/ Diverse view 4695

În mod obișnuit, uleiul se produce la temperaturi ridicate, care pot ajunge până la 200°C. Prin intermediul acestei metode, din semințe se extrage cantitatea maximă de ulei. Totodată, printr-o astfel de tratare termică se distrug o mare parte din substanțele nutritive ce se conțin în aceste semințe. După extragerea uleiului, urmează procesarea lui, adică purificarea cu ajutorul substanțelor chimice și al aburilor fierbinți.

La polul opus se află uleiul presate la rece, care este 100% natural, este obținut fără utilizarea substanțelor chimice sau temperaturilor înalte, doar prin procedee mecanice. Presarea la rece are loc la o temperatură care nu depășește 49°C, uleiul rezultat în urma presării se filtrează printr-o pânză de bumbac vegetal și alta de hârtie, iar la sfârșit are loc decantarea naturală. Această metodă nu oferă aceeași productivitate ca și în cazul uleiului clasic, iar prețul pentru uleiurile presate la rece, va fi mai ridicat. Termenul de valabilitate este de asemenea redus și de obicei este de aproximativ 12 luni.

Uleiurile presate la rece, cum ar fi cel din semințe de floarea soarelui, migdale, de dovleac, de in, de susan sau de cocos păstrează majoritatea substanțelor nutritive din materia primă din care au fost obținute, având o aromă și un gust mai pronunțat.

Condițiile optime de păstrare sunt recipientele din sticlă deoarece uleiul presat la rece este pretențios, fiind un produs nerafinat. El trebuie păstrat la loc întunecos, ferit de lumina soarelui. Se spune că acest produs ar fi similar cu un suc de fructe proaspăt stors, numai că este din semințe.

Uleiul presat la rece se utilizează la fel ca și și uleiul clasic, rafinat: în salate, în sosuri, pâine de casă sau deserturi, etc. În dependență de punctul de ardere, uleiul presat la rece poate fi utilizat și la prăjit (uleiul de măsline, uleiul de avocado, uleiul de cocos, de nuci Macadamia), în schimb, trebuie să evităm prăjitul cu uleiurile presate la rece care degajă prea mult fum sau conțin prea multi acizi grași Omega-6 și produc trans grăsimi când sunt arse: uleiul de floarea-soarelui, de migdale, de porumb, de arahide, de dovleac, din sâmburi de struguri, de susan, de soia, de chimen negru, din semințe de cânepă și altele.

Din producătorii locali care oferă uleiuri presate la rece, putem remarca brandurile Bioteca, Mira, Ambera, Biantti sau Lacrima de Aur.

sursa foto: atofcare.ru

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să susțineți inițiativele și campaniile Madein.md, puteți face o donație la acest link. Sperăm că materialele publicate de noi vă inspiră și sunt informative, iar noi vom continua să lansăm noi rubrici, activități și evenimente care vor aduce folos Moldovei și oamenilor ei. Toate proiectele noastre sunt cu impact social, nu permitem plasarea publicității pe site-ul nostru, promovăm ceea ce considerăm bun și calitativ pentru consumatori și de aceea mizăm pe suportul Dvs. Împreună vom continua să susținem producătorii autohtoni.