/ Diverse view 389

De cele mai multe ori, berea se consumă cu preparate mai mult sau mai puțin complexe, care ar fi capabile să interacționeze și să modifice gustul și aromele experienței culinare. Trebuie doar să cunoaștem cum să asociem mâncarea cu un tip sau altul de bere.

Mai multe resurse specializate cum ar fi craftbeer.com, nbwa.org, beeradvocate.com, etc., au studiat acest subiect, încercând până la urmă să stabilească un principiu mai mult sau mai puțin corect de asociere a berii cu diverse bucate sau snack-uri.

Berea de tip Lager blondă (Pilsener) este una uşoară, și fie că e filtrată, nefiltrată, pasteurizată, se potrivește cu preparate albe, cu sosuri de tip alb, cu carne albă, cu carne de pui, de curcan, de iepure, cu diverse bucate și snack-uri de peşte. Cu acest tip de bere se potrivesc și unele bucate mai picante, inclusiv cașcavalurile semitari, cu adaos de piper iute, curry, etc.

Berea Lager brună se potriveşte de minune cu carnea roşie, gătită mai crud. Alte bucate ce se asociază cu berile lager mai închise: aripioare de pui, chili, pizza, burgeri, cașcaval gouda bine maturat, cârnăței de porc serviți cu varză și muștar.

Berile de tip Ale sunt beri de fermentare spontană, fiecare din ele având particularitățile și stilul său, fiind asociate cu bucate picante de carne și pește, pizza, salate ușoare, fructe de mare și cașcavaluri tari de tip Cheddar. Un IPA (Indian Pale Ale) se asociază perfect cu bucatele făcute la grătar, cu cele din bucătăria vietnameză sau mexicană, dar și și cu gustări cum ar fi: cașcaval de tip cheddar, inelușe de ceapă, arahide sărate, cașcaval pane. etc.

Berea brună de tip Porter are un gust bogat, cu note de amăreală și după caz arome afumate, de ciocolată sau cafea. Un porter se servește cu fructe de mare, bacon, cașcaval afumat, legume verzi, carne la grătar sau afumată, pește gras și pizza. Berea de tip Stout are un gust pronunțat de malț prăjit ce ne duce cu gândul la cafea, ciocolata amară sau caramel. Se potrivește excelent cu brânzeturile elvețiene, brie, diverse nuci și fructe de mare. Poate fi servită și cu bucate din carne afumate sau făcute la grătar.

O particularitate a acestor beri brune constă în faptul că pot fi servite și cu mai multe deserturi cum ar fi: înghețata de vanilie, pudding de ciocolată, biscuiți de ovăz, brownies sau tiramisu.

Berea de grâu (wheat beer, weissebier) se potrivește bine cu salatele de vară, carne de pește sau midii cu lămâie, bucate din carne la grătar, brânză de capră și suluguni. Datorită faptului că berile de grâu conțin deseori și arome de fructe, pot fi servite și cu anumite deserturi ca prăjitură de lămâie, salate de fructe sau biscuiți.

Mai trebuie să cunoaștem două lucruri despre asocierea dintre bere și mâncare: carbonizarea din bere are capacitatea de a „dizolva” grăsimea din alimente, iar bucatele sărate au rolul de a reduce aciditatea în bere.

Este important să nu permitem berii să eclipseze preparatul cu care o asociem. Scopul băuturii este să completeze gustul mâncării, nu să-l anuleze.

sursa foto: thefuzemagazine.com