/ Drumul fructelor view 7538

Madein.md vine cu o idee inovativă pentru Moldova și planifică pe parcursul acestui an agricol să implementeze platforma “Culege-ți singur (fructe și legume)”, ca o continuare a deja bine-cunoscutei campanii Drumul Fructelor, realizate pe parcursul ultimilor 3 ani. Este o practică des utilizată în agricultura din întreaga lume, prin care orice om are acces pe plantațiile fermierilor. Vizitatorii își culeg roada de sine stătător, achitând doar pentru kilogramele culese. Peste hotare, acest concept se numește “Pick-Your-Own”.

Pentru realizarea acestui proiect a fost creată o pagină web: drumulfructelor.madein.md, care conține un calendar cu perioada de coacere a fructelor, agricultorii disponibili de a primi vizitatori și zilele de primire. Această pagină va permite fiecărui doritor, fie el cetățean al Moldovei sau al altei țări să contacteze de sine stătător oricare producător agricol local, pentru o eventuală vizită pe plantație. Acolo fiecare va putea culege fructe sau legume de sine stătător, beneficia de o mică degustare și achita doar pentru kilogramele culese. Prin acest proces se elimină orice suspiciune, consumatorii alegând singuri fructele și legumele, au garanția că ele sunt crescute în Moldova și sunt proaspete.

Implementarea acestei platforme are și scopul de a promova turismul agrar. Pot fi organizate excursii de grup pentru care o parte din producătorii agricoli vor avea oferte speciale. Pe lângă culesul fructelor și legumelor, vizitatorii vor putea încerca diverse bucate tradiționale, beneficia de servicii de agrement, vor putea să participe la activități agricole și învăța tradițiile locale.

Menționăm că pe parcursul ultimilor 3 ani, în cadrul campaniei Drumul Fructelor, am vizitat numeroși producători agricoli locali și ne-am convins că aceștia se confruntă cu un șir de probleme, cele mai importante fiind lipsa forței de muncă (mai ales în perioada de culegere a roadei) și găsirea piețelor de desfacere. Prin realizarea acestei inițiative, ambele părți au de câștigat: consumatorul petrece tmpul în natură și pleacă acasă cu marfa dorită, iar agricultorului i se reduc cheltuielile legate de depozitarea și transportarea produselor.