Recent, în centrul Chișinăului, a apărut un nou restaurant specializat în pregătirea bucatelor la grătar ce oferă vizitatorilor bere artizanală de calitate, fabricată în Moldova. Localul se numește Smokehouse: BBQ, Beer, Community și s-a născut din ideea a trei tineri, doi cetățeni americani și un moldovean, ce au dorit să deschidă în inima capitalei un local pentru a reuni vizitatorii locali și străini iubitori de barbecue veritabil sau bere artizanală de calitate.
David Smith și Matt Stahlman, după ce au petrecut o perioadă de timp în Republica Moldova în calitate de membri ai Corpului Păcii, au decis să deschidă o afacere care ar aduce gustul autentic de barbecue american pe meleagurile noastre. Fără nici o experiență în domeniu, cei doi entuziaști, împreună cu Vlad Shuleansky, partenerul lor de afaceri din Moldova, după un an de luptă cu birocrația din țara noastră și după o perioadă îndelungată pregătire, pe 26 iunie de 2015, au reușit să deschidă în cele din urmă restaurantul Smokehouse. Echipa MadeinMD a realizat un interviu cu doi dintre proprietarii restaurantului despre meniul localului și problemele cu care se confruntă acest business în Republica Moldova.
Care este specificul localului Dvs. și cărei categorii de public se adresează?
Am început activitatea acum un an ca restaurant specializat în barbecue de tip american, cu toate că publicul nostru țintă nu sunt neapărat cetățeni ai SUA. Localul nostru este vizitat de mai multe categorii de cetățeni moldoveni sau străini, membri ai ambasadelor sau a personalului diplomatic. Un local de acest tip nu a existat în capitală până la moment. Motivul pentru care am ales acest meniu constă și în faptul că reprezintă un gust nou și interesant pentru țara noastră – bucate tradiționale americane fabricate cu utilizarea ingredientelor și produselor autohtone moldovenești. Mâncarea noastră conține o diversitate de gusturi, ea nu reprezintă ceva extrem de picant sau ieșit din comun, la baza tuturor bucatelor stă carnea simplă. Scopul nostru e ca publicului ce ne vizitează să le placă mâncarea noastră și atmosfera din local. Personalul nostru vorbește engleza, româna, rusa, iar clienții sunt întotdeauna întâmpinați și deserviți cu zâmbet pe buze. Este un local în care toți vizitatorii sunt sau devin prietenii noștri.
Dacă ar trebui să ne faceți o recomandare din bucătăria localului Dvs, pe care ați alege-o?
Dacă vizitați localul nostru într-o zi de miercuri, aripile de aici sunt fabuloase, de asemenea porcul înnăbușit și costițele sunt înalt apreciate de clienții noștri.
Care sunt principalele elemente pe care vă axați în lucrul cu clienții?
Clienții localului sunt prietenii noștri. Pe majoritatea celor ce ne vizitează restaurantul îi cunoaștem și le zicem pe nume.
Care sunt problemele cu care se confruntă un business în acest domeniu la momentul actual în Moldova?
Acest subiect poate fi discutat pe larg. Dacă să vorbim mai pe scurt există două mari probleme: una dintre ele este birocrația moldovenească, la nivel de oraș, la nivel de stat, care pare a fi concepută mai mult pentru a împiedica demararea unei afaceri: fiecare organizație responsabilă întârzie cu eliberarea actelor necesare și mai sunt multe alte obstacole în acest sens. Am deschis localul cât de repede am putut și încă continuăm să ne confruntăm cu anumite probleme. A doua problemă este colaborarea cu alte companii locale, furnizori, sau alt tip de parteneri de afaceri. Am avut probleme reale legate de termenul de livrare a mărfii, de disponibilitatea anumitor produse, atunci când am avut nevoie de ele. Acum avem aproximativ 20 de furnizori, dar cu adevărat ne putem baza doar pe 2 companii. Deservirea în Moldova este la un nivel foarte jos, ceea ce nu este bine pentru mediul de afaceri. De fapt, putem vorbi ore în șir despre problemele cu care ne confruntăm.
Cum vă promovați restaurantul? Există anumite probleme și în această privință?
Nu chiar. Dar avem un avantaj că suntem bine plasați. Ca foști voluntari ai Corpului Păcii cunoaștem aproape toți cetățenii americani care stau în Moldova. Cei mai mulți dintre aceștia au aflat despre restaurantul nostru unul de la altul. În afară de publicitatea pe care o fac prietenii noștri, localul este promovat pe Facebook, TripAdvisor. Feedback-ul și opiniile clienților sunt, de asemenea, foarte importante pentru noi.
Ce părere aveți despre bucătăria româneasca/moldovenească?
Am locuit aici timp de trei ani, cu o familie din Republica Moldova și am mâncat de multe ori mămăliga, brânza, mujdei, și alte bucate tradiționale. Am petrecut ceva timp pregătind conserve sau vin de casă, și în general, îmi place mâncarea moldovenească, dar cred că este mult diferită față de ceea ce oferim noi în restaurant. Când am inițiat afacerea ne-am propus să avem în meniul nostru bucate care nu sunt cunoscute consumatorilor din Moldova. Bucatele noastre par a fi ciudate, deoarece nu există restaurante barbecue de acest tip în țară. Avem scopul de oferi clienților ceva nou și total diferit. Clientul poate încerca o bucată în premieră, iar dacă gustul îi este pe plac, cu siguranță se va întoarce. Cu toate acestea mâine, de Ziua Independenței (interviul a fost realizat pe 26.08.2015) și doar mâine, vom oferi clienților un platou cu bucate tradiționale moldovenești servit cu bere autohtonă (toate berile din restaurant sunt locale).
Care sunt criteriile după care alegeți produsele autohtone utilizate?
Calitatea în primul rând! Ne-am propus să procurăm doar produse locale dar există și produse care nu sunt disponibile în Republica Moldova, de exemplu, chiflele, cum ar fi cele de tip wonderbread, o categorie aparte. Am sunat aproximativ 25 de companii care fac chifle, care însă nu ne-au putut ajuta. Am vizitat o parte din aceste companii, le-am dat rețeta și am întrebat dacă pot găti aceste chifle pentru noi și am fost refuzați. De aceea am fost nevoiți să găsim o companie care ne aduce chifle înghețate din Polonia. Aceasta este, probabil, singurul lucru utilizat, care nu este din Republica Moldova. Legumele, boabele, carnea - totul este autohton.
Ce părere aveţi despre calitatea produselor alimentare moldovenești?
Calitatea produselor moldovenești, precum și a serviciilor este de multe ori destul de joasă. Trebuie să luptăm pentru a găsi calitatea de care avem nevoie, mai ales în cazul cărnii. De exemplu, am anunțat un producător că avem nevoie de un tip de produs, de o anumită cantitate și a luat aproape două luni pentru a primi produsele pe care le-am comandat. În general carnea este de calitate, dar companiile refuză să o livreze în mod constant, de câte ori avem nevoie și în cantitatea de care avem nevoie. Aceasta este atitudinea generală: produsul este bun, dar nu există consecvență, iar producătorii nu sunt dispuși să ne ajute. Cel mai ciudat lucru constă în faptul că noi solicităm cantități destul de mari. Și chiar dacă există 45 de companii care fac pâine în Republica Moldova, suntem nevoiți să exportăm 12.000 de chifle din străinătate. Cineva ar fi putut face bani buni din această comandă. Sau, de exemplu unul din partenerii noștri a oprit livrarea de produse din cauza că șoferul era plecat în vacanță. Nu așa se fac afacerile.
Cât de complet pot să acopere produsele autohtone necesitățile meniului din localul Dvs?
Cu circa 90% sau chiar mai mult. Cumpăram doar ketchup, mirodenii, o parte din muștar, chiflele pe care le-am menționat mai sus, iar restul este de producție locală.
Care sunt companiile/producătorii autohtoni cu care colaborați cel mai des?
Litra Brewery și alți producători de bere din Republica Moldova, cum ar fi Beermaster, Elvis din Puhoi sau Götter din Ciorescu. De asmenea lucrăm cu Rogob, Pegas, FruitBox, care de fapt nu este un producător, ci mai mult un furnizor. Multe produse le cumpărăm de la Metro. Dintre furnizorii noștri preferați putem numi în primul rând Litra Brewery, care oferă o diversitate de produse ce sunt foarte apreciate de către clienți.
Cum puteți caracteriza colaborarea cu producătorii/furnizorii autohtoni de produse alimentare pentru localul Dvs.?
Așa cum am menționat mai sus, cooperarea cea mai prolifică este cu Litra Brewery. Produsul lor este uimitor, dar totuși compania are probleme cu menținerea lui în stoc. Am început sa colaborăm cu berăria Elvis, i-am vizitat, am vorbit cu ei, și am decis să le comercializăm produsul. Astfel de relații sunt mai greu de stabilit cu producătorii mai mari.
Există careva beneficii financiare în utilizarea produselor autohtone în afacerea Dvs?
Principalele beneficii constau în calitate și într-o procedură de achiziție mai ușoară. Importul unor produsele este destul de dificil, de exemplu, din punct de vedere financiar puiul argentinian este de 3 ori mai ieftin decât cel local, dar este de calitate inferioară. Produse care călătoresc distanțe lungi și sunt congelate nu sunt atât de bune pentru bucatele la grătar. În concluzie, nu putem spune că există un anume beneficiu financiar în utilizarea produselor locale. Beneficiul constă în calitate.
Care ar fi rolul localului Dvs. în promovarea produselor autohtone și brandurilor moldovenești?
Promovarea produselor locale face parte din brandul nostru și filozofia noastră, noi toți credem în Moldova și iubim Moldova. În meniul nostru, încercăm să evidențiem faptul că toată berea este locală. De asemenea, apreciem marca Matei, o gustare specială pentru bere, făcută din brânză de capră și alte produse naturale. Încercăm să promovăm o istorie de succes, iar producători cum ar fi Matei și Litra sunt cele mai bune exemple în acest sens. Există și probleme, de exemplu, am solicitat unor companii locale să ne dea materiale promoționale, dar acestea nu au arătat mare interes. Deci, se primește că singuri promovăm produsele altor companii și facem acest lucru pentru că le apreciem. Există atâtea oportunități pentru idei noi și produse inovatoare în Republica Moldova, însă cele mai mari obstacole în acest sens reprezintă birocrația locală și lipsa unei promovări de calitate.