/ Diverse view 1304

Verdețurile care apar în luna martie, în special cele din flora spontană, sunt o sursă importantă de vitamine și minerale. Ele ajută la detoxifierea naturală a organismului și la tonificarea lui. Le putem culege chiar noi din păduri sau le putem procura din pieţele agro-alimentare. În acest articol vom analiza, de ce e bine să consumăm acești zarzavaturi, care se nasc odată cu ghioceii și aduc primăvara pe masa noastră.

Urzica

Caracteristici: Urzica (Urtica dioica) este o plantă erbacee care poate fi cultivată în grădini, dar crește și pe lângă şanţuri, lângă drum, la marginea apelor, în păduri sau în alte locuri sălbatice. Planta creşte de 2000 de ani pe toate continentele lumii și se caracterizează prin faptul că la atingere, înţeapă usturător. Este utilizată în industria textilă, în medicină şi în alimentaţie.

Beneficii: Urzica este o plantă medicinală ce conţine din belșug substanţe proteice şi glucidice, steroli, ulei volatil, acid acetic, acid formic, vitaminele A, B2, C şi K, săruri minerale. Are proprietăți diuretice, vindecă de anemie, elimină toxinele din sânge și tonifica organismul slăbit după iarnă. Are proprietăți antimicrobiene, ameliorează bolile digestive și cardiovasculare, are rol benefic în afecțiunile aparatului respirator, ajută la buna funcționare a rinichilor, reglează glicemia, tensiunea și crește imunitatea. Sucul extras din frunzele proaspete, se recomandă în cazuri de obezitate și diabet.

Cum o consumăm: cel mai bine este sa consumăm urzica în formă proaspătă, crudă, însă trebuie să avem mare atenție la țepii acesteia. Din acest motiv, cel mai des, oamenii preferă să-i usuce frunzele și să le dea printr-o râșniță, ca apoi să le folosească în ceaiuri, infuzii sau alte mâncăruri. Din urzica fiartă se poate de preparat piure, ea poate fi consumată cu usturoi și mămăligă. Din frunzele proaspete, pisate și stoarse, se poate de făcut suc.

Leurda

Caracteristici: Leurda (Allium ursinum) este o plantă erbacee, perenă, care mai este numită și "usturoiul-ursului" sau "usturoiul sălbatic" și apare prin păduri la începutul lunii martie. Planta are frunze asemănătoare cu lăcrămioara și miros de usturoi. Creşte numai în pădurile din Europa Centrală și până în prezent nu a putut fi aclimatizată în nici o altă regiune. Nici nu a putut fi cultivată, fiind o specie exclusiv sălbatică, prezentă în pădurile de stejar, fag sau frasin.

Beneficii: are o compoziție bogata și oferă organismului cam tot ce-i lipsește la început de primăvară: vitaminele A si C, sulf, ulei eteric, săruri minerale de calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru. Are în componența ei și adenozină, o substanță care reduce colesterolul. Ajută la îmbunătăţirea memoriei, tratează insomnia, îmbunătăţeşte activitatea intestinală, este folosită în tratarea hipertensiunii arteriale; tratează guturaiul și insuficienţa respiratorie provocată de tuse, grăbeşte vindecarea rănilor, înlătură efectele nocive ale nicotinei şi ale fumatului și este eficientă în tratarea reumatismului. Datorită proprietăților sale deosebite, în Germania, a fost declarată ”planta mileniului trei”.

Cum o consumăm: frunzele proaspete pot fi consumate ca aperitiv, precum și în diverse salate, supe, ciorbe, piure (în combinație cu urzica), găluști, tocane cu carne, având atât rol decorativ, cât şi condimentar, ca înlocuitor al usturoiului. În stare uscată, frunzele se presară pe diferite mâncăruri, în amestec cu pătrunjel şi ceapă, fiind un condiment foarte gustos. Din ea mai poate fi făcută infuzie sau suc.

Leușteanul

Caracteristici: Leușteanul (Levisticum officinale) este o plantă perenă comestibilă, din categoria celor aromatice, extrem de rezistentă. Originar din Asia Centrală, acum leușteanul este cultivat în grădini pe întreg continentul european, inclusiv și în Moldova. De la plantă se folosesc toate părțile: frunze, semințe, rădăcină, tulpină.

Beneficii: este un adevărat aliment-medicament, bogat în vitaminele A, B și C, acizi organici, săruri minerale, uleiuri eterice și quercitină, care este extrem de importantă pentru organismul uman, ajutând la sănătatea inimii, reglarea tensiunii arteriale, sănătatea prostatei și a ficatului. Este un excelent remediu pentru prevenirea bolilor respiratorii, endocrine, renale, ale aparatului urinar și pentru întărirea sistemului imunitar. Ajută în caz de anorexie, răceală, gripă, dureri de gât și amigdalită. Are efecte antialergice, diminuează inflamația și calmează mâncărimile.

Cum îl consumăm: Poate fi consumat în stare proaspătă, este un excelent condiment în supe, ciorbe și alte bucate. Din el mai putem face suc, ceai sau decoct.

Loboda

Caracteristici: Loboda (Atriplex hortensis), spanacul francezului sau spanacul de munte, este o plantă erbacee populară în Europa și Asia. Este o plantă de cultură, care apare printre primele în grădinile oamenilor. Nu are aromă, iar frunzele ei (care se consumă) pot fi verzi, roșii sau galbene.

Beneficii: Loboda este Este bogată în vitaminele C, K, calciu, magneziu, fosfor, fier, zinc, seleniu. Este o sursă importantă de proteine, fibre și antioxidanți utili în prevenirea cancerului și a îmbătrânirii premature. Este recomandată pentru reglarea digestiei, prevenirea constipației și stimularea metabolismului, ajută organismul să regenereze și contribuie la detoxifierea lui.

Cum o consumăm: gustul lobodei este asemănător cu cel al spanacului, fiind ușor mai sărat. Frunzele ei pot fi introduse în alimentație sub salate, în supe și ciorbe, din ea se fac sucuri și smoothie-uri ca atare sau în combinație cu alte legume și fructe.

Păpădia

Caracteristici: Păpădia (Taraxacum officinalis) este o plantă perenă ierboasă, care crește în flora sălbatică. Deși este considerată de mulți o buruiana ce nu are nici o întrebuințare, nutriționiștii și alți specialiști consideră că este o plantă extrem de valoroasă, ce poate fi utilizată atât ca aliment, cât și ca medicament. Uneori este numită și rucola românească.

Beneficii: Rădăcina şi frunzele de păpădie sunt bogate în fructoză şi insulină, conţin acizi fenolici şi steroli. Frunzele au în compoziţie şi flavonoide, săruri de potasiu şi cumarine. În scop terapeutic, de la păpădie se folosesc frunzele care conţin vitaminele A, B, C, D şi H, luteina, betacaroten, elemente care ajută la scăderea greutății. Preparatele pe bază de păpădie sunt folosite în caz de hepatite acute și cronice, ciroză hepatică, reumatism, ulcer sau gastrită. Rădăcinile de păpădie elimină constipaţia, transpiraţia abundentă, ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi şi subţiază sângele.

Cum o consumăm: păpădia nu are miros, însă are gustul amar, din cauza taraxacinei, prezentă şi în frunze. Poate fi utilizată în diverse salate, poate fi mâncată în stare proaspătă, mai des, în combinaţii cu alte legume pentru a atenua gustul specific amărui. Secretul pregătirii unei salate este ca frunzele să fie culese de dimineaţă, înainte ca floarea să se deschidă, atunci gustul ei va fi mai puțin amar. Din păpădie mai pot fi făcute diverse infuzii sau ceaiuri, care ajută la detoxifiere.

Alte verdețuri care apar la început de primăvară și care dau o porție de nutrienți benefici organismului nostru sunt: măcrișul, untișorul, spanacul, salata, ceapa verde, traista ciobanului, mărarul, lăptuca, etc. Aceste plante cresc pe teritoriul Moldovei și le găsim atât în flora spontană, cât și la piețele agricole din țară. Toate aduc numeroase beneficii organismul și introducându-le în alimentația noastră, vom avea doar de câștigat.

surse foto: polishherbs.com, zen.yandex.ru, clickpentrufemei.ro

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să susțineți inițiativele și campaniile Madein.md, puteți face o donație la acest link. Sperăm că materialele publicate de noi vă inspiră și sunt informative, iar noi vom continua să lansăm noi rubrici, activități și evenimente care vor aduce folos Moldovei și oamenilor ei. Toate proiectele noastre sunt cu impact social, nu permitem plasarea publicității pe site-ul nostru, promovăm ceea ce considerăm bun și calitativ pentru consumatori și de aceea mizăm pe suportul Dvs. Împreună vom continua să susținem producătorii autohtoni.