/ Drumul fructelor view 7350

Aronia, un fruct prea puțin cunoscut populației din Moldova, se caracterizează printr-o mare varietate de substanțe nutritive, printre care cea mai remarcabilă este vitamina P. Aceasta este extrem de utilă în fixarea vitaminei C în organism și poate reface cu succes tonusul vaselor capilare. Este considerat un fruct minune și un medicament natural cu proprietăți unice. În popor această pomușoară mai este numită scorușul negru.

La noi în țară avem doar două plantații industriale de aronie, una aparține agricultorului Vitalie Pintilei din satul Sofia, raionul Drochia, iar cea de-a doua este gestionată de Aneta Ganenco (brandul MoBerry) din satul Cuizăuca, raionul Rezina.

Plantația de lângă Cuizăuca (3,5 ha) a fost înființată în anul 2015 și după o primă recoltă mai puțin semnificativă în 2017, în acest an acest tufele au rodit din plin, oferind rezultatul scontat.

Aneta Ganenco ne-a mărturisit că a cutreierat întregul continent european până a găsit cel mai bun material săditor. A fost prin Serbia, Olanda, Franța, Italia și alte state până când a descoperit în Polonia o plantație viabilă, roditoare, aparținând unui agricultor local cu mare experiență în domeniu. Și iată că acești butași, care sunt însoțiți de certificat de calitate europeană și solicitați în numeroase state ale lumii, inclusiv Rusia sau Coreea de Nord, au ajuns să fie plantați și în Moldova.

Este o plantă ce crește și în regiuni cu climă rece, de tip siberian, având capacitatea să reziste la geruri de până la 45 de grade, îi place umbra și umiditatea. Terenul pe care a fost sădită plantația Anetei Ganenco este unul umed, aflat într-o regiune caracterizată de ape freatice care se afla pe primul strat impermeabil de la suprafata solului, perfect pentru cultivarea unei plantații de aronie.

Agricultoarea nu utilizează îngrășăminte sau pesticide oferind consumatorilor un produs sănătos și benefic, iar în lupta cu dăunătorii, în special gândacul păros (Epicometis hirta) sunt utilizate capcane cu feromoni aduse de la Institutul de Protecție a Plantelor.

Pe lângă cultivare, Aneta Ganenco se ocupă și de procesarea acestei pomușoare, uscând-o sau producând dulceață și peltea. Aronia crescută în satul Cuizăuca poate fi găsită în mai multe rețele de supermarket-uri din capitală, precum și în cadrul evenimentelor de specialitate: Summer Berry Fair sau Piața Eco-Local, ce se desfășoară în această perioadă.