/ Drumul fructelor view 9228

Cultura migdalului a fost și rămâne o cultură agricolă neglijată la noi în țară, unde nu există o tradiție propriu-zisă a acestei plante care se găsește mai mult în zonele cu climă mediteraneană. Cu toate acestea încă în perioada anilor 90, în Moldova au fost omologate câteva soiuri locale cum ar fi Perveneț Hramova, Victoria, F- 2052 sau Meteor, care sunt mai potrivite condițiile meteorologice și climei locale. În prezent, migdalii, ale căror fructe sunt atât de apreciate în industria dulciurilor, au început a fi cultivați mai des la noi în țară, un exemplu în acest sens fiind producătorul Laro Migdale din Ștefan Vodă.

Laro Migdale este o afacere de familie, înființată de Renat Lebedev, care în anul 2007 a decis să planteze puieți de migdale pe aproximativ 40 de ha de pământ. Un experiment care deja în al 4-lea an a dat primele rezultate, iar acum se mișcă cu pași grăbiți către o afacere profitabilă. În apropierea satului Ștefănești, r. Ștefan Vodă se află nu doar livezile celor de la Laro Migdale ci și o uscătorie performantă, unități de producere a făinii și uleiului de migdale. Renat Lebedev a investit sute de mii de euro în această afacere, o parte din bani i-a câştigat muncind 11 ani peste hotare, iar altă parte i-a obţinut prin intermediul mai multor programe de finanţare.

Cultivarea migdalului

În procesul de îngrijire a migdalelor, nu se utilizează îngrășăminte chimice (ierbicide, pesticide). Doar în primăvară copacii sunt stropiți cu zeamă bordoleză. Pomii de migdal nu sunt pretențioși la secetă, ploile ocazionale asigurându-i cu umiditatea de care au nevoie. Cel mai mare pericol la care pot fi supuși copacii de migdal sunt înghețurile de iarnă. Dacă temepraturile vor coborî la minus 27 de grade Celsius, întreaga roadă poate fi compromisă. De fapt acesta este unul din motivele de ce acest tip de afacere încă nu este prea populară în rândul agricultorilor autohtoni. Însă, într-un an reușit roada poate ajunge la 600-700 kg de pe un hectar.

Investiții în echipament

Pentru a facilita procesul de cules a migdalelor, Renat Lebedev a investit sume considerabile în procurarea unui dispozitiv care scutură copacii, a unui măturător și a unui aspirator (utilaje italiene, utilizate în livezile de migdal pentru a culege roada).

Astfel, acest proces destul de anevoios este simplificat, iar timpul și costurile sunt reduse. Un alt utilaj important este banda rulantă unde migdalele culese în aspirator, sunt deja sortate manual de pietre, sârmă, crenguțe.

Procesarea migdalelor

Afacerea Laro Migdale este cunoscută consumatorilor locali nu doar pentru nuci, ci și pentru alte produse pe care le oferă: făina de migdale, fulgii sau uleiul de migdale care sunt produse tot aici într-un ambar, în apropierea livezii. În colaborare cu alți producători locali este fabricat săpunul artizanal și alte produse cosmetice pe bază de migdal.

În cadrul gospodăriei țărănești lucrează în jur de 12 oameni (3 pe deal, 4 mecanizatori și 5 în depozit). O parte din ei sunt sezonieri. În depozit are loc separarea, uscarea și deshidratarea migdalelor, care apoi sunt pregătite pentru blanșare sau pentru producerea făinii și altor produse.

O parte din cojile de migdal sunt vândute către producătorii locali de peleți, o parte este utilizată pentru încălzirea depozitului și a clădirilor aferente, o parte merge ca îngrășământ în livadă.

Extinderea și dezvoltarea afacerii

Laro Migdale are deja o bază permanentă de cumpărători pe teritoriului Moldovei, dar reușește să exporte și în alte state (pe parcursul utltimilor ani, miezul și alte produse din migdale au ajuns în România, Italia și în țările Arabe).

Renat Lebedev ne-a mărturisit că este o afacere care întotdeuna necesită investiții noi: în utilaje și echipamente, în forța de muncă, în elaborarea și fabricarea produselor noi. Antreprenorul a învățat din propria experiență că că dacă afacerea e fondată de o familie, atunci aceasta implică un set de valori primordiale, precum tradițiile, calitatea și responsabilitatea.