/ Drumul Laptelui view 2369

Satul Horodiște din raionul Rezina a găzduit și cea de-a treia ediție a evenimentului „Say Cheese Day”, dedicat cașcavalurilor și brânzeturilor fabricate în Moldova. Acesta a fost organizat, ca de obicei, de Madein.md în parteneriat cu Asociația de Solidaritate franco-moldavă „Vent d'Est", producător de brânzeturi și gazda acestei frumoase sărbători.

La fel ca și în anii precedenți, evenimentul a fost organizat cu scopul de a susține producătorii autohtoni, de a încuraja consumul de cașcavaluri fabricate în Moldova și de a promova turismul activ.

Sărbătoarea a adunat circa 200 de oaspeți din țară și de peste hotare care și-au dorit să descopere diversitatea produselor fabricate în Moldova. Aceștia au avut posibilitatea să deguste peste 50 de tipuri de cașcavaluri și brânzeturi de la 17 producători locali.

Producătorii care au fost prezenți la eveniment:

1. Vent D’Est (cașcavalurile franceze Tome și Reblochon);
2. Sălașul Baciului (Pecorino (cașcavaluri maturate de 11 și 24 de luni), Pecorino în vin (30 de zile) și Caciotta);
3. Asociația Obștească Dancu Tabita (Gouda, Gouda favorit, Geak classic, Geak picant, Cheddar classic);
4. Compania ”Negruţ & Fulguţa” SRL, producător de brânzeturi de oaie și de capră tradiționale (brânză sărată, caș, urdă) și de paste din brânză cu diverse mirodenii.

Producătorii care au participat indirect la eveninemt, oferind produse pentru degustări:

5. Fabrica de Brânzeturi din Cahul (cașcaval Estonski, cașcaval Tezaur);
6. ICS Lapmol SRL, brandul Căsuța Mea (suluguni cosiță, suluguni bastonașe, Mozzarella pentru pizza și sandwichuri (formă dreptunghiulară și rotundă), cașcavalurile Hallumi și Adâgheiskii). Menționăm că acest producător în premieră a creat o linie de cașcavaluri și brânzeturi;
7. Ferma cu Origini SRL (Mozzarella, Ricotta, Provola, Scamorza, Canestrato, Burrata, Perle de Mozzarella, Mozzarella Bocconcini)
8. S.A. Fabrica de unt din Floresti, brandul MilkMark (cașcaval „Olanda ”45%, cașcaval „Poșehonie” 45%, cașcaval „Rosiiskii” 50%, brânză topită "de Basarabia" 30%);
9. IM Met SA Produse Impex SRL, brandul De Drochia (cașcaval "De Drochia" fresh 35%, cașcaval "De Drochia" Royall 35%, brânză "De Drochia" maturată 35% (Feta), Mozzarella moale clasică în saramură, Mozzarella moale mini în saramură, suluguni "Cecil" în formă de cosițe și bastonașe);
10. ÎI Oganes Vardanean (brânză semitare armenească Liana, brânză semitare armenească Artur, cașcaval tare armenesc Ceanah, brânză de vaci);
11. VC Saturn-13 SRL, brandul Bravilacta (brânză moale "Andries", brânză moale "Andries" cu verdeață, Mozzarella bile la caserolă, Mozzarella de Brăviceni pentru pizza);
12. Avacon Prim SRL, brandul Șaden (suluguni bețișoare, suluguni simplu/afumat, cașcaval de frișcă, cașcaval chiflă);
13. IM Fabrica de brânzeturi din Soroca SA, brandurile Alba și President (brânză cu cheag tare Alba Rossiiskii, Brănză cu cheag tare Alba de Olanda, brânză cu cheag tare President Gouda, Brânză topită afumată Alba de Basarabia);
14. Lactis SA (cașcaval "Moldova" 50%, cașcaval "Rusia" 50%, cașcaval "Gouda" 48%, cașcaval "Provincial" afumat bastonașe 40%, cașcaval topit "De Basarabia" 38%);
15. Inlac SA (Cașcaval "De Cupcini" bastonașe cu șuncă 40%);
16. VilaDor (Brânză de măgură din lapte integral de capră);
17. BioMilk (Canestrato, Provola, caș de vacă, Ricotta, două tipuri de Mozarella).

Publicul a avut ocazia să deguste o mare varietate de cașcavaluri și brânzeturi, atât industriale, cât și artizanale. O parte din acești producători sunt necunoscuți consumatorilor din țară, mulți din ei aflând pentru prima data că în Moldova se fabrică cașcavaluri după tehnologii italiene, franceze sau armenești.

Pe lângă marea degustare, au fost organizate mai multe sesiuni de Cheese & Wine Pairing, ghidate de sommelierul Mihai Druță.

Ținem să aducem mulțumiri producătorilor autohtoni de vinuri care ne-au oferit produsele lor, atât pentru degustare, cât și pentru sesiunile de Cheese & Wine Pairing.

  1. Vinăria DAC (Dac Winery Reserve 2015, Dac Roșu Domnesc Balada 2015);
  2. Chateau Cristi (Sauvignon Blanc);
  3. Leuntea Vin (Cabernet sauvignon 2017, Rose 2017, Muscat 2017, Chardonnay 2017);
  4. Carlevana Winery (Feteasca Regală, Sauvignon Rosé, Merlot 2016, Malbec 2012, Rubinus 2011);
  5. Basavin Winery  (Gold Chardonnay, Sauvignon);
  6. Vinuri De Comrat (Feteasca Neagră și Rară Neagră, 98 Hectares Sauvignon Blanc)

și companiei Cricova care ne-a oferit spumantele Crisecco Brut Rose și Crisecco Brut Alb pentru întâmpinarea oaspeților.

De asemenea, mulțumim producătorului Biscottini, care ne-a oferit grisine, produse cu ulei de măsline și semințe de in,

brandului Fruit2Go care ne-a oferit pentru degustare prune și roșii uscate, nuci și alune,

și companiei Tehnorol pentru vesela din hârtie, de unică folosință.

Ne-a bucurat cu prezența și producătorul local Pastas, specializat în fabricarea crem-pastelor din miez de nucă și diverse semințe.

Pe lângă promovarea producătorilor, „Say Cheese Day” a avut ca scop și dezvoltarea turismului rural, participanții beneficiind de activități precum drumeții prin zonă cu vizitarea cascadelor și a mănăstirii Țîpova sub îndrumarea unui ghid, reprezentant al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală și plimbări cu căruța prin satul Horodiște. Fiecare a avut ocazia de a se relaxa, de a petrece timpul în sânul naturii și de a descoperi frumoasele locuri de preajma acestui sat pitoresc.

Doritorii au putut participa la un atelier de împletit coronițe din levănțică, alături de floriștii salonului Florart

iar pentru copii a fost organizat un atelier de pictat pe pietre:

Programul muzical evenimentului a fost asigurat de formația DimiTrio și Alina Crai.

Say Cheese Day, ediția 2019 a fost un eveniment relaxant, care a avut menirea de a aduce oamenii mai aproape de natură și de producătorii locali.

În continuare puteți urmări și un fotoreportaj realizat de echipa Madein.md la eveniment. Galeria completă poate fi vizualizată pe pagina noastră de facebook.