/ Diverse view 2081

Se prezintă în roluri diferite zi de zi, preluând diverse forme și gusturi, fie ca aliment, sau ca decor. Dovleacul minune este produsul care iscusit își găsește locul aproape în fiecare gospodărie.

Se spune că dacă vrei să fii un grădinar bun, trebuie să plantezi dovleci. Mai ales că această cultură nu este una pretențioasă și chiar dacă provine din America de Sud, s-a adaptat ușor condițiilor climaterice locale. Ca fruct nu este capricios, doar are nevoie de supraveghere și multă atenție.

Dovleacul a fost adus pe continentul european cu câteva sute de ani în urmă de către turci şi italieni, inițial fiind cultivat doar în grădinile botanice. Cu timpul acesta s-a răspândit pe tot globul, iar astăzi se cultivă pe mari suprafețe în regiuni temperate din toată lumea, inclusiv și în Republica Moldova.

Dovleacul face parte din familia numeroasă Curcubitaceae care cuprinde o multitudine de soiuri, cu nume, forme și culori diferite, de la alb, galben, portocaliu, până la verde.

Tipurile de dovleac

Bostan – este comestibil, are o formă rotunda și coaja galben-portocalie sau verde. Pulpa nu este la fel de dulce ca a celorlalți dovleci.
Dovleac Buttercup – este de mărime medie, având forma unei tobe și coajă de culoare verde închis cu gri. Pulpa este portocalie, densă și uscată.
Dovleac ghindă – este de mărime mica spre medie, având forma unei ghinde, de culoare verde, portocalie, sau albă, având o coajă groasă, striată. Pulpa de culoare galbenă este suculentă si dulce.
Dovleac Banana – este lung și mare, cu pulpă de culoare portocalie și coaja galbena. Dovleac Delicata – este de mărime mică spre medie, elongat, cu coajă crem cu dungi portocalii sau verzi. Pulpa este cremoasă, cu gust dulce asemănător porumbului și o aromă delicată.
Dovleac gălușca dulce (squash) – este foarte mic, coaja sa este galbenă cu fâșii colorate în verde închis, iar pulpa este portocalie, dulce și suculentă.
Dovleac Hubbard – este mare, cu coajă albastru-verzuie, noduroasă, ușor rigidă. Are o pulpa seaca, de culoare portocalie.
Dovleac Spaghetti – este lunguieț, cu o coajă netedă de culoare galbenă. După fierbere sau coacere, dovleacul se taie în jumătăți, iar pulpa se scoate cu o furculiță sub forma de șuvițe crocante, asemănătoare cu spaghetti.
Dovleac Turban – are coaja portocalie și este decorativ, având un moț de forma unui turban.
Dovleac turcesc – este de mărime medie, având forma unei alune mari. Are o coajă neteda maronie sau galben-portocalie. Pulpa sa de un portocaliu intens are o dulceață moderată.

În România și Republica Moldova cele mai răspândite sunt două tipuri de dovleac – cel portocaliu, rotund, puțin turtit, popular în America pentru sărbătoarea de Halloween, și cel în formă de pară, portocaliu, bej sau galben.

Dovleacul în agricultura autohtonă

Din an în an observăm tot mai mulți agricultori curioși să crească bostani, iar pentru a înțelege mai bine natura acestui deliciu tomnatic, am decis să discutăm direct cu unii din ei.

Un bun și recunoscut exemplu este Ion Ciocan supranumit și regele bostanilor, care mai bine de 15 ani crește dovleci de diferite forme, pentru orice gust și destinație. Agricultorul afirmă că astfel încearcă să inspire tinerilor dragostea față de agricultură.

Pe un teritoriu de 15 ari, cultivă soiuri aduse din Germania, Italia, Turcia, Rusia, precum Lufa, cunoscut și ca buretele de baie, spaghetti, Crown Prince, dovleacul ceapă și altele. Mereu caută specii noi, sau pentru a le obține, încrucișează. Așa a apărut ciocănel, un dovleac creat dintr-un soi englez și unul japonez. Nu se mulțumește cu ce are pentru că dorește cu febrilitate să impresioneze consumatorii.

Cunoaștem aptitudinile gastronomice ale dovleacului, însă din spusele lui Ion Ciocan, nu-i utilizăm la capacitate maximă.Dovleacul nu se utilizează doar în gastronomie, dar și în medicină, având proprietăți anticancerigene, antioxidante, anti-diabetice și antiinflamatoare. Are puține calorii, deci este perfect pentru diete, fiind bogat și în betacaroten, antioxidanți, minerale, vitamine, etc.

Un avantaj reprezintă faptul că dovleacul poate fi păstrat în condiții favorabile timp îndelungat, fapt care favorizează producătorii să-l vândă și pe timp de iarnă, atunci când este cel mai solicitat.

Uleiul și semințele de dovleac

Nu doar miezul dovleacului poate fi folosit, din el se poate extrage și ulei, care apropo este unul dintre cele mai benefice uleiuri presate la rece.

De exemplu Igor Golban, producător local Eco (brandul Biantti), cultivă bostan special pentru a extrage ulei. Producătorul spune că a încercat mai multe soiuri, dar s-a oprit la 3 soiuri olandeze, cu coajă și fără coajă.

Chiar dacă uleiul vegetal din dovleac se extrage mult mai ușor în comparație cu altele, acesta se consideră a fi unul din cele mai scumpe. Astfel pentru 250 ml poți cheltui aproximativ 110 lei, spune producătorul. De asemenea din dovleac se extrag și semințele, mai ales că sunt atât de benefice. Au un rol energizant, conțin proteine și enzime care participă la combaterea viermilor intestinali. Fie că au coajă sau sunt decojite, crude sau caramelizate, acestea își păstrează proprietățile benefice.

Cu toate că se consideră un pic dezavantajat față de alte legume, dovleacul a reușit totuși să fie elogiat într-un festival, și asta datorită faptului că are așa protectori, precum Ion Ciocan.Festivalul Bostaniada adună anual gospodari și gospodine care se ocupă cu această îndeletnicire, care știu cum să-l folosească și care vor să transmită și celorlalți cunoștințele lor.

sursa foto: agrobiznes.md