/ Diverse view 1711

Coniacul este o băutură alcoolică tare, aromată și delicată, producerea căreia durează cel puțin doi ani. Este o licoare ce se obține prin dubla distilare a anumitor soiuri de vinuri, printr-o metodă descoperită, încă, în Evul Mediu. De câte ori cumpărăm o sticlă de coniac, sau, aflându-ne în Moldova, o sticlă de divin, observăm că acestea sunt catalogate cu un anumit număr de stele: 3,5 sau 7 sau putem observa că sunt „etichetate” și cu niște inițiale. Care este însemnătatea acestor simboluri?

Inițialele reprezentate pe o sticlă reprezintă gradele oficiale de calitate ale unui coniac, care au fost stabilite de BNIC (Bureau National Interprofessionnel du Cognac), organizație ce apărut în anul 1946 cu scopul asigurării calității și a concurenței oneste:

VS înseamnă Very Special este acordat coniacului tânăr care este păstrat cel puţin doi ani la învechit în butoaie.

VSOP înseamnă Very Special Old Pale şi constă în faptul că soiurile de coniac tânăr sunt păstrate „sa îmbătrânească” cel puţin patru ani în butoaie de lemn. Însăși lemnul din care sunt făcute butoaiele de coniac este mult mai bătrân şi foarte bine uscat.

XO este un calificativ care înseamnă Extra Old. Coniacul XO este învechit cel puțin șase ani, însă durata medie de îmbătrânire este de 20 de ani.

XXO (Extra Extra Old) este un coniac cu termen minim de învechire de 20 de ani.

Alte asemenea calificative sunt Napoleon, Extra, Vieux, Vieille Réserve sau Hors d’âge. Toate aceste calificative se referă la vechimea băuturii.

Spre exemplu, calificativul Napoleon este plasat de către BNIC cam la același nivel cu un calificativ XO însă este considerat ca fiind undeva între VSOP şi XO.

Calificativul Extra este acordat coniacului vechi de cel puţin șase ani, însă de obicei coniacurile Extra sunt mai vechi decât Napoleon sau XO.

Hors d’âge (care înseamnă „fără vârstă” în limba franceză) este considerat la același nivel cu XO, însă producătorii de coniac acordă acest calificativ coniacurilor foarte fine, de înaltă calitate, învechite peste scala oficială a coniacurilor.

Vieille Réserve are aceeaşi semnificaţie și este plasat undeva între VSOP şi XO.

Familiarele pentru noi „stele” se referă mai mult la coniacurile produse în fosta URSS. De aceea, în Republica Moldova, divinurile pot fi clasificate atât cu indicarea inițialelor VSOP, XO, etc., cât și după următorul criteriu:

„3 stele”- fabricat din distilate de vin învechite cel puţin trei ani;
„4 stele” – fabricat din distilate de vin cu vârsta medie de învechire cel puţin patru ani;
cu denumiri speciale - Barza Albă, Aroma fabricat din distilate de vin cu vârsta medie de învechire trei-cinci ani;
„5 stele” - fabricat din distilate de vin cu vârsta medie de învechire cel puţin cinci ani;
„DVM” (matur) - fabricat din distilate de vin cu vârsta medie de învechire șase - șapte ani;
„DVS” (de calitate superioară) - fabricat din distilate de vin cu vârsta medie de învechire opt-nouă ani;
„DVV” (vechi) - fabricat din distilate de vin cu vârsta medie de învechire 10-19 ani;
„DVFV” (foarte vechi) - fabricat din distilate de vin cu vîrsta medie de învechire cel puţin 20 ani;
divinuri de colecţie (cu maturare suplimentară de cel puţin trei ani).

sursa foto: alkorules.ru