/ Diverse view 669

Coniacul (din fr. Cognac) este o băutură alcoolică tare, obținută prin distilarea unor soiuri de vin și păstrarea produsului în butoaie de stejar. Este o varietate de brandy, denumirea sa provenind de la orașul francez Cognac. Licoarea este produsă în regiunea vitivinicolă din provinciile franceze Charente și Charente-Maritime. Pentru ca un brandy distilat să poarte denumirea de Coniac, metodele de fabricare trebuie să îndeplinească unele condiții: acesta trebuie produs din anumite soiuri de struguri, trebuie distilat de două ori în vase de cupru și maturat în butoaie de stejar francez din Limousin sau Tronçais.

Cum a apărut și a evoluat coniacul

Coniacul își ia originea încă din secolul XVI, atunci când vasele olandeze veneau în regiunea franceză Charente pentru a se aproviziona cu sare, iar la plecare cumpărau vin pentru a-l duce în statele Europei de Nord. Din păcate, băutura nu era transportată în condiţii optime și în rezultat producătorii au decis să o distileze. Așa luat naștere brandy-ul, al cărui nume își are originea în denumirea „brandewijn”, ceea ce înseamnă „vin ars”.

În secolul al XVII-lea vinificatorii din Charente au descoperit metoda de distilare dublă, ceea ce a dus la îmbunătăţirea calității acestei băuturi. Astfel coniacul ajungea la maturitate de-a lungul perioadei de păstrare, fiind ținut în butoaie de stejar de la care a căpătat culoarea caracteristică.

Într-o perioadă foarte scurtă coniacul devine o băutură deosebit de apreciată, fiind considerată cea mai fină băutură distilată din lume. În secolul al XVIII-lea au început să activeze case de comerț ce achiziționează coniac pentru a-l vinde în Europa de Nord, în Olanda și Anglia. Din anul 1794 exporturile ajung si în America de Nord. Tot atunci au început să apară și producătorii de cognac-ului: Martell (1715), Rémy Martin (1724), Hennessy (1765). De atunci industria coniacului ia amploare, fiind stabilite patru mari areale de producție din regiunea Cognac: Grande Champagne, Petite Champagne, Premier Bois şi Deuxieme Bois.

În anul 1909 guvernul francez emite un decret care prevede că doar băutura ce provine din regiunea franceză Cognac, distilată şi produsă după metode autentice poate purta denumirea: cognac.

În anul 1936 au fost stabilite stabilite reguli noi de producere: vinul pentru distilare trebuie obținut exclusiv din struguri albi, iar adaosul de zahăr este strict interzis. Pentru asigurarea calității și a concurenței oneste în anul 1946 se înființează Le Bureau National Interprofessionel de Cognac (B.N.I.C).

În prezent coniacul poate fi distilat din vinuri făcute doar din anumite soiuri de struguri (Ugni Blanc, Folle Blanche & Colombard), iar după ce vinul din acești struguri este distilat de două ori, băutura rezultată trebuie maturată cel puţin doi ani înainte să poată fi considerată coniac.

La moment cele mai populare branduri de coniac din lume sunt Courvoisier, Hennessy, Martell, Rémy Martin și Camus.

Cum este numit coniacul în diferite regiuni ale lumii

Din cauza decretului apărut în anul 1909, toate statele implicate în producerea coniacului au fost nevoite să găsească alte denumiri pentru băutura obținută prin distilarea anumitor soiuri de vin și păstrată în butoaie de stejar. De asemenea fiecare stat utilizează propriile soiuri de vin pentru fabricarea acestei licori.

În multe state europene băutura obținută este comercializată prin denumirea generică de Brandy, alte state au propria lor denumire. În Spania se produce Brandy de Jerez, în Grecia putem găsi Metaxa, care mai este numită și „Coniac Grecesc”, în Armenia acesta este fabricat sub denumirea de Arbun, bulgarii numesc coniacul lor Plisca (Плиска), iar albanezii Skënderbeu.

În unele regiuni din Franța putem găsi băuturi similare cu coniacul care se numesc Armagniac sau Vignac.

În România, Vinars este băutura alcoolică tare, obținută prin învechirea pe parcursul a 3-5-7 ani, a distilatelor de vin în butoaie din lemn de stejar, iar în Republica Moldova, de la sfârşitul secolului XXI aceasta poartă denumirea de Divin –băutura preparată conform tehnologiei clasice de producere a coniacului.

sursă foto: ifyoulovecooking.com, luxury-insider.com, lvmh.com