/ Drumul fructelor view 3129

Fructele goji provin din regiunile temperate și subtropicale ale Chinei, Mongoliei, Himalaya și Tibet, făcând parte din familia Solonaceae. Reprezintă niște fructe de pădure roșii, zbârcite, care la aspect seamănă cu stafidele roșii și sunt, de obicei, uscate.

Componență

Ele au devenit faimoase pentru acțiunile de combatere a numeroase boli și afecțiuni. În compoziția acestor fructe se regăsesc 18 aminoacizi esențiali, 21 de minerale, vitaminele A, B1, B2, B6 și E, acid linoleic, seleniu, germaniu și beta-caroten într-o cantitate mai mare decât în morcovi. Acest fapt este indicat și de culoarea roșie aprinsă a acestor pomușoare. De asemenea, ele conțin zeaxantină, substanță care are un rol cheie în protejarea retinei ochiului prin absorbția de lumină albastră, reducând considerabil riscul de a dezvolta degenerescența musculară, principala cauză a diminuării vederii și orbirii la persoanele vârstnice.

Beneficii

Fructele goji au fost folosite în scop medicinal încă 6 mii de ani în urmă, în diferite zone ale Asiei. Ele sunt deseori întrebuințate la îngrijirea tenului, făcând parte din diferite creme și ducând la încetinirea procesului de îmbătrânire a pielii.

Un alt avantaj al acestor fructe constă în utilizarea lor în curele de slăbire. Ele duc la suprimarea poftei de mâncare și la dezvoltarea masei musculare.

Studiile recente denotă faptul că ele ajută la reducerea tensiunii arteriale și la reglarea nivelului de colesterol din sânge, pe care îl va menține la un nivel scăzut și sigur pentru organismul uman. Datorită faptului că este un fruct bogat în antioxidanți, este eficient în lupta cu radicalii liberi, împiedicând oxidarea, stopând tumorile și scăzând riscul de apariție a cancerului.

Goji au un rol considerabil la îmbunătățirea vieții sexuale prin stimularea creșterii nivelului de testosteron din sânge (în cazul bărbaților), creșterea libidoului la bărbați și îmbunătățirea fertilității la femei.

Alte beneficii pe care le putem enumera sunt: tratarea simptomelor menopauzei, îmbunătățirea și întărirea sistemului imunitar, protejarea inimii, eliminarea migrenelor, eliminarea inflamațiilor de la nivelul articulațiilor și a mușchilor, îmbunătățirea digestiei.

Cum se consumă

În medicină tradițională chineză ele sunt consumate crude, sub formă de ceai, adăugate în supe sau sub formă de extracte lichide. Sucul goji este de asemenea foarte util, îmbunătățind circulația sângelui, digestia și sistemul imunitar. În formă deshidratată și amestecate în iaurt pot deveni un mic dejun foarte sănătos. De asemenea, fructele de goji pot fi consumate alături de pui sau pește, pot fi folosite la prepararea supelor și chiar a sosurilor, reprezentând una dintre cele mai sănătoase garnituri.

Contraindicații

Este contraindicat consumul de goji  în timpul tratamentului pentru subțierea sângelui, deoarece aceste fructe pot anula efectul medicamentelor. De asemenea, nu sunt recomandate în caz de alergii la polen. În unele situații fructele goji au cauzat fotosensibilitate și eczeme la suprafața pielii după expunerea la soare.

Persoanelor cu afecțiuni renale li se recomandă să nu consume cantități mari de goji, deoarece ele conțin și oxalați, care împiedica absorbția calciului în oase și favorizează formarea pietrelor la rinichi.

sursa foto: vivanda.ru