/ Drumul fructelor view 8559

Cu câțiva ani în urmă, soții Gheorghe și Tatiana Bubucea din satul Ciuciuleni, raionul Hâncești, au decis să deschidă o afacere locală, bazată pe agricultura ecologică. În 2015 au plantat butași coacăză neagră pe o suprafață de aproximativ un hectar. Iar, în acest an, în sfârșit, au văzut primele rezultate a muncii lor. Tinerii agricultori sunt relativ mulțumiți de performanță, iar în acest an estimează o recoltă de aproximativ 6 tone.

Soiul cultivat de tinerii agricultori se numește Titania. Este un soi timpuriu spre mijlociu, destul rezistent, cu ciorchine foarte lungi, pomușoare mari, negre, lucioase, care rodesc abundent. Dacă la prima gustare par a fi acrișoare, după o zi de păstrare pomușoarele capătă un gust mai dulciu și mai aromat.

Plantația este asigurată cu un sistem de irigare performant, apa provenind de la o sursă arteziană din apropiere. Tinerii evită utilizarea oricăror erbicide sau pesticide pentru a oferi un produs natural și ecologic curat. În calitate de îngrășământ sunt folosite deșeurile de la vite, iar în lupta cu dăunătorii, Gheorghe Bubucea a încercat să utilizeze o soluție de apă cu usturoi, care are proprietatea de a îndepărta insectele nedorite.

Tinerii ne-au mărturisit că cea mai mare problemă cu care se confruntă este lipsa de informație cu privire la gestionarea unei plantații de coacăz. Nu există organizații de stat sau centre de consultanță care ar oferi recomandări concrete și ar consulta fermierii cu privire la înființarea plantațiilor de coacăz. În rezultat, ca și în cazul familiei Bubucea, cei ce se implică în acest domeniu sunt nevoiți să studieze totul pe cont propriu.

Pentru culegerea roadei tinerii nu angajează oameni. Ei sunt ajutați de rude și prieteni, pe zi reușind să culeagă 50-60 de kg. Coacăza Titania este culeasă, de obicei, pe parcursul lunii iunie. Pomușoarele sunt vândute către piețele agricole din Hâncești și Chișinău.

Gheorghe și Tatiana Bubucea își doresc să-și mărească afacerea agricolă. Deja au plantat o livadă de pruni, iar în viitor planifică să crească căpșune și mure.

Exemplul acestei familii arată că în pofida numeroaselor dificultăți și a lipsei unei susțineri din partea statului, mai există tineri care rămân în țară și încearcă prin forțe proprii să lucreze pământul, să crească culturi agricole cât mai diverse, să ne ofere fructe și pomușoare naturale și sănătoase.