/ Diverse view 2166

Vinul Moldovei este produsul care reflectă cel mai bine istoria fascinantă și tradițiile poporului nostru. În ultimii ani, vinurile produse în țara noastră au devenit apreciate la nivel mondial, iar sectorul vitivinicol a înregistrat succese considerabile. Schimbările pozitive au atras după sine și apariția mai multor vinării, inclusiv a micilor vinificatori, a căror produse trebuie cunoscute și savurate.

Crama Mircești

Se află în satul cu același nume din raionul Ungheni, în faimoasa regiune de vinificație Codru. Deși are doar câțiva ani de când a fost creată, crama a devenit o emblemă a vinăriilor mici din Moldova, datorită abordărilor moderne pentru producerea vinurilor. Această regiune, satul Mircești, are o importanță istorică și dispune de un terroir bun pentru vinurile cu un caracter puternic. De aceea, Arcadie Foșnea, proprietarul cramei, a pus bazele unei vinării și a început renovarea conacului boieresc din apropiere, păstrând simbolurile sale specifice.

De curând, Crama Mircești a fost dotată cu o stație meteorologică de generare a datelor, iar angajații aplică strategii moderne de tăiere a viței de vie și de testare a acesteia împotriva bolilor, prin utilizarea dronelor. Crama Mircești este și gazda unor experimente și demonstrații vitivinicole în cadrul proiectului „Cei mai buni struguri”, un parteneriat între Proiectul de Competitivitate din Moldova și Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) care are drept scop identificarea unor practici optime de cultivare a strugurilor în contextul național.

Crama Tudor

O afacere de familie din satul Sadova, care timp de 2 ani a marcat un succes al tranziției de la creșterea și comercializarea producției de struguri la producția de vinuri. Pe cele 20 hectare de pământ, Tudor Aghenie, proprietarul vinăriei, cultivă struguri de masă și struguri pentru producerea vinurilor Feteasca Regală, Chardonay, Pinot Noir și Merlot. Iar în această toamnă, vinificatorul va scoate pe piață primele 1000 de sticle.

Crama a făcut parte din programul de mentorat al Asociației Micilor Producători de Vinuri, susținut de Programul de Competitivitate din Moldova, beneficiind de suport în dezvoltarea propriului brand de vin și expertiză pentru producerea unui vin de calitate. De curând, vinăria a început să investească și în facilități de turism, primindu-și vizitatorii cu bucate tradiționale în spațiile special amenajate din podgoriile sale.

Crama Tronciu

Gospodăria lui Nicolae Tronciu din satul Pereni a devenit o mică unitate de producere a vinurilor de calitate, care excelează prin caracterul și natura lor unică. Sunt produse realizate cu pasiune și dedicație, în volum limitat, în primul rând pentru familie și pentru cei care știu să aprecieze un vin creat de eforturile unui om modest și onest. Nicolae Tronciu se implică cu mult suflet în tot procesul de viticultură și vinificație, iar caracterul deosebit al vinului se simte în fiecare sticlă.

Vinăria ATU

Prima „vinărie urbană” din Moldova a fost înființată de Victor și Vlada Vutcărău, un cuplu dornic să continue succesul părinților în producția de portaltoi, unul dintre cele mai importante ingrediente în vinificație, și să asigure calitatea acesteia. Chiar de la lansare, vinăria tinde să aducă ceva nou în toate etapele: un nume original; un nou stil de vin, atipic pentru Moldova, care să satisfacă gustul tinerilor „bohemi” din mediul urban, frecvent întâlnit în Germania și Austria; precum și o poziționare favorabilă în zona metropolitană Chișinău. Fondatorii vinăriei dispun astăzi de echipament de producție vinicolă modern și funcțional, care le permite să satisfacă cerințele consumatorilor săi.

Vinăria Gogu

Moștenită de la părinții săi, Ilie Gogu a început să valorifice podgoria sa de cinci hectare și să producă vin artizanal încă din 2011. Aderând la Asociația Micilor Producători de Vin, Ilie a beneficiat de coaching în viticultură și oportunități de a-și prezenta produsul la târguri de vinificație naționale și internaționale. Astfel, în 2016, inovativul „Blanc de Merlot 2015”, produs de Ilie, a câștigat medalia de aur la concursul de trofee Berliner Wine, convingând importatorul german să majoreze comenzile pentru restaurantele germane și austriece. Astăzi, Gogu vinde cu mândrie vinurile sale de marcă produse, îmbuteliate și comercializate desinestătător atât pentru consumatorii la nivel național, cât și pentru export în Germania.Cu tancurile noi din oțel inoxidabil pe care le-a achiziționat recent, Ilie Gogu intenționează să producă vinuri aromatice de înaltă calitate din epoca vintage 2016.

KARA GANI

O mică vinărie din Vulcănești, Găgăuzia, care aparține familiei Cerven. Proprietarii au deschis la ei acasă mica fabrică și sală de degustare unde primesc turiști și servesc bucate tradiționale găgăuze. KaraGani a beneficiat de un mentor în cadrul programului de mentorat al Asociației Micilor Producători de Vin, care a fost desemnat de către Proiectul de Competitivitate din Moldova și care a asistat producția de vin timp de 2 sezoane. La Ziua Națională a Vinului 2017, vinăria a primit diploma de recunoștință pentru dezvoltarea enoturismului, iar în februarie 2018 vinul Cabernet Sauvignon&Merlot, 2016 a fost distins cu medalia de argint la Black Sea Region Wines & Spirits Contest.

Aceste vinării au fost vizitate în cadrul turului vinicol „Redescoperă Drumul Vinului”, care s-a desfășurat la inițiativa Asociației Naționale pentru Turism Receptor din Moldova (ANTRIM), cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei și al Oficiului Național al Viei și Vinului.