. Printre ei există oameni surprinzători, excentrici şi amuzanţi, există oameni obişnuiţi, dar cu fiecare e la fel de interesant de lucrat.

Ne-am lansat producţia acum mulţi ani şi pe atunci era mai mult un hobby, decât afacerea vieţii noastre. Serghei, colegul meu, este inspiratorul companiei „Trenwood”. Specialitatea lui e sculptura şi în suflet e un artist adevărat. De aceea comenzile de exclusivitate ies cu adevărat exclusiviste, fiecare articol arată mai degrabă a operă de artă, decât a articol de îmbrăcăminte. Ne perfecţionăm şi ne dezvoltăm, volumul de producţie ia amploare, iar „Trenwood” capătă noi şi noi clienţi. Nu am nicio îndoială că ne aşteaptă un viitor mare, dar poate că acesta a sosit deja”.