/ Diverse view 1940

Laptele vegetal este un produs care are consistenţa şi culoarea unui lapte de origine animală, însă este făcut din apă şi ingrediente vegetale. Atât persoanele vegane, vegetariene, cât si cei care au intoleranță la lactoză optează pentru consumul de lapte vegetal. Acest produs nu are în componența sa cazeină sau lactoză, conține mai puține grăsimi şi are un nivel ridicat de vitamine ale grupului B. Este mai uşor de digerat decât laptele de origine animală şi poate fi inclus în numeroase reţete sau diete.

Există trei categorii de ingrediente din care poate fi făcut laptele vegetal: surse de grăsimi (nuci și seminţe), surse de carbohidraţi (cereale) și de proteine (soia). La producerea lui, se adaugă apă, îndulcitori naturali (zahăr, stevia, miere, sirop de arţar etc.), arome sau condimente (scorţișoară, turmeric).

Laptele vegetal pe bază de nuci și seminţe

Poate fi de nuci, migdale, cocos, nuci caju, semințe de cânepă, floarea soarelui, dovleac, in, etc. Ingredientele de bază pentru acest lapte, trebuiesc inițial înmuiate (hidratate). Ele se amestecă împreună cu apa într-un blender, apoi acesta se strecoară. Nu se fierbe nimic. Laptele vegetal poate fi făcut și pe bază de „unt” de migdale sau de caju, amestecate ulterior cu apă. Poate fi combinat cu cereale (tărâţe de ovăz), seminţe de chia sau chiar fructe de pădure congelate, pentru smoothie. Băutura obţinută are o compoziţie nutriţională relativ apropiată laptelui de origine animală. Mineralele, vitaminele și antioxidanţii acestui produs provin din materia primă folosită. Seminţele de cânepă și nucile caju sunt foarte bogate în magneziu, migdalele, în calciu, iar nuca de cocos, în trigliceride cu lanţ mediu.
Laptele de migdale este unul din cele mai populare din cele vegetale și poate fi produs și la noi, în Moldova. Pentru un gust mai plăcut, poate fi combinat cu extract pur de vanilie, sirop de arțar, miere, sau chiar poate fi condimentat cu cacao și cardamom.

Laptele vegetal din cereale

Acest tip de lapte (din ovăz, orez, hrișcă, amarant) conţine în mare parte carbohidraţi, fără cantităţi semnificative de proteine, fibre sau grăsimi. Acest lucru îl face mai potrivit după antrenamente, el fiind un produs optim pentru refacere. Cantităţile de vitamine și minerale sunt neglijabile și în esență acest produs nu aduce un aport semnificativ în dieta noastră. Se remarcă și prin faptul că conţine cei mai puţini agenţi alergeni dintre toate tipurile de lapte. Un alt exemplu este laptele de hrișcă, care are un gust și consistență unică și poate fi consumat ca atare, sau cu vanilie, miere, sirop de arțar, cacao sau fructe de pădure. Nu conține gluten și este o sursă importanta de proteine și aminoacizi esențiali.

Laptele de soia

Este unul dintre cele mai populare tipuri de lapte vegetal din lume, fiind bogat în proteine și deseori fortificat cu vitamina D și calciu. Are rolul de a reface țesuturile musculare și a de proteja sistemul cardiovascular datorita fitoestrogenilor pe care îi conține. Cu toate acestea, este și un produs foarte controversat. Studiile arată că bobul de soia conţine nenumărate toxine și anti-nutrienţi care pot afecta digestia, tiroida, echilibrul hormonal sau fertilitatea. Acest tip de lapte vegetal începe să piardă teren pe măsură ce apar alternative.

Mai multe studii arată că există patru, cele mai frecvent produse și întrebuințate tipuri de lapte vegetal: soia, caju, migdale și nucă de cocos.

Un produs pe care-l putem face acasă

În afară de laptele de soia (pentru care există o serie de procese tehnologice cu parametri preciși), toate sunt mai sănătoase atunci când le facem acasă. Ca exemplu vă prezentăm o rețetă de lapte de migdale, care poate fi cu ușurință făcut în propria bucătărie:

E nevoie 200 grame de migdale crude și hidratate, 3 căni de apă pentru hidratat și opțional, 3-4 curmale hidratate. Migdalele trebuie spălate și puse la hidratat într-un bol timp de opt ore. Cu cât sunt hidratate mai mult, cu atât laptele va ieși mai cremos. Apoi migdalele și curmalele se pun în blender, se adaogă apă și se mixează timp de 50-60 secunde. Laptele rezultat se strecoară printr-un tifon sau un sac special. Pentru îndulcire se poate adăuga puțina miere sau sirop de agave. Se păstrează la frigider pentru 3 zile în borcan sau sticlă cu capac.

Laptele vegetal făcut acasă nu rezistă mult timp, deoarece este natural și nu are conservanți sau amelioratori de gust. De aceea, trebuie consumat într-un timp cât mai scurt.

Laptele vegetal în Moldova

În magazinele și supermarketurile din țară, din produsele locale, găsim doar lapte de soia fabricat de întreprinderea Angromix. Există și câteva localuri din capitală, care produc și utilizează cu regularitate lapte vegetal. BIOrganic Raw Cafe oferă mai multe varietăți cum ar fi cel de migdale, cocos, susan, nuci caju sau cânepă, pe care-l utilizează la prepararea înghețatei sau a cafelei cu lapte. Acest produs poate fi comandat și în cafenelele Tucano din Chișinău, unde clientul poate solicita cafea cu lapte vegetal din orez. În localurile Robert’s Coffee și DC Donuts & Coffee, de asemenea putem comanda cafea cu lapte vegetal din soia.