/ Diverse view 310

Apa joacă un rol esențial în reglarea funcțiilor organismului nostru și reprezintă în medie 75% din masa corporală a unui sugar, 60% din cea a unui adult şi 50% din cea a unui bătrân. Omul poate supravieţui fără hrană în jur de 30 de zile, însă în lipsa apei viaţa ne este pusă în pericol după numai 3 zile. Necesarul mediu de apă al organismului uman se estimează la aproximativ 2,5 litri pe zi.

În Republica Moldova, dar și în multe alte state, apa îmbuteliată din comerț este utilizată pe larg, în primul rând datorită faptului că populația nu are încredere în apa de la robinet și preferă să plătească mai mult pentru a obține un produs mai calitativ. Spre deosebire de alte țări europene, unde sistemul public de apă potabilă este la nivel, în Moldova apa, din drumul ei de la stația de tratare și până în bucătăriile noastre, trece prin conducte vechi sau deteriorate, ce conțin plumb, rugină și alte impurități.

Apa potabilă este definita prin faptul ca este destinata consumului uman direct, poate fi folosită pentru prepararea diverselor produse alimentare, și nu pune în pericol sănătatea consumatorilor. Criteriile de potabilitate sunt definite printr-un ansamblu de parametri organoleptici, fizico-chimici și microbiologici reglementați legal. În Moldova, calitatea apei din comerț este reglementată de Hotărârea de Guvern Nr. 934 din 15-08-2007 cu privire la cu privire la instituirea Sistemului Informaţional Automatizat „Registrul de stat al apelor minerale naturale, potabile şi al băuturilor nealcoolice îmbuteliate”.

Există următoarele tipuri de apă potabilă:
– apa potabilă furnizată în sistem centralizat sau apa de la robinet;
– apa de masă îmbuteliată;
– apa minerală naturală plată;
– apa minerală naturală carbogazoasă;
– apa minerală naturală carbogazificată;
– apa de izvor.

Mai jos vom încerca să analizăm principalii parametri după care se stabilește potabilitatea apei din comerț:

PH-ul apei

Noțiunea de ”pH” vine de la ”potențialul de Hidrogen” și exprimă aciditatea sau bazicitatea unei substanțe pe o scară de la 0 la 14. Așadar, ph-ul ideal și bun pentru sănătate s-ar situa la 7, valoarea complet neutră. Cu cât ph-ul este mai mic de 7, cu atât apa va avea un caracter mai acid, iar cu cât ph-ul este mai ridicat, cu atât apa este mai bazică (sau alcalină). În valori aproximative, apele neutre se încadrează undeva între ph 6,8 și 7,2.

În general, apele minerale naturale carbogazoase au un pH mai acid, datorita acidului care se formează în apa prin solubilizarea dioxidului de carbon. Apele plate bicarbonatate bogate în sodiu, calciu sau magneziu au un pH ușor bazic.

De exemplu, conform legislației Republicii Moldova, pentru apa plată îmbuteliată, valoarea minimă poate fi redusă până la 4,5 unităţi de pH. Pentru apa îmbuteliată care conţine în mod natural sau este îmbogăţită cu bioxid de carbon, valoarea pH-ului poate fi mai mică.

Reziduul fix sau mineralizarea

Pe eticheta apelor minerale, putem întâlni termenul "reziduu fix la 180 °C", iar această caracteristică ne dă o estimare a conținutului sărurilor minerale în apa pe care o procurăm. Această valoare este exprimată în mg/l și permite clasificarea apelor minerale în patru categorii:
- minim mineralizate (reziduu fix nu mai mare de 50 mg/l) - ape ușoare, cu un gust mai neutru, indicate celor ce suferă de hipertensiune arterială și pentru hrănirea nou-născuților. Sunt utile și în prevenirea pietrelor de rinichi;
- oligominerale sau ușor mineralizate (reziduu fix sub 500 mg/l) - favorizează diureza, conțin puțin sodiu și, prin urmare, pot fi indicate în caz de hipertensiune arterială. Sunt, de asemenea, utile în prevenirea pietrelor de rinichi;
- mediominerale (reziduu fix între 500 și 1000 mg/l) - au un conținut moderat de săruri minerale, sunt utile în hrana sportivă, în special vara când este necesar să se reintegreze lichidele și mineralele pierdute prin transpirație
- bogate în minerale (reziduuri fixe mai mari de 1000 mg/l) - ape terapeutice, foarte bogate în săruri, ce pot fi procurate în farmacii, dar și în supermarketuri.

Apele bogate în minerale pot fi clasificate în:

- ape cu conținut bogat de bicarbonat de HCO3 (mai mare de 600 mg/l) - sunt deosebit de folositoare pentru cei care practică sportul, deoarece această substanță este capabilă să tamponeze acidul lactic;
- ape cu conținut bogat de sulf (conținutul de sulfat este mai mare de 200 mg/l) - sunt indicate în caz de insuficiență digestivă, colită spastică și sindrom de intestin iritabil. Nu sunt recomandate în timpul creșterii și în perioada de postmenopauză;
- ape clorurate (conținutul de clor este mai mare de 200 mg/l) - au o acțiunea de echilibrare a intestinului, a tractului biliar și a ficatului, precum și proprietăți laxative și purgative;
- ape bogate în fluor (conținutul de fluor este mai mare de 1 mg/l) - sunt utile pentru întărirea structurii dinților și pentru prevenirea cariilor dentare, fiind indicate în perioada de creștere sau pentru cei care suferă de osteoporoză;
- ape bogate în sodiu (conținutul de sodiu este mai mare de 200 mg/l) - influențează pozitiv excitabilitatea neuro-musculară și, prin urmare, sunt potrivite pentru sportivi, în special în timpul lunilor de vară, când pierdem cantități mari de lichide prin transpirație. Apele minerale de sodiu sunt contraindicate persoanelor care suferă de hipertensiune arterială;
- ape bogată în calciu Ca ++ (conținutul de calciu mai mare de 150 mg / l) - sunt indicate în procesul de creștere, în timpul sarcinii, în menopauză și în prevenirea osteoporozei și a hipertensiunii. Apele minerale bogate în calciu, sunt de asemenea potrivite pentru cei care nu tolerează produsele lactate;
- ape bogate în iod sau iodurate (conținutul de iod este mai mare de 1 mg/l) - sunt folositoare pentru glanda tiroidă și au fost utilizate de multa vreme în tratamentul reumatismului cronic, atero-sclerozei, hipertensiunii arteriale etc. Aceste ape se folosesc în cura internă şi externă. 
- ape bogate în magneziu Mg ++ (conținutul de magneziu este mai mare de 50 mg/l) - au o acțiune purgativă și sunt utilizate pentru prevenirea arteriosclerozei, deoarece favorizează dilatarea arterelor. Sunt deseori consumate de cei care practică sportul, pentru a preveni crampele.

*Duritatea este o caracteristică a apei minerale care reprezintă proprietatea imprimată acesteia de conținutul de săruri solubile de calciu și magneziu.

Conductivitatea electrică

Pe etichetele apelor din comerț putem găsi și termenul "conductivitate electrică specifică la 20 °C". Cu cât conductivitatea electrică este mai mare, cu atât conținutul mineral al apei va fi mai mare. Putem verifica ușor proporționalitatea dintre reziduul fix și conductivitate, deoarece ambele date depind de conținutul de minerale. Cele mai multe ape minerale comercializate au o conductivitate electrică între 100 și 700 μS/cm.

Câteva sfaturi utile pentru consumatori:

Apele minerale, îmbuteliate pentru comercializare, trebuie să fie etichetată în conformitate cu Normele privind etichetarea produselor alimentare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 996 din 20 august 2003, cu următoarele specificări:
- în cazul apei minerale naturale plate, trebuie să fie indicată menţiunea „Apă minerală naturală”;
- în cazul apei minerale naturale gazate trebuie să fie indicată, respectiv, una din următoarele menţiuni: „Apă minerală îmbogăţită natural cu bioxid de carbon”, „Apă minerală cu gaze din sursă” sau „Apă minerală naturală îmbogăţită cu bioxid de carbon”;
- denumirea locului unde se exploatează sursa şi denumirea sursei, fântânii arteziene; denumirea şi adresa întreprinderii producătoare;
- componenţa conform analizelor oficiale existente (menționând numărul procesului-verbal de încercări şi instituţia respectivă, informaţia despre conţinutul analitic al apei, mineralizare, inclusiv compuşii ce caracterizează componenţa ei);
- termenul de valabilitate;
- în cazul utilizării ambalajelor PET, se face menţiunea „Ambalaj de unică folosinţă”;
- recipientele apelor minerale naturale care au fost tratate cu aer îmbogăţit cu ozon se indică pe etichetă, în imediata apropiere a locului unde este menţionată compoziţia chimică a componenților caracteristici, cu următorul text:„Apă supusă oxidării cu aer îmbogăţit cu ozon, conform tehnologiei autorizate”.

Aceste specificări trebuie să fie vizibile, clare și descifrabile.

Cum să consumăm apa pe timp de caniculă

Un pahar de apă rece, de la frigider, într-o zi caniculară de ară, nu va avea efecte benefice asupra organismului. Deși va reduce instantaneu temperatura corpului, el nu ne va ajuta pe termen lung. Organismul consumă mai multă energie pentru reglarea temperaturii corpului în loc sa absoarbă nutrienții utili sau să digere alimentele. Acest proces poate avea, ca rezultat, pierderi suplimentare de apă din organism. Dacă bem apă rece după masă, proteinele nu se vor prelucra pe deplin în stomac și nu se vor descompune în aminoacizi. Acest obicei cauzează și secreția crescută de saliva, scade imunitatea, încetinește digestia și hidratarea organismului. Apa rece, de asemenea, transformă grăsimile în formă solidă, făcându-le greu de procesat. Conform mai multor studii, temperatura optimă de consum al apei este de 16 °C.

sursă foto: timesofisrael.com

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să susțineți inițiativele și campaniile Madein.md, puteți face o donație la acest link. Sperăm că materialele publicate de noi vă inspiră și sunt informative, iar noi vom continua să lansăm noi rubrici, activități și evenimente care vor aduce folos Moldovei și oamenilor ei. Toate proiectele noastre sunt cu impact social, nu permitem plasarea publicității pe site-ul nostru, promovăm ceea ce considerăm bun și calitativ pentru consumatori și de aceea mizăm pe suportul Dvs. Împreună vom continua să susținem producătorii autohtoni.