/ Diverse view 381

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a semnat actul de încheiere a lucrărilor și transferul final al Sistemului Informațional Automatizat „Registrul vitivinicol” (RVV) - rvv.gov.md, iar funcțiile de ţinere a Registului au fost transmise Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV). Astfel, vinul Moldovei va avea mai multe șanse să-şi crească nivelul de competivitate, iar vinificatorii locali – să se extindă pe piețele externe, datorită trasabilității și transparenței întregului proces tehnologic.

Evenimentul ce a marcat încheierea perioadei de garanţie şi de oferire a sprijinului financiar din partea Cehiei în scopul creării și gestionării SIA RVV a avut loc la vinăria „Poiana”, în prezența oficialilor de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), Ambasada Republicii Cehe la Chișinău, Institutul Central de Testare în Agricultură din Cehia și USAID.

Sistemul Informațional Automatizat „Registrul vitivinicol” este o soluție IT coerentă de trasabilitate a întregului proces de producție-comerț, care conține informații detaliate despre toți producătorii de struguri și vin și, totodată, face posibilă identificarea produselor cu Indicație Geografică Protejată (IGP) și Denumire de Origine Protejată (DOP).

Software-ul constituie un pas important pentru ralierea țării noastre la cerințele impuse de legislația comunitară în ceea ce privește organizarea pieței vitivinicole și totodată, respectă particularitățile locale specifice sectorului. „Registrul vitivinicol” va avea un impact pozitiv asupra filierei vitivinicole, contribuind și la îmbunătățirea capacităților administrative și profesionale ale instituțiilor responsabile de domeniul agriculturii și dezvoltării rurale. Mai mult, această bază de date cu informații compleхe este necesară pentru elaborarea de politici de dezvoltare durabilă și pentru administrarea eficientă a sectorului vitivinicol.

Elaborarea „Registrului vitivinicol” din Republica Moldova a fost susținută de Agenția Cehă pentru Dezvoltare, acesta fiind implementat de Institutul Central pentru Supraveghere și Testare în Agricultură din Republica Cehă, care are o experiență de peste două decenii în dezvoltarea unor astfel de soluții informaționale în parteneriat cu USAID.

Înscrierea viticultorilor și vinificatorilor în RVV este obligatorie, excepție făcând agricultorii care utilizează strugurii doar pentru consum propriu. Cei care nu se vor înscrie în „Registrul vitivinicol” riscă sancțiuni administrative, intedicţie la obţinerea oricărui tip de subvenții din partea statului și chiar interdicţie la comercializarea strugurilor destinați fabricării vinurilor.

Astfel, rvv.gov.md va furniza informații despre statisticile din domeniul vitivinicol și detalii relevante despre unitățile vitivinicole și plantațiile viticole înregistrate (în funcție de destinație, soi, suprafață, localitate etc.). Caracterul public al informațiilor va permite agenților economici să cunoască situația reală privind suprafețele de viță-de-vie, fapt ce îi va ajuta să îşi planifice eficient potențialul de producere.

În prezent, în „Registrul vitivinicol” (RVV) sunt înregistrate 41 mii hectare de viță-de-vie, parcele viticole de producţie-marfă (mai mari de 0,15 ha) cu soiuri de struguri pentru vin și de masă, destinate producerii coardelor altoi (plantații altoi) şi producerii coardelor portaltoi (plantații portaltoi) și 230 unități vitivinicole. „Registrul vitivinicol” a fost elaborat în perioada 2014 – 2019, iar valoarea proiectului se ridică la 1 milion de dolari SUA.