/ Diverse view 725

Oficiul Național al Viei și Vinului va lansa catalogul „Vinurile de Aur ale Republicii Moldova”. Inițiativa vine ca urmare a numărului impresionant de medalii de aur – 190 – obținute de vinificatorii moldoveni la cele 28 de concursuri internaționale, alături de alte 300 de medalii de argint, bronz, precum și distincții. Catalogul va fi lansat pe 18 aprilie, în cadrul celei de-a XVI-a ediții a Vernisajului Vinului, iar vizitatorii dornici să cunoască lista cu cele 108 vinuri care au dus faima țării noastre peste hotarele ei le vor putea descoperi consultând acest material.

În acest context Gheorghe Arpentin, directorul Oficiul Național al Viei și Vinului, a declarat că anul trecut palmaresul Vinului Moldovei a fost completat cu circa 500 de medalii și distincții obținute în cadrul concursurilor desfășurate pe întregul mapamond, ceea ce este un adevărat record. Acest catalog a fost conceput ca o confirmare a eforturilor depuse de actorii-cheie ai sectorului, ce au culminat cu o nouă generație de vinuri, a căror calitate este tot mai mult apreciată pe piețele externe, dovadă fiind numărul de premii ce crește de la an la an.

Participarea vinăriilor la concursurile și expozițiile de profil a fost susținută de Oficiul Național al Viei și Vinului și partenerul strategic de dezvoltare – Proiectul de Competitivitate din Moldova – finanțat de USAID și Guvernul Suediei. 40 de companii vinicole din țară care și-au expediat mostrele de vinuri, spumante și divinuri, au luat calificative maxime pentru calitatea produselor din partea juraților străini.