După degustarea în orb a sucurilor de mere ce a avut loc în această primăvară, MadeinMD își continuă campania socială de promovarea a consumului de produse autohtone „De 7 ori degustă și o dată alege!”. Odată ce a venit vara și canicula este în toi, s-a decis de a organiza un eveniment cu degustare în orb a înghețatei fabricate în Moldova. La fel ca și prima dată, evenimentul a adunat jurnaliști și bloggeri locali, care au participat nemijlocit la procesul de degustare, dar și reprezentanți ai companiilor autohtone, producătoare de înghețată, care la rândul lor, ne-au relatat lucruri interesante despre produsele prezentate și despre procesul de fabricare a înghețatei în Moldova. Evenimentul a avut în localul Tucano Coffee de pe strada Bănulescu Bodoni.

Pentru eveniment au fost aleși 6 producători autohtoni, dintre care 3 de înghețată industrială (Incomlac, Drancor, Sandriliona) și 3 de artizanală (La Dolce Italia, Ciao Cacao, MamzElle). Jurnaliștilor și blogerilor le-au fost oferite pentru degustare 9 tipuri de înghețată, iar ca standard a fosta aleasă înghețata clasică, albă, de vanilie. După fiecare înghețată degustată, pentru a-și dezbate gustul participanții serveau apă plată "OM", oferită de compania autohtonă SRL „Rusnac-MoldAqua”

Procesul de degustare în orb s-a petrecut într-o atmosferă veselă și prietenoasă, înghețata autohtonă fiind apreciată la justa valoare de cei prezenți. Gustul și post-gustul au fost principalele puncte evaluate, iar concluziile finale au arătat că înghețata fabricată în Moldova are calitate și pe piața autohtonă există un asortiment destul de mare a acestui produs indispensabil anotimpului cald.

După degustare, producătorii autohtoni, prezenți la eveniment ne-au vorbit despre produsele lor, despre procesul de fabricare a înghețatei în Moldova, despre oportunitățile de export și nu în ultmul rând, despre necesitățile de a promova înghețata autohtonă în rândul consumatorilor locali.

Înghețata industrială a fost prezentată de Incomlac, Drancor și Sandriliona. Reprezentanții acestor companii au vorbit despre compoziția și ingredientele folosite la fabricare. S-a specificat că marea majoritate a materiei prime (lapte, zahăr, unt, iaurt) este de proveniență autohtonă. S-a vorbit și despre grăsimile utilizate, originea lor și valoarea energetică a produsului. Un alt subiect abordat a fost concurența cu producătorii străini (Ucraina, Belarus) care sunt destui de numeroși pe piața autohtonă și s-au analizat instrumentele de promovare a consumului de înghețată autohtonă de către populația locală. Am aflat lucruri intersante despre brandurile moldovenești de înghețată, cum ar fi faptul că Sandriliona exportă cu regularitate produse în așa state exotice ca Ghana, Cote D’Ivoire, Senegal sau Iraq, pe piața cărora concurează cu succes cu branduri internaționale ca Nestle sau Algida.

Am aflat și multe lucruri interesante despre înghețata artizanală, produsă în Moldova. Înghețatele La Dolce Italia, Ciao Cacao, MamzElle, mai puțin cunoscute consumatorilor autohtoni, s-au bucurat de succes în cadrul degustației, iar producătorii de înghețată artizanală ne-au oferit mai multe informații despre produsele lor. Astfel am aflat că Ciao Cacao asigură cu înghețată așa localuri ca Celentano, Oliva, Star Kebab, Blinoff sau Tucano. De asemenea am descoperit brandul La Dolce Italia, înghețată cu gust deosebit, care poate fi găsită în localul cu aceeași denumire. Jumătate din materia primă este de origine italiană, iar la degustare, compania a prezentat cea mai proaspătă înghețată, fabricată chiar cu o oră înainte de eveniment.

În concluzie, putem spune că degustarea înghețatei în orb a avut loc cu succes, jurnaliștii, bloggerii, dar și producătorii autohtoni au rămas mulțumiți și au remarcat importanța organizării unor astfel de evenimente pentru stimularea consumului de produse autohtone în rândul populației moldovenești.