/ Diverse view 638

Stilul de viaţă minimalist a apărut și a fost dezvoltat în baza unei afirmaţii făcute de scriitorul american Edwin Way Teale, care spunea că ”prin eliminarea dorințelor inutile, o viață complicată poate fi simplificată, astfel reducându-se o mare parte din eforturile de zi cu zi”. Având la bază această filosofie, pe parcursul ultimilor ani s-a dezvoltat mişcarea minimalistă, care atrage tot mai mulți tineri, ce sunt interesați să investească banii în experienţe de viață în loc să-şi cumpere bunuri materiale de care nu au neapărată nevoie, depărtându-se de influențele unei societăți bazate pe consum. Astfel, acești tineri preferă să călătorească, să socializeze, să se relaxeze mai mult sau să se dedice pasiunilor, adică fac totul pentru a fi mai fericiți. Este un stil de viață ne ajută să selectăm doar lucrurile esențiale pentru a descoperi cu adevărat ce este important în viaţa și pentru a ne concentra la aceste lucruri.

Tendinţa de a acumula cât mai multe obiecte se manifestă încă din copilărie. Această dorinţă poate fi cauzată și de lipsurile pe care le avem în anumite perioade ale vieţii, oamenii încercând să compenseze prin a aduna tot felul de bunuri materiale, în cele mai multe cazuri, inutile.

Atunci când începem să ne reorganizăm spaţiul din jurul nostru, să-l facem mai curat și mai simplu, să fie creat doar din lucrurile care ne fac să ne simţim bine, există un efect special care începe să producă efecte și asupra gândirii noastre sau asupra modului în care ne trăim viaţa. Adepții conceptului minimalist se ghidează după principiul "Less is more" sau ”Simple is the new rich”.

Oamenii cu cea mai mare şansă de reuşită în adoptarea acestui stil de viață sunt cei care stau bine din punct de vedere financiar și care au avut în viață ocazia să acumuleze diverse bunuri materiale şi să se împovăreze cu lucruri, relaţii sau angajamente. De obicei aceste persoane au avut oportunitatea să vadă cum trăiesc alte culturi, se informează şi practică dezvoltarea personală. Minimalismul înseamnă eliminarea lucrurilor care sunt în plus, fie că este vorba de obiecte, angajamente, relaţii sau tot ce ne împovărează. De exemplu, acest stil de viață, are un succes tot mai mare în rândul tinerilor din Japonia, în presă fiind relatate cazurile unor persoane care aproape şi-au golit locuinţa şi, trăind astfel, se declară mai fericite şi mai liniştite ca niciodată.

Putem evidenția câțiva pași importanți pentru a trece la un stil de viață minimalist:
- Inițial clasificăm lucrurile pe care le avem, pentru a fi mai ușor să le aranjăm: haine, pantofi, bijuterii, genți, cosmetice, electronice, cărți, etc. Astfel ne vom da seama câte lucruri avem în posesie;
- Aruncăm lucrurile care nu ne mai plac sau cele pe care nu le-am mai folosit de mai bine de un an. Analizăm tot ce ne-a rămas și ne dăm întrebarea dacă avem nevoie de acest lucruri;
- Aranjăm tot ce am decis să păstrăm, ca lucrurile rămase să le putem folosi cu regularitate;
- Lucrurile de care nu mai avem nevoie le oferim prietenilor, le donăm sau le dăm la reciclare;
- Atunci când cumpărăm ceva, ne întrebăm dacă acel lucru o să ne facă mai sănătoși sau mai fericiți. Dacă răspunsul e nu, atunci nu avem nevoie de acest obiect;
- Dacă suntem convinși că vrem să cumpărăm ceva, ne punem întrebarea de câte ori vom folosi acel obiect. Ne răspundem sincer dacă avem nevoie să îl cumpărăm sau putem să îl închiriem sau să îl împrumutăm.

Minimalismul nu susține ideea de a nu avea obiecte materiale în mediul nostru, ci doar de a face loc în viețile noastre lucrurilor ce contează cu adevărat. Iată care sunt beneficiile adoptării acestui stil de viață:
- Facem curățenie mai ușor și rapid, deoarece avem mai puține obiecte în casă;
- Facem economii, pentru că ne cumpărăm doar obiectele de care chiar avem nevoie, astfel putem colecta bani pentru vacanțe sau alte experiențe ce ne fac mai fericiți.
- Studiile au arătat că atunci când avem prea multe obiecte în casă sau este dezordine, ne simțim mai stresați și ne e mai greu să ne concentrăm.
- Se îmbunătățesc relațiile, deoarece suntem obișnuiți să ne comparăm cu prietenii sau cunoscuții noștri din multe puncte de vedere. Având un stil de viață minimalist, această nevoie de a ne compara obiectele cu ale altora dispare.
- Ne concentrăm mai mult pe activități, renunțând la lucrurile din jurul nostru care deseori ne distrag atenția;
- O casă în stil minimalist nu este goală, ci este decorată simplu, dar cu obiecte mai interesante, care ies mai mult în evidență.
- Ne simțim mai liberi, deoarece cu cât mai multe obiecte avem în casă, cu atât ne simțim mai atașați de ele. Odată ce renunțăm la cele inutile, ne vom simți mai liber;
- Calitatea este mai importantă decât cantitatea, iar atunci când cumpărăm doar lucrurile necesare, tindem să le alegem pe cele mai de calitate, care rezistă în timp.
- Renunțând la o parte din lucruri putem aduce fericire și în viețile altora, de exemplu, atunci când donăm aceste lucruri persoanelor nevoiașe.

Arta de a spune „nu” impulsurilor noastre de a acumula bunuri materiale cere angajament, concentrare și antrenament zilnic. Dar mai mult decât atât, cere o schimbare de gândire, un nou mod de a ne raporta la propria persoană și la propria viaţă.

sursă foto: popsugar.com.au