/ Diverse view 581

Sărbătorile pascale au pentru noi o conotație mirifică, iar fiecare tradiție, este purtată în suflet de creștini. Coacerea cozonacilor, vopsitul ouălor și încondeierea acestora, rămân în Moldova, îndeletniciri practicate cu multă evlavie, înaintea sărbătorilor de Paști.

Ouăle vopsite în roșu, exprimă patimile lui Isus Hristos. Oul fiind purtător de viață, devine simbolul purificării, regenerării și al veșniciei. Există mai multe tehnici aplicate, care transformă ouăle în operă de artă. Cel mai des observăm vopsirea lor în diferite culori. Roșul are cele mai profunde înțelesuri, simbolizează sângele, soarele, forţa, focul, dragostea şi bucuria de viaţă, negrul ne vorbește de eternitate, galbenul de lumină, culoarea verde despre reînnoirea naturii și speranţă, albastru semnifică cerul, sănătatea, pacea, iar violetul – răbdarea.

În tradiția populară, ouăle de Paști au puteri miraculoase: vindecă boli, protejează animalele din gospodărie, sunt benefice în diferite situații. Se crede de exemplu că oul roșu chiar ne apără de diavol.

Încondeierea ouălor presupune migală, răbdare şi creativitate din partea celui care s-a apucat. Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală păstrează an de an această tradiție, organizând ateliere unde cei îndrăgostiți de această îndeletnicire își pot încerca puterile.

Oul încondeiat spune o poveste, o istorie fie despre viață, fie despre moarte. Cuvinte aici devin motivele și semnele aplicate, cum ar fi ciorchinele, crucea de Paști, pielea șarpelui, tinerețe fără bătrânețe, fluturele, colții lupului.

De sărbătoarile de Paști întreaga natură suspină și așteaptă Învierea. Este o chemare a omului la bunătate și o binecuvântare, pentru că înainte de primirea Învierii ne pregătim sufleteşte și trupeşte, curăţându-ne prin mărturisire și Sfânta Taină a Împărtăşaniei. Un Paște luminos vă urăm.