/ Diverse view 1827

Grâul spelta (Triticum Spelta), numit și alac, este considerat strămoșul grâului comun, fiind și una din cele mai vechi cereale de pe pământ. Această specie de grâu a început a fi cultivată încă din antichitate, de cel puțin 5000 de ani, inițial de către celți și egipteni, treptat câștigând teren în întreaga lume.

Deosebirea de bază față de grâul comun constă în faptul că după recoltare, bobul rămâne acoperit de pale, o coajă mult mai tare, care protejează conținutul de vitamine din spelta. Această cereală, cu proprietăți nutriționale deosebite, are un gust intens și neobișnuit, care se aseamănă cu cel de nucă.

Beneficiile grâului spelta

Beneficiile acestei cereale vin din multitudinea de substanțe nutritive pe care le conține: mangan, fosfor, cupru, fibre, proteine, magneziu, vitaminele A, E, complexul vitaminic B și niacina (vitamina PP). Acest super aliment mai are în componența sa microelemente și substanțe esențiale, cum ar fi albumina, hidrocarburi complexe și grăsimi. Se consideră un remediu natural excepțional pentru că, spre deosebire de celelalte specii de grâu, substanțele nutritive din componența sa sunt dozate și echilibrate ideal. De asemenea, grâul spelta preia mai puține metale grele din mediul înconjurator decât cel comun.

Este un produs care se digeră ușor datorită proteinelor din componența sa și datorită structurii amidonului. Substanțele nutritive din grâul spelta sunt asimilate mai ușor datorită solvabilității lor în apă, ceea ce înseamnă că procesul de digerare este mult mai eficient și nu atât de intens. Acest lucru face ca grâul spelta să fie recomandat copiilor mici, începând cu vârsta de 7 luni și bolnavilor în vârstă. El poate fi consumat de persoanele care sunt alergice la grâul comun.

Tot grâul spelta duce la intensificarea metabolismului, la detoxifierea organismului și la sporirea capacității de performanță. Are efect de regenerare asupra celulelor, mărind capacitatea acestora și sporind potențialul intelectual.

Cu toate că este bogat în gluten, grâul spelta poate fi tolerat de către persoanele cu intoleranță la această substanță. Acest lucru se datorează faptului că structura moleculara a proteinelor din conținutul lui prezintă cea mai mare similitudine cu plasma umană.

S-a constatat că această cereală are un efect miraculos ce redă sentimentul de bunăstare, fiind administrat pacienților depresivi, datorita conținutului mare de L-Tryptopan, care este precursorul hormonului ce provoacă bună dispoziție.

Făina de spelta

Grâul spelta de obicei este comercializat și păstrat în variantă integrală, în formă de boabe, sau, în cele mai dese cazuri, în formă de făină. Făina de spelta conține mai multe proteine decât cea obișnuita, însă aportul caloric este mult mai mic decât al făinii din grâu.

Grâul spelta este alcătuit, la fel ca grâul normal, din 3 componente: tărâță, germene și endosperm. Fiecare componentă are valorile sale nutriționale, iar pentru ca acestea să nu să se piardă, se recomandă consumul făinii de spelta integrale. Ea poate fi utilizată pentru prepararea pâinii, a prăjiturilor, fursecurilor, brioșelor sau a clătitelor. De asemenea, este utilă pentru a da mai multă consistență supelor de legume sau sosurilor pentru paste.

La achiziționarea făinii de grâu spelta, cumpărătorul trebuie să se asigure că aceasta nu are urme ale depozitării într-un loc umed. Derivatele din grâul spelta se păstrează pe parcursul mai multor luni (până la 1 an), în locuri răcoroase și uscate. Pe timp de vară când în locuință este cald, făina poate fi păstrată în frigider, într-un recipient special.

Pentru cei ce vor să gătească bucate din boabele integrale de grâu spelta, acestea se lasă la hidratat pentru 8 ore.

Produse din spelta fabricate în Moldova

În Moldova, grâul spelta este o cultură nouă, care a intrat în vizorul agricultorilor doar în ultimul deceniu. În anul 2014, spelta a fost cultivată în premieră de către o gospodărie țărănească din satul Coșernița, raionul Criuleni. Acum această cereală este crescută în mai multe regiuni ale țării și ajuns să fie exportată în UE ca produs agricol ecologic.

În Moldova se produce și făină de spelta, în cadrul întreprinderii SRL Micu&CO (brandul eBio.md), un produs ecologic curat. Tot pe piața locală găsim și pâine produsă din făină de spelta, la producătorul 7Spice. Produsul se numește “Pâine cu speltă și semințe” și poate fi găsit în mai multe rețele de supermarketuri din țară. De curând, brutăria artizanală Casa Rîbca de asemenea a început să producă pâine cu făină de spelta.

sursa foto: ebio.md, lacucinaitaliana.it