/ Din culisele meniului view 9102

“Lingurița de Argint” din sectorul Telecentru al orașului Chișinău are un specific lacto-ovo-vegetarian, în meniu se regăsesc preparate realizate după principiile alimentației sănătoase, cu ingrediente naturale atent selecționate. Este un local în care nu se fumează, perfect pentru a lua masa în familie sau cu prietenii. Noi ne-am simțit foarte bine aici, am fost primiți de către proprietara localului Anna Bacalova.

Povestiți-ne despre localul dumneavoastră. Cum va venit ideea și care este specificul?

Atunci când am decis să deschid cafeneaua, m-am gândit să fie așa cum eu m-aș duce cu copiii mei. Am vrut să fie un loc unde poți veni cu familia, locul unde te poți odihni, lua masa la prețuri accesibile. La noi nu se fumează, e categoric interzis fumatul. Nu se consumă mult alcool. Am început să preparăm mâncare la prânz, deoarece era cerere mare. Meniul se face pe o perioadă de două săptămâni și se schimbă la fiecare sezon. Nu folosim fructe exotice, oferim clienților fructe cultivate la noi în țară. Perioadic, în locul nostru se prepară mâncare din bucătăria indiană, franceză, africană. Specificul nostru sunt felurile întâi, cu care noi ne mândrim, în fiecare zi preparăm câte două feluri, unul cu carne și altul pentru vegetarieni. În timp de două săptămâni avem treizeci de ciorbe și supe preparate.

Ce preparați din bucătăria altor popoare?

De ziua culturii indiene, am preparat bucate specifice poporului indian, cum ar fi: bomboane din nuci, lapte uscat și fructe. Desert din boabe de năut îndulcit. Orez preparat sub diverse forme. De fiecare dată, când vreau să includ ceva străin în meniu, studiez gastronomia țării respective, nu întotdeauna îmi iese rețeta exactă, dar o adaptez după produsele pe care reușesc să le găsesc la noi în țară.

Ce părere aveți despre bucătăria româneasca/moldovenească? Prepară localul dumneavoastră ceva specific moldovenesc?

Prin bucătăria moldovenească eu înțeleg mâncarea tradițională, așa cum am învățat la mama acasă. Noi ne bazăm pe tradiția culinară moștenită de la străbuni. Preparăm terciuri din mei, arpacaș, orz integral, linte cu sos de roșii, astea toate erau preparate pe timpuri demult apuse, pe când nici mămăliga nu era. Toamna, când începe sezonul dovleacului, preparăm supe din dovleac, dovleac copt, dovleac cu legume, tarte cu dovleac. Facem murături de casă pentru iarnă, clienții noștri le solicită mai mult decât salata din legume proaspete.

Care sunt principalele elemente pe care vă axați în lucrul cu clienții?

Mâncare sănătoasă. Prețuri accesibile. Livrăm la oficiu mâncare pentru prânz. De asemenea, oferim servicii de catering pentru evenimente, târguri, expoziții, conferințe. Ne adaptăm după gustul și nevoile clienților, unii vor mâncare caldă, alții doar gustări reci, iar alții solicită meniu vegan. Între mine și client există comunicare directă, avem clienți care mănâncă la noi de 5-6 ani, aici au învățat cum să se alimenteze divers și echilibrat, că trebuie să primească toată gama de minerale și vitamine necesare organismului.

Ce produse autohtone folosiți în prepararea bucatelor?

Ingredientele sunt autohtone în proporție de 99 %. Totul e proaspăt, produse naturale, necongelate. Noi cumpărăm de la importatori doar semințe și ulei de cânepă, pe care le folosim în piure de cartofi și salate.

Care sunt producătorii autohtoni cu care colaborați cel mai des?

Foarte mult lucrez cu Goris Tomatoes, ei cultivă legume și verdeață eco. La mâncarea preparată din produsele lor, scriem eco și clienții noștri știu că sunt legume/verdeață aduse de la Goris. Recent, am început să colaborăm cu un producător de germeni și vlăstari. Cumpăr vlăstari de lucernă, hrișcă, ceapă, ridiche, germeni de grâu și semințe de floarea soarelui. În salate adăugăm vlăstari sau germeni și clienții noștri sunt foarte încântați. În rest de la piața agricolă, acolo tot avem posibilitatea să alegem produse de calitate.

Cum puteți caracteriza colaborarea cu producătorii autohtoni?

Sunt foarte mulțumită. Poate îmi merge, dar toate persoanele cu care colaborez se străduiesc să livreze produse de înaltă calitate, la timp și cel mai bun raport preț-calitate. Producătorii noștri cultivă și produc tot de ce avem nevoie.

Care sunt problemele cu care se confruntă un business în acest domeniu la momentul actual în R. Moldova?

E greu că, sunt multe impozite. Facturile pentru serviciile comunale sunt mari. Jumătate din venit se cheltuie pe chirie și întreținere. Nu vrem să ridicăm prețurile, deoarece pierdem clienții noștri pe care îi iubim!