/ Diverse view 357

În scurt timp, vinăriile din Moldova își vor deschide ușile pentru vizitatori, iar până atunci ar fi oportun să ne planificăm traseul de călătorii din această vară. Avem în țară complexe turistice, vinării autentice care ne-au dus faima în întreaga lume și care sunt gata să-și întâmpine, din nou, turiștii. În cadrul campaniei „ReVin cu drag”, inițiată de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), călătorim virtual prin toate zonele geografice ale țării, iar de această dată vom merge în vizită la cinci crame din zona cu Indicație Geografică Protejată (IGP) „Codru”. Această regiune ocupă o suprafață de aproximativ 60.000 de hectare, iar aici se nasc, anual, vinuri ce poartă caracterul expresiv al „terroir”-ului veritabil al zonei.

Asconi - o vinărie de familie, un complex turistic în stil rustic și vinuri de calitate

La 30 de kilometri de Capitală și-a făcut loc pe harta turismului vitivinicol vinăria „Asconi”, care îmbină tradițiile vinicole cu tehnologia modernă de producere a vinului, tocmai de aceea, pe parcursul anilor vinurile produse aici au cucerit zeci de medalii la concursurile internaționale de profil. Amplasată în satul Puhoi, crama a fost renovată acum câțiva ani, iar în prezent își primește oaspeții într-o atmosferă rustică, ce poartă amprenta tradițiilor locale. Pe întreg teritoriul cramei sunt câteva restaurante cu specific moldovenesc, zone de odihnă, secțiile de producere și beciurile care păstrează sticlele cu vin. Vizitatorii pot afla despre procesul de producție, despre secretele de producere a unui vin de calitate, după care sunt invitați să deguste 7 tipuri de vin, care sunt asortate cu bucate tradiționale.

De reținut:
- Asconi este una dintre puținele vinării din țară care are în portofoliu 3 tipuri de vinuri de desert Ice Wine;
- în anul 2019, vinurile Asconi au fost evaluate cu 23 de medalii la concursuri naționale și internaționale.

ATU Winery -prima vinăria urbană din țară

Acum patru ani, o tânără familie a venit cu un concept nou pe piață: o cramă inspirată din stilul de viață a tinerilor boemi și a culturii vestice. Amplasată în fostul sediu al Academiei de Științe din Chișinău, mică și cochetă, vinărie reușește să surprindă prin fațada clădirii, care este acoperită de un imens desen de graffitti. Toate excursiile sunt ghidate de proprietarii vinăriei, care povestesc despre istoria acestei crame tinere, dar și despre vinurile produse din soiuri rare. După excursie, turiștii sunt îndemnați să deguste și alte vinuri combinate cu bucate savuroase.

De reținut:
- ATU Winery produce vinurile manual, de la recoltare și până la etichetare;
- vinăria acordă o atenție mare fiecărui strop de vin, pentru că produce anual până la 3.000 de sticle, cu vinuri exclusive în ediții limitate.

Barza Albă - băuturi fine devenite etalon al sectorului vinicol al țării

O altă destinație turistică din Moldova este distileria de divin „Barza Albă”. Cu o istorie de peste șapte decenii în spate, este recunoscută ca fiind una dintre cele mai mari întreprinderi producătoare de băuturi alcoolice din nordul țării. Timp de zeci de ani, calitatea divinurilor a fost asigurată în procesul de înnobilare prin învechire la butoi a distilatelor de vin. Vizitatorii ajunși aici au parte de excursii ghidate prin sălile de maturare, pline cu butoaie de stejar, unde află detalii despre procesul de producție. Apoi, distileria invită oaspeții la o degustare ghidată cu până la 10 stiluri diferite de divin, precum și un brandy din cidru de mere.

De reținut:
- Barza Albă are o istorie de șapte decenii în spate și este recunoscută ca fiind una dintre cele mai mari întreprinderi producătoare de băuturi alcoolice din nordul țării;
- pe parcursul anilor, distileria de divin a câștigat 10 Grand Prix-uri și un premiu Star pentru calitate superioară.

Chateau Vartely - un complex turistic modern și o vinărie cu tradiții

Situată în inima țării, vinăria Chateau Vartely este o destinație care a reușit să completeze topul destinațiilor vinicole care trebuie vizitate. Situată în orașul Orhei, crama dispune de un complex turistic autentic moldovenesc, cu mai multe case de tip hotelier, restaurante, săli pentru degustare, o curte interioară imensă și o zonă de agrement. Ajunși aici, vizitatorii sunt îndemnați să exploreze și un beci care găzduiește 500 de butoaie de stejar în care sunt maturate vinurile, iar după încheierea excursie prin pivnițele cramei și o degustare ghidată de un somelier profesionist, turiștii se pot delecta cu bucate deosebite la restaurantul complexului.

De reținut:
- în 2019, Chateau Vartely a obținut 54 de medalii la concursurile naționale și internaționale;
- vinurile Château Vartely au obținut peste 120 de medalii și mențiuni de onoare la diverse competiții internaționale, iar cel mai premiat vin este „Chardonnay dulce Botrytis care are la activ 10 medalii.

Cricova - un oraș vinicol subteran care găzduiește 30 de milioane de litri de vin

Situată la o adâncime de 80 de metri, vinăria „Cricova” reprezintă cel mai mare complex subteran, cunoscut în întreaga lume pentru labirinturile sale imense, care poartă numele soiurilor din care sunt produse vinurile: Cabernet, Chardonnay, Sauvignon. Aici, sunt formate cele mai bune condiții naturale ce permit păstrarea și maturarea vinurilor de calitate superioară. Nu este de mirare că personalități notorii ca Angela Merkel, John Kerry, Vladimir Putin, Donald Tusk dețin colecții întregi în galeriile vinicole subterane de la Cricova. Aici vizitatorii pot face excursii în secțiile subterane de maturare a vinului și de producere a spumantului clasic, pot participa la degustările organizate în săli special amenajate și pot savura din bucatele tradiționale ale restaurantelor de pe teritoriu.

De reținut:
- vinăria Cricova este un adevărat oraș subteran, care se întinde pe o suprafață de 53 de hectare, iar lungimea străzilor însumează 120 de kilometri lungime;
- străzile orașului subteran poartă numele soiurilor din care sunt produse vinurile, iar galeriile subterane găzduiesc peste 30 de milioane de litri de vin.