Campania #Revincudrag recomandă: vinăriile din sudul Moldovei, din zona cu IGP „Valul lui Traian”
În cadrul campaniei „ReVin cu drag”, lansată de ONVV, de data aceasta descoperim împreună vinăriile din zona cu IGP „Valul lui Traian”. Tradiții găgăuze de producere a vinului, tehnici speciale de maturare și soiuri selecte de struguri, sunt doar câteva dintre secretele pe care fabricile de producție a vinului din această regiune, le urmează de ani buni. Acest areal geografic este leagănul vinurilor licoroase din Moldova și se întinde pe o suprafață de aproximativ 43.000 de hectare. Denumirea zonei a fost inspirată de monumentul istoric Valul lui Traian, o fortificaţie din perioada antică târzie, considerată punct de demarcare dintre romani şi lumea „barbară” sau rămăşiţe ale construcţiilor defensive din epoca împăratului Traian.
Vinia Traian - vin din soiuri cultivate de romani în antichitate
Aproape de hotarele cu România și Ucraina, se întinde Vinia Traian, o vinărie fondată jumătate de secol în urmă. Amplasată într-o zonă care este considerată leagănul vinificației nobile, vinăria produce băuturi după metode și tradiții multiseculare. La Vinia Traian excursiile sunt o incursiune în istorie, vizitatorii descoperă cultura și tradițiile neamului găgăuz, gustă din savoarea soiurilor de struguri crescute încă de pe vremea romanilor și află povestea zidurilor scitice, de cinci mii de ani vechime, dar și despre evenimentele războiului ruso-turc. Degustând vinurile savuroase, restaurantul cramei are un meniu bogat cu bucate tradiționale specifice regiunii găgăuze și brânzeturi locale, care pot fi întâlnite doar în zona de sud. Podgoriile vinăriei cresc pe o suprafață de aproximativ 500 de hectare, iar fabrica produce anual până la 500 de mii de decalitri de vin.
Kara Gani - tradiția vinului cu accent găgăuz
Kara Gani este o vinărie mica de familie din sudul țării. Soții Cerven produc vin de cea mai înaltă calitate, datorită combinației dintre clima ideală de la sud, tehnologiile moderne și respectarea celor mai vechi tradiții. Deși pare o vinărie relativ tânără, familia Cerven are în spate o tradiție de peste 130 de ani de producere a vinului. Vinăria oferă o experiență turistică fabuloasă, prin tururi locale cu vizite la ruinele „Valul lui Traian”, dar și excursii la podgoriile vinăriei. La „Kara Gani” oaspeții sunt întâmpinați cu mâncăruri tradiționale găgăuze, associate perfect de vinurile roșii ale cramei și care sunt foarte populare în zonă. În cinstea strămoșilor, pe teritoriul vinăriei este amenajat un muzeu de familie, unde au fost adunate lucruri cu valoare istorică și sentimentală. Vinăria produce în fiecare sezon până la 30 de tone de vin.
Vinuri de Comrat - cea mai veche fabrică de vinuri din sudul Moldovei
Vinuri de Comrat este cea mai veche fabrică de vinuri din sudul țării, renumită în mod special pentru vinul deosebit de aromat și savuros, produs din strugurii care se coc la sud. Aici, vinificatorii respectă cu strictețe tradițiile regionale, pentru a crea vinuri autentice. Vizitatorii își pot extinde vinoteca personală cu vinuri rare de colecție: „Roșu de Comrat” - din 1996 sau vinul alb de desert special „Auriu”- din 1994. Altă mândrie a vinăriei sunt vinurile de desert din 2010, foarte apreciate de către străini. La restaurantul cramei, oaspeții sunt îndemnați să aleagă o gustare din cele 12 combinații de bucate moldovenești, turcești și bulgărești. Vinăria organizează pentru curioși tururi de-a lungul terenurilor amenajate ale fabricii, cu străzi umbrite care poartă numele soiurilor de struguri și în sălile de producere și îmbuteliere a vinului.
Vinăria din Vale - tehnologii avansate de producere și vinuri de calitate superioară
Vinăria din Vale se află în cea mai sudică extremitate a țării –„Lunca Prutului de Jos”. Este o afacere dezvoltată de familia Davidescu, cu o experiență de peste 25 de ani în industria vinului. Pe podgoriile sale cresc o varietate mare de struguri din soiuri internaționale, dar și autohtone precum Fetească Albă și Fetească Neagră. Este una dintre cele mai inovatoare vinării din Moldovei, ce deține echipamente moderne, linii de îmbuteliere și 500 de butoaie noi de stejar francez, iar vinurile create aici fost premiate la numeroase concursuri internaționale.
Biosfera naturală din regiunea „Lunca Prutului de Jos”, inclusă în rețeaua mondială UNESCO, oferă posibilitatea de a face plimbări cu barca pe Lacul Beleu, de a observa pelicani, berze, egrete și admira nuferii de apă. Regiunea este cunoscută și pentru obiectivele culturale și turistice, printre care se numără Muzeul Satului, bisericile locale, ateliere meșteșugărești dar și pentru oamenii care ne-au adus faima în întreaga lume.