/ Drumul Laptelui view 2410

Laptele și produsele lactate de capră sunt considerate o alternativă mult mai sănătoasă celor de vacă, mai ales atunci când sunt proaspete și ecologic curate. Pe plan mondial, caprele produc aproximativ 2% din lapte, iar numeroase studii arată că cea mai mare parte a persoanelor care consumă produse lactate de capră au mai puține alergii și probleme ale sistemului digestiv. Acest produs, atât de hrănitor, este cel mai aproape, din punct de vedere al componenței, de laptele matern. A fost din vechi timpuri cunoscut drept un leac cu acțiune lentă, dar sigură pentru numeroase afecțiuni.

Consumul de lapte de capră crește imunitatea organismului, înlătura oboseala și previne îmbătrânirea. De exemplu, în munții Caucaz, unde îndeletnicirea de bază a populației este creșterea caprelor, trăiesc cei mai longevivi oameni de pe pământ.

Ce conține laptele de capră?

100 de mililitri de lapte de capră conţin 69 kcal, 4,1 grame grăsimi, 4,5 grame carbohidraţi și 3,6 grame proteine. Are un conținut ridicat de calciu, potasiu, mangan, fosfor, precum şi de vitamine A și B. De asemenea, laptele de capră are un conţinut de lactoză cu 13% mai mic decât laptele de vacă, iar acizii graşi din componența sa, permit limitarea depozitelor de colesterol în țesuturi. În timp ce laptele de vacă are în jur de 17% acizi graşi, laptele de capră conţine chiar şi până la 35%, făcându-l mult mai nutritiv şi mai sănătos. De fapt, până la 50% din persoanele cu intoleranţă la lactoză pot include în dieta lor zilnică lapte sau produse lactate de capră.

Laptele de capră mai conţine o mare cantitate de taurină, extrem de importantă pentru sistemul nervos, dar şi cantităţi mari de aminoacizi sulfuraţi, necesari pentru o funcţionare mai bună a metabolismului.

De asemenea, lactatele de capră întăresc sistemului imunitar datorită cantității mari de oligozaharide, elemente care contribuie la formarea bacteriilor intestinale bune ce protejează organismul împotriva mai multor infecții.

Beneficiile laptelui de capră

Laptele de capră este un produs dulce şi hrănitor, având proprietăţi miraculoase pentru sănătatea organismului uman. Acesta are proprietăți antiinflamatorii și o capacitate crescută de metabolizare a fierului şi cuprului, în special în rândul persoanelor care suferă de malabsorbţie.

Consumat în mod constant, produsul reduce inflamațiile, tratează boli ale sistemului digestiv, printre care boala Crohn, ulcerul, precum și eczeme sau boli autoimune.

Laptele de capră are și capacitatea de a preveni apariția cancerului. Acesta conține o substanță numită aglutinină, care elimină pericolul ca radicalii liberi să ajungă în organism și să producă mutațiile ADN, vinovate pentru dezvoltarea acestei boli.

Acest tip de lapte contribuie și la sănătatea ochilor, oaselor, a pielii, părului, dar și la îmbunătățirea sănătății inimii sau la prevenirea bolilor pulmonare. Prin conţinutul său de fosfor, de vitamine din complexul B, laptele de capră este util şi pentru prevenirea ori recuperarea întârzierilor în dezvoltarea sistemului nervos şi a abilităţilor cognitive la copii.

Produsele lactate de capră sunt extrem de benefice și pentru piele. În cele mai selecte centre de frumusețe din lume se utilizează zerul din lapte de capră, sub formă de băi speciale pentru întinerirea pielii. S-a demonstrat că ingredientele active din laptele de capră sunt identice cu cele de pe stratul protector al epidermei umane.

De ce e bine să consumăm brânză de capră

Din laptele de capră pot fi preparate: iaurtul, chefirul sau sana, brânza sărată, diverse cașcavaluri, urda dulce/sărată și alte varietăți brânzeturi.

Brânza de capră, la fel ca şi laptele de capră sunt considerate unele din cele mai sănătoase produse lactate pentru adulţi şi copii. Brânza de capră poate fi ușor recunoscută după culoarea ei foarte albă. Are un conţinutul scăzut de grăsimi şi produce o reacţie alcalină, spre deosebire de celelalte tipuri de brânză, care produc o reacţie acidă, ce stimulează dezvoltarea bacteriilor.

De asemenea, consumul de brânză de capră ajută la concentrare şi atenţie, fiind și cea mai bună pentru copiii care sunt în creştere.

Brânza de capră este foarte uşor de digerat şi de asimilat de organism, este recomandată în special celor subponderali, persoanelor în convalescenţă, celor care au o dietă săracă în grăsimi, vegetarienilor şi celor care doresc excluderea cărnii din alimentaţie. De asemenea, sistemul digestiv tolerează mult mai uşor brânza de capră decât orice alt tip de brânză și aceasta poate fi consumată de orice persoană la orice vârstă.

Tot brânza de capră poate preveni cariile dentare, ea stimulând secreția de salivă și protejând smalțul dinților, restabilește aciditatea normală a mediului din cavitatea bucală.

Cei care fac acasă brânză de capră, ar putea folosi zerul rămas pentru tratarea problemelor hepatice. Zerul fiert la foc mic dă urda de capră, care este un excelent hepatoprotector natural. Conţinutul de cupru, seleniu, acizi graşi, vitamina A şi B6 ajută la o dezvoltare armonioasă şi se recomandă persoanelor care suferă de afecţiuni cardiovasculare, gastro-intestinale, etc.

sursa foto: ufermera.com, facebook.com