/ Diverse view 8304

Ardeiul iute este o plantă care face parte din familia Solanaceae, la fel ca cartofii sau roșiile. Acesta poate fi consumat în formă crudă, în formă de pudră (paprika), poate fi gătit, și, de regulă, este acel ingredient care oferă mai multă savoare bucatelor datorită gustului său iute.

Deşi sunt cultivaţi în întreaga lume, patria ardeilor iuţi este Mexicul, însă în prezent India este principalul producător, consumator, dar şi exportator de ardei iuţi.

Ardeiul iute are un conținut caloric scăzut, însă este bogat în antioxidanți, vitamine și minerale. El conține calciu, fier, magneziu, potasiu, sodiu, vitamina C, vitamina B6, folat (forma naturala de vitamina B9), plus niacină, tiamină și riboflavină, substanțe active ce au rolul de antioxidant.

Un component important al ardeiului este capsaicina, substanța responsabilă pentru gustul său iute. Capsaicina este un alcaloid, care numeroase efecte benefice asupra organismului, în special asupra sistemului muscular și cardiovascular. Capsaicina acționează ca antioxidant, vasodilatator, poate crește cantitatea de suc gastric, are efect antibacterian și poate diminua ușor cantitatea de colesterol și tensiunea arterială. Este utilizată în diverse creme pentru uz extern în scopul de a reduce durerea în anumite zone ale corpului, în special a durerea reumatică. Această substanță mai diminuează pofta de mâncare și crește arderile organismului pentru 30 de minute după ce a fost consumată.

Clasificarea ardeilor iuți

SHU (Scoville Heat Unit) este unitatea de măsură utilizată pentru a măsura iuțeala unui ardei, care este proporţională cu cantitatea de capsaicină conţinută de acesta. De exemplu un ardei gras nu conţine capsaicină, el fiind cotat pe scara Scoville cu 0 SHU.

La moment cel mai iute ardei din lume se numește Carolina Reaper, o încrucişare între Pakistani Naga şi Red Habanero. Ele este cotat cu 2,2 milioane SHU.

Interesant este că spray-urile iritante utilizate de forţele de ordine, sunt și ele marcate în unităţi SHU. Acestea au un echivalent de capsaicină cuprins între 1.5 şi 2 milioane SHU.

În imaginea de mai jos sunt enumerați o parte din cei mai populari ardei iuți din lume și clasificarea lor conform scării Scoville:

Ardeii iuți mai diferă în funcție de culoare, ele pot fi roșii, verzi sau galbene.

Ardeii iuți roșii

Ardeiul de Cayenne este o specie exotică și cel mai des îl regăsim sub forma de pudră. Are un gust înțepător și iute.

Ardeiul Anaheim are o culoare portocaliu-roșcată când se coace, însa este bun și în stare verde. Are coaja groasă și este potrivit pentru copt sau gătit deoarece nu se rupe ușor. Este comercializat în stare uscată si utilizat în pudra de chili.

Ardeiui Scotch Bonnet este ingredientul principal din bucatele tradiționale jamaicane. Este considerat unul din cei mai iuți din lume, însă în aroma lui se resimt și note dulci.

Ardeii iuți galbeni

Ardeiul Habanero se cultivă în America de Sud și are note florale. Este utilizat în rețetele de salsa și în marinade. Pe scara Scoville are între 100.000 și 350.000 de unități.

Ardeiul Thai Chili sau Bird’s Eye îl găsim în bucătăria asiatică. Se consumă în stare crudă sau sunt utilizați în sosurile de pește, în salate sau pasați în pastele de curry.

Ardeiul Fatalii este de origine africană și are aceiași iuțeală ca și Habanero. Are aromă de citrice, iar coaja subțire îl face perfect în rețetele de salsa sau în sosurile fierbinți.

Ardeii iuți verzi

Ardeiul Poblano este din Mexic, fiind ingredientul principal în rețeta de ardei iuți umpluți cu carne și prăjiți pane (chile rellenos).

Ardeiul Jalapeno crește în Spania și Mexic, are o textură cărnoasă, asemănătoare ardeilor grași. Este utilizat în diverse bucate tradiționale, în special în salate.

Ardeiul Serrano este și el din Mexic și este mai iute decât jalapeno. Se consumă atât în formă crudă, cât și în diverse bucate.

Cultivarea ardeilor iuți în Moldova

La noi în țară, ardeii iuți sunt cultivați, în special în gospodăriile oamenilor și pot fi procurați în piețele agricole din țară. Avem și un producător care crește în jur de 200 de varietăți de ardei iute, colectate de pe tot mapamondul. E vorba de Sergiu Țurcanu din Chișinău, care cu șapte ani în urmă a decis să cultive ardei ornamentali la ghiveci și în seră. Are în colecția sa soiuri de ardei de toate formele și culorile.

El povestește că moldovenii cultivă doar o singură specie de ardei, Capsicum Annum, el însă este primul care crește exclusiv alte patru specii, noi pentru țara noastră: Capsicum Baccatum, din care fac parte soiuri de ardei foarte gustoși, cum ar fi, de exemplu, Bishops Hat; Capsicum Chinense, specie caracterizată prin ardei foarte iuți, precum Habanero și Carolina Reaper. A treia specie este Capsicum Pubescense, ardei din munții Anzi, rezistenți la frig, cu fructe mai mari, mai suculente și mai iuți decât alte specii și Capsicum Florescence, din care cel mai popular este ardeiul Tabasco.

Sergiu Țurcanu lucrează și la încrucișarea ardeilor și a reușit să obțină un soi nou, certificat în Moldova. Este vorba de „ecoVazon Sangria”, o plantă perenă decorativă care formează fructe conice subțiri ce se maturizează din violet sau verde-violet în portocaliu și, spre final, devin roșii.

Antreprenorul crește ardei proaspeți la ghiveci, prepară și uleiuri, praf iute și conserve din aceste plante. Produsele lui le puteți găsi la târgul EcoLocal, care se desfășoară în fiecare sâmbătă în capitală.

sursă foto: twit.su