/ Drumul fructelor view 970

La marginea orașului Ialoveni, pe o suprafață nu prea mare (aproximativ 60 de ari), se întinde plantația agricultorului Ivan Neboisea. Administrând gospodăria țărănească care îi poartă numele și fiind membru al asociației Bacifera, producătorul a decis anul trecut să se implice în cultivarea pomușoarelor, alegerea fiind zmeura de soi remontant Polana.

Polana este un soi relativ nou, obținut în Polonia, este rezistent la boli, mai ales la putregai și acceptă majoritatea solurilor cu excepția celor cu exces de umiditate. Fructele sunt de mărime medie-mare, uniforme, au culoare roșie aprinsă și un luciu deosebit.

Datorita faptului ca este un soi remontant Polana produce o recoltă continuă, primul val de fructificare fiind la mijlocul verii, iar al doilea de obicei durează din luna august până la îngheţ. Soiul este unul foarte productiv, ajunge la 9-12 tone per hectar.

Pentru a avea o roadă mai bogată, Ivan Neboisea intenționează să elimină tulpinile care au doi ani de la bază după ce au rodit și sunt deja uscate, iar la tulpinile anuale va elimina vârful care a rodit. Acest lucru va duce la sporirea cantității roadei și la creșterea calității fructului în anii ce urmează. Plantația este asigurată cu apă datorită unui sistem de irigare prin picurare, polenizarea are loc în mod natural, iar restul lucrărilor sunt realizate de câțiva angajați ai gospodăriei țărănești.

În această perioadă, Ivan Neboisea culege aproximativ 30-50 kg de zmeură o dată la două zile. Fructele sunt comercializate la piețele agro-alimentare din Chișinău. La sfârșitul toamnei, agricultorul intenționează să facă o evaluare generală a plantației și a roadei obținute pe parcursul întregului an.