/ Drumul Laptelui view 4834

Satul Horodiște din raionul Rezina a găzduit și cea de-a doua ediție a evenimentului „Say Cheese Day”, dedicat cașcavalurilor și brânzeturilor fabricate în Moldova. Acesta a fost organizat de Madein.md în parteneriat cu Asociația de Solidaritate franco-moldavă „Vent d'Est" (producător de cașcaval și gazda evenimentului) cu suportul Asociației Pro Cooperare Regională prin intermediul proiectului „Milk”.

La fel ca anul trecut, evenimentul a fost organizat cu scopul de a susține producătorii autohtoni, de a încuraja consumul de cașcavaluri fabricate în Moldova și de a promova turismului activ.

Sărbătoarea a adunat circa 400 de oaspeți din țară și de peste hotare care și-au dorit să descopere diversitatea produselor fabricate în Moldova. Aceștia au avut posibilitatea să deguste o mare varietate de cașcavaluri și brânzeturi de la 15 producători din țară.

Producătorii care au fost prezenți la eveniment:

1. Vent D’Est (Tome, Reblochon);
2. Sălașul Baciului (Pecorino (cașcavaluri maturate de 11 și 24 de luni), Pecorino în vin (30 de zile) și Caciotta);
3. Asociația Obștească Dancu Tabita (Gouda, Gouda favorit, Geak classic, Geak picant, Cheddar classic);
4. SA Fabrica de unt din Floreşti - Milk Mark (cașcaval „Olanda” 45%, cașcaval „Poșehonie” 45%, cașcaval „Rosiiskii” 50%, brânză „de Basarabia” 30%, brânză topită „Delicioasă” 30%);
5. GT Hajajra Natalia/UAPA (câteva tipuri de brânză de capră);
6. Vilador (brânză de capră de Măgura).

Producătorii care au participat indirect la eveninemt, oferind produse pentru degustări:

7. SA JLC (suluguni simplu, suluguni afumat, cașcaval Codru, brânză topită clasic, brânză topită cu șuncă, brânză topită cu ciuperci);
8. VC Saturn-13 SRL/BraviLacta (brânză Andrieș, mozzarella, mozzarella pentru pizza, brânză topită);
9. Lactis SA (cașcaval de Olanda, Gouda);
10. ÎM SA Fabrica de brânzeturi din Soroca/Lactalis Alba (cașcaval tare „Olanda”, Cașcaval tare „Rossiiskii”, cașcaval topit afumat „de Basarabia”, cașcaval topit pasta cu frișcă, cașcaval topit pasta cu șuncă);
11. MET SA PRODUSE IMPEX SRL/De Drochia (cașcaval „De Drochia” Fresh 35%, cașcaval „De Drochia” Royal 35% , Brânză „De Drochia” maturată 35% (Feta), Mozzarella în salamură 35%;);
12. Ferma cu Origini SRL/Fresco Latte (Mozzarella; Ricotta; Provola; Scamorza; Canestrato; Burrata, Mozzarella pentru pizza, unt de vacă);
13. ÎI Oganes Vardanean (cașcaval semi-tare „Liada”, cașcaval semi-tare „Artur”);
14. Avacon – Prim SRL (suluguni simplu și suluguni afumat);
15. SA Fabrica de brînzeturi Cahul (cașcaval Estonski 45 %, cașcaval Tezaur 40% grăsime, brânză în sărămură Moldovenească 40 %).

Publicul a avut ocazia să deguste o mare varietate de cașcavaluri și brânzeturi, atât industriale, cât și artizanale. O parte din acești producători sunt necunoscuți consumatorilor din țară, mulți din ei aflând pentru prima data că în Moldova se fabrică cașcavaluri după tehnologii italiene, olandeze, franceze sau chiar armenești. Produsele au putut fi degustate pe parcursul mai multor sesiuni de Cheese & Wine Pairing desfășurate în beci, dar și în cadrul unei degustări finale.

Pe lângă promovarea producătorilor, „Say Cheese Day”a avut ca scop și dezvoltarea turismului rural, participanții beneficiind de activități precum drumeții prin zonă cu vizitarea cascadelor de la Țîpova, a Izvorului Dragonului și plimbări cu căruța prin satul Horodiște. Fiecare a avut ocazia de a se relaxa, de a petrece timpul în sânul naturii și de a descoperi frumoasele locuri de preajma satului Horodiște.

La eveniment au fost, de asemenea, organizate și numeroase activități distractive și jocuri, atât pentru copii, cât și pentru maturi.

Proiectul Madein.md ține să mulțumească și altor producători locali care au fost partenerii noștri în cadrul evenimentului „Say Cheese Day”:

Bianti care ne-a oferit nuci, migdale și stafide pentru degustare;

Furnaki care ne-au oferit 2 tipuri de pâine artizanală (de grâu și de secară);

Ewig care ne-au oferit tăiețeii din ouă de casă, aceștia fiind serviți cu brânză în cadrul mesei de prânz.

Tehnorol care ne-au oferit vesela de unică folosință;

Wine school – Școala vinului și reprezentantei Anastasia Sara, pentru lecțiile de Cheese & Wine Pairing;

Momente.md pentru instalațiile de sunet oferite;

Brandului Unicorn care pe lângă participarea la degustări, au avut ocazia să-și comercializeze vinul în cadrul evenimentului;

Precum și producătorilor de vin Doina vin, Pelican Negru, Vinuri de Comrat, Gogu, Maurt, Apriori.

„Say Cheese Day” ediția 2018 a fost un eveniment relaxant, care a avut menirea de a aduce oamenii mai aproape de natură. Scopul evenimentului a fost atât descoperirea producătorilor locali, cât și promovarea turismului agro și de aventură.

În continuare puteți urmări și un fotoreportaj realizat de echipa Madein.md la eveniment. Galeria completă poate fi vizualizată pe pagina noastră de facebook.