/ Drumul fructelor view 1170

În cadrul campaniei Drumul Fructelor continuăm să descoperim noi producători agricoli din cele mai diverse colțuri ale țării. De data aceasta am ajuns lângă satul Jora de Mijloc, raionul Orhei, în livezile întreprinderii SRL Rusmiliud, una din cele mai mari gospodării agricole din regiune. Este o afacere de familie, gestionată de antreprenorul Mihai Savin, cu o terenuri ce se întind pe o suprafață circa 1000 de hectare și pe care cresc numeroase culturi agricole. Pe lângă faptul că este o pepinieră importantă, aici se cultivă mai multe tipuri de graminee, porumb, floare soarelui, dar și pomi fructiferi: vișini, pruni, meri, caiși.

Această ediție a Drumului Fructelor am dedicat-o caiselor și am avut ocazia să descoperim o livadă de circa 35 de hectare, cu numeroase soiuri (A1, A2, A42, Raduga, Nadejda, Krasnoshekii, etc) de cais, ce dau rod pe parcursul întregii veri (de la sfârșitul lunii mai și până în luna august). Am putut gusta și culege din cele mai timpurii soiuri și am aflat cum este să gestionezi o astfel de suprafață de pomi fructiferi.

Sădiți în anul 2012, pomii de cais nu sunt prelucrați chimic, dar sunt îngrijiți în modul cuvenit și asigurați cu un sistem de irigare performant, prin picurătoare. Apa, care vine din Nistru, trece prin două stații de pompare, după care ajunge în livezi, asigurând copacii cu cantitatea de umiditate optimă.

Roada de cais diferă de la an și depinde în primul rând de condițiile climaterice. Deși nu este o cultură pretențioasă, poate fi ușor afectată de înghețurile târzii. Anul trecut, de exemplu, întreprinderea SRL Rusmiliud a reușit să strângă circa 50 de tone (de toate soiurile), iar în acest an agricultorii se așteaptă la o roadă mai bună.

Deoarece sunt bune și naturale, fructele își găsesc repede cumpărători. Majoritatea sunt procurate en-gros chiar din livadă, altele pleacă spre Chișinău, unde sunt vândute pe la piețele agricole. În anii precedenți fructele deteriorate sau cele care au căzut pe jos erau procurate la preț redus de producătorul SA „Orhei - Vit”.

Am descoperit o afacere de familie prosperă, în care sunt implicate mai multe generații, plus un colectiv de circa 50 de angajați care prelucrează cele circa o mie de hectare ce aparțin SRL Rusmiliud.

În continuare urmăriți un mic fotoreportaj din livada de caiși: