/ Diverse view 492

Vinurile spumante fac parte din cea mai importantă şi apreciată grupă a vinurilor speciale. Calitatea acestora se apreciază, în mare măsură, datorită bogăției şi persistenţei spumării, dar și după fineţea şi durata perlării.

Diferența dintre șampanie și vin spumant

Șampania, sau vinul de Champagne, este un vin spumant produs conform unor procedee specifice în regiunea Champagne din nord-estul Franței și poate fi etichetat ca fiind șampanie numai în cazul în care este fabricat în această regiune. Băuturile similare provenite din restul lumii, inclusiv și cele din Republica Moldova, poartă denumirea de vinuri spumante sau vinuri spumoase. Diferența între acestea constă în faptul că vinul spumant este acel vin care este supus fermentației naturale și în interiorul sticlei se obține dioxid de carbon de natura endogenă, pe când vinul spumos este vinul injectat cu dioxid de carbon, adică se obține pe cale artificială.

Metode de producere a vinurilor spumante

Conform specialiștilor producerea de vinuri spumante, pe plan mondial, este realizată prin două metode:
Metoda clasică champenoise sau la sticle, care constă în fermentaţia secundară în sticlă a vinului materie primă, urmată de eliminarea impurităţilor prin operaţiile de remuaj şi degorjare;

Metoda Charmat sau Martinotti (fermentare la tanc): în acest caz, procedura este mult mai simplă și mai rapidă. Dureaza între 1 și 6 luni, perioadă în care substantele zaharine sunt transformate în alcool și anihidră carbonică.

Cu ce se combină vinurile spumante

Asocierea alimentelor cu vinul spumant se face, în primul rând, ținându-se cont de cantitatea de zahăr pe care acesta o conține. Specialiști francezi recomandă asocierea acestora cu brânzeturi dar și cu fructe. Un vin spumant merge de minune cu o brânză cu mucegai, un Brie sau o brânză de capră și cu struguri. Un vin festiv merge foarte bine și cu fructele de mare.

Vinul spumant extra brut poate fi asociat cu preparate precum stridiile, carnea de pui, cartofii prăjiți și sashimi.

Spumantele brute pot fi asociate cu brânzeturi, fructe de mare, și orez cu ciuperci.

Cele de tip Prosecco, se pot consumă alături de platouri cu mezeluri, ouă umplute și sparanghel.

Spumantele dulci pot fi asociate cu deserturi: fructe, ciocolată neagră sau o felie delicioasă de cheesecake.

Acestea sunt însă niște reguli opționale, iar fiecare poate să-și descopere propria combinație de preparate și vin spumant pe care o preferă.

În ajunul degustației de vinuri spumante, echipa Madein.md a realizat un mic sondaj, pentru a afla ce cunosc moldovenii despre vinurile spumante, cu ce ocazii le consumă și cu ce produse le asociază. Detalii, în materialul de mai jos: