/ Diverse view 718

O tânără familie din satul Inești, r. Telenești, are o atitudine specială față de natură și modul sănătos de viață. Irina și Vasile Țurcan, sunt 2 tineri entuziaști, care poartă o deosibită afecțiune față de univers. Ei nu doar pledează pentru o alimentație vegetariană, dar și contribuie activ la curățarea și înverzirea localității în care se află. Datorită lor a început să respire un lot de pământ, care pentru un timp mai îndelungat a servit drept gunoiște. Le-a luat 5 ani pentru a aduna deșeurile strânse, și asta nu doar din cauza volumului dar și a localnicilor, a administrației care dintr-un motiv necunoscut împiedicau realizarea acestui fapt. Ca urmare, am devenit martorii acestui lucru. În timp ce sădeam pomi și arbuști fructiferi, un tractor a adus gunoi, chiar dacă este interzis ca el să fie aruncat acolo.

Așa cum în lume se observă o tendință spre tot ce este natural, organic, ECO, acești tineri încearcă să dezvolte pe teritoriul lor, conceptul de food – forest. O noțiune nouă în Moldova, însă foarte promițătoare. Într-o astfel de grădină, calculând corect plantarea pomilor fructiferi, a arbuștilor și altor culturi, te poți bucura peste un timp de o adevărată grădină a Edenului. Nu doar de fructe crescute natural, fără adaosuri și alte impurități, dar și de o oază de liniște.

Madein.md a participat la această acțiune în parteneriat cu câțiva producători agricoli, descoperiți în cadrul Campaniei ”Drumul Fructelor” și nu doar. Victor Furtună ne-a oferit puieți de zmeur și vișin, Alexei Micu ne-a bucurat cu brăduți și pomi de nuci, Irina Pompuș-Mura și Gheorghe Trifan ne-au oferit murele lor miraculoase, iar Nina Dobrovolscaia ne-a adus și ea câțiva puieți de vișini.

A fost un act care ne-a oferit beatitudine. Exemplul Irinei și al lui Vasile Țurcan, precum și generozitatea producătorilor, vin să educe prin salubrizarea spațiilor verzi, plantarea culturilor agricole și crearea unei atitudini loiale şi corecte față de natură.