513 este un local foarte bine cunoscut, din centrul capitalei. Este perfect pentru a servi un pahar de vin cu prietenii, a mânca ceva gustos cu familia, a asculta muzică bună și a te distra pe măsură la concertele care se organizeaza uneori. La 513 am fost primiți de către administratoarea localului Victoria Vasilache. De la ea am aflat câteva secrete din culisele restaurantului.

 

Care este specificul localului Dvs. și cărei categorii de public se adresează?

Atunci când zici 513, imediat iți vine imaginea unui local unde cumva te ancorezi parcă în trecut, unde știi că poți să vii singur sau cu gașca și te simți bine oricum, unde este o atmosferă caldă, ca de familie, dacă nu e prea mult spus. Cred că ăsta este specificul și plus elementele noastre de design, pe care le folosim tot timpul. Ce ține de bucătarie avem și aici un specific, folosim aceleași ingrediente într-o formă mai deosebită, cum ar veni salatele calde, sau steak-ul făcut într-un fel anume… Ca și notele muzicale, sunt șapte, dar tre să știi cum să le combini. Totuși specificul locului îl fac oamenii, în primul rand.

Dacă ar trebui să ne faceți o recomandare din bucătăria localului Dvs, pe care ați alege-o?

Salata tailandeză, mulți vin anume pentru ea, sau steak-ul împletit, sau ciorba de văcuță.

Ce părere aveți despre bucătăria româneasca/moldovenească? Prepară localul Dvs. ceva specific moldovenesc?

Sunt câteva din ele, pentru ca lumea este obișnuită cu un stil de mâncare și este logic să promovăm stilul autohton și “gustul de acasă”. Zeama, mămăliga cu pește, mămăliga cu carne de porc. Nu sunt foarte multe, dar câteva de bază le avem.

Ce produse autohtone folosiți în prepararea bucatelor?

Ingredientele ne străduim sa le luăm de aici, cea mai mare parte fiind autohtone. Sunt însă bucate în care nu ai cum să folosești doar ingrediente autohtone, oricum cam 60-70% sunt acoperite de produsele autohtone.

Ce părere aveţi despre calitatea produselor alimentare moldovenești?

Ca oriunde în lume, calitatea diferă la același produs. Ne străduim din gama de produsle să-l alegem pe cel mai bun, ca și cu cașcavalurile străine care sunt de calitate diferită, dar oricum le alegem pe cele mai bune.

De ce în menu nu găsim sucuri autohtone?

În primul rând diversitatea alegerii este mică și a doua- calitatea. Dacă te gândești la sucurile moldovenești îți vine în cap numai sucul de mere și sucul de prune și sucul de roșii. Mai există și problema de management și marketing a producătorilor, pentru ca nu-și promovează suficient sucurile în localuri. Nu vine nimeni niciodată să ne prezinte că uite avem un așa tip de suc și dacă ați fi dispobili să-l comercializați la dvs în local.

Care sunt companiile/producătorii autohtoni cu care colaborați cel mai des?

Sunt producători cu care lucrăm la direct, mai mult producătorii de vin: Chateau Vartely, Purcari, Et Cetera. Ce ține de produsele alimentare, lucrăm cu distribuitorii.

Care este produsul dvs autohton preferat?

Recomand cu plăcere linia TARABOSTE de la Chateau Vartely.

NB: În 513 poți adesea întâlni actori, regizori, muzicieni...este cu adevarat un public select