Diversitatea soiurilor de măr - cel mai consumat fruct din lume
În producţia mondială de fructe mărul are o poziţie deosebită deoarece, împreună cu bananierul şi portocalul, asigură 2/3 din recolta globală.
Mărul este un fruct care întreţine tinereţea, un simbol al reînnoirii şi al veşnicei prospeţimi. Datorită variabilității și posibilității sale de aclimatizare la cele mai diferite condiții de mediu, mărul se cultivă în aproape toate regiunile globului. Acest arbore fructifer ocupă locul trei după productivitate în lume, după portocale și banana și locul întâi după volumul de consum.
În Republica Moldova, dar și în România, sortimentul de mere cultivate este foarte bogat, cuprinzând atât soiuri create în cadrul unităţilor de cercetare, cât şi soiuri introduse din străinătate, care au fost testate şi s-au dovedit a fi adaptate la condiţiile locale. Mai jos vom încerca să caracterizăm pe scurt cele mai populare și mai des cultivate soiuri din regiune.
Grupul Jonathan
Este unul din cele mai apreciate soiuri pentru consumul intern. Este originar din SUA, fiind unul dintre cele mai cultivate soiuri din lume timp de câteva decenii. Soiul are o adaptabilitate bună pe orice tip de sol şi diferite condiţii climatice. Fructul este de culoare roșie, cu o mărime medie de 120 g, are un echilibru perfect de zahăr/aciditate și o aromă specifică puternică. Maturitatea de recoltare este după 15 septembrie. Este un fruct de masă excelent, dar e pretabil şi pentru procesare, mai ales la sucuri. Este rezistent la transport şi manipulare.
Grupul Golden Delicious
Pomul are o vigoare mijlocie, rodeşte din anul 2 abundent și are tendinţă de supraîncărcare, de aceea necesită rărire. Fructul este atractiv, galben-verzui, la coacerea completă galben, calibru supramijlociu, pulpa gălbuie, dulce, puţin acidulată, aromată. Se păstrează bine în condiţii clasice de depozitare şi atmosferă controlată.
Grupul Red Delicious
Acest soi ocupă locul întâi în producţia mondială de mere. Grup de bază în producţia de mere din SUA, depăşind soiul Jonathan, iar în Italia ocupă locul 2, după Golden Delicious. Fructul are 150-200 g, este tronconic-alungit, roşu de intensităţi diferite, cu dungi longitudinale închise, gust dulce, aromă puternică, rezistent la manipulare, cu păstrare bună.
Grupul Jonagold
Este un soi ce intră timpuriu pe rod, necesită tăieri moderate și este sensibil la rapăn şi făinare. Fructul este mare, de 220-250 g, uşor conic, culoarea de bază galben-verzui, acoperită 30-45% cu roşu deschis. Are capacitate de păstrare bună (până la 7-8 luni în atmosferă controlată) și e pretabil şi pentru procesare. Coacerea fructelor la sfârşit de septembrie, iar recoltarea se face în 2-3 etape.
Grupul Idared
Are o pondere de 2% din producţia mondială de mere. Pomul are vigoare mijlocie, înflorire timpurie şi eşalonată, intră devreme pe rod, cu productivitate superioară soiului Jonathan. Fructul este mijlociu spre mare - 170-200 g, este rotund turtit, bicolor, acoperit cu strat subţire de ceară. Gustul este uşor acrişor, fără aromă deosebită. Se păstrează foarte bine, până în lunile iunie-iulie.
Banană de iarnă
Are vigoare mare, fructificare precoce și produce 25-35 de tone pe hectar. Fructul este mediu spre mare; de formă conică globuloasă/trunchiată. Pielița este fină, netedă, verde gălbuie acoperită uneori cu rumeneală. Miezul este alb-gălbui, fin, suculent, dulce, ușor acidulat, cu aromă puternică de banana.
Renet Simirenko
Este un soi cu vigoare medie, fructifică timpuriu și produce 30-40 tone pe hectar. Fructul este mediu spre mare, de formă conică, globuloasă. Pielița este ceroasă, verde spre galbenă acoperită cu pruină. Miezul este verde spre alb la recoltare și gălbui ulterior.Fructe sunt rezistente la transport și manipulare.
Cele mai cunoscute soiuri rezistente la boli
După 1990, a devenit foarte atractiv conceptul cultivării soiurilor cu rezistenţă genetică la boli, îndeosebi rapăn şi făinare, care prezintă avantajul reducerii de tratamente fitosanitare. Vom încerca să prezentăm și o parte din acestea:
Prima, originar din SUA, este un soi care fructifică în egală măsură pe ramuri lungi şi scurte, înflorind în acelaşi timp cu soiul Jonathan. Productivitatea pomilor este de 35-40 t/ha. Merele sunt de culoare roşie, atrăgătoare, sunt rezistente la manipulare şi transport, pretabile pentru consum şi industrializare.
Florina – soi italian cu o fructificare abundentă și se recomandă altoirea pe portaltoi de vigoare mică. Productivitatea este de 35-40 t/ha, cu tendinţă de periodicitate. Fructele sunt rezistente la manipulare şi transport, însă păstrarea îndelungată duce la pierderea suculenţei, pulpa devenind făinoasă.
Topaz – soi recent creat şi introdus din Cehia. Are vigoare mijlocie şi producţie constantă. Fructele sunt de mărime medie spre mare, 150-200 g și au formă sferic-turtită. Pieliţa este galbenă, acoperită cu roşu intens, sub formă de dungi. pulpa este galbenă, suculentă, aromată, dulce-acrişoară. Prin păstrare îndelungată în depozit pulpa îşi pierde fermitatea.
Romus 3 este considerat cel mai valoros din grupa soiurilor de vară, cu epoca de coacere în decada a II-a a lunii iulie. Pomul este de vigoare mică, rodeşte constant, predominant pe ţepuşe. Intră pe rod de obicei în anul 3.
Romus 4 are vigoare mijlocie și fructul de mărime medie, 130-150 g, sferic aplatizat de culoare roşu pe 2/3 din suprafaţă, cu pulpa suculentă, cu gust răcoritor. Se coace la sfârşitul lunii august şi se poate păstra în depozit până în luna octombrie.
Generos - un soi cu vigoare mijlocie, iar caracteristicile fructului (mărime, aspect, gust) şi capacitatea de păstrare până în luna aprilie conferă soiului o mare valoare comercială.
Sursa foto: dvo.com