/ Drumul fructelor view 1323

Campania Drumul Fructelor a continuat cu o vizită în livada de vișine a Ninei Dobrovolscaia din satul Flutura, raionul Telenești. După un drum lung, cei circa 20 de participanți s-au putut bucura de o experiență unică, culegând vișine ecologic curate la apus de soare, fermecați de liniștea și priveliștile din împrejurime.

Antreprenoarea care administrează întreprinderea „Gustul Vișinei” SRL ne-a făcut o introducere în procesul de cultivare a vișinelor și ne-a povestit captivanta istorie a livezilor pe care gestionează.

Nina Dobrovolscaia este adepta unui mod sănătos de viață, iar în cazul vișinilor pe care le cultivă evită utilizarea oricăror erbicide sau pesticide pentru a oferi un produs natural și ecologic curat. În ultimii ani a început să se ocupe serios de agricultura eco și permacultură, frecventând mai multe cursuri, seminare și acumulând cunoștințele necesare în acest domeniu. La baza copacilor a sădit plante de soia pentru a îmbogăți solul cu azot, iar ca îngrășământ natural utilizează cenușa de lemne.

Livada de vișine are deja peste zece ani și se întinde pe o suprafața de aproximativ două hectare. În acest an se prevede o roadă de aproximativ cinci tone. Soiul se numește Șpanca, fructele sunt foarte aromate, dulcii și suculente.

Nina Dobrovolscaia valorifică la maxim roada pe care o are, codițele de vișin fiind utilizate la ceai, iar cele care nu reușește să le vândă le usucă sau le procesează. Folosind rețetele tradiționale, Nina Dobrovolscaia face vișine și piersici în suc propriu, sau le usucă pe sobă, așa cum făceau părinții și bunicii ei. Cea mai mare problemă cu care se confruntă agricultoarea (ca și mulți alți producători autohtoni) este lipsa forței de muncă, mai ales atunci când e nevoie de cules fructele.

Vișinele sunt, de obicei, aduse și vândute la Chișinău, la centrul comercial „Piața Domus” sau sunt procurate angro direct din livadă.

Ca urmare a vizitei noastre, Nina Dobrovolscaia a reușit să ne vândă aproximativ 70 kg de vișine și cu dispoziție bună ne-am reîntors în capitală.

Cum a fost în livada de vișine puteți vedea în fotoreportajul ce urmează.