/ Drumul Laptelui view 10159

Lactatele degresate sunt acele produse lactate din care s-a eliminat, parţial sau total, grăsimea. Acest tip de produse este deseori preferat de persoanele care doresc să slăbească, deoarece au mai puţine calorii. De asemenea, mai multe studii au arătat că lactatele degresate previn riscul apariţiei diabetului de tip 2, scad tensiunea arterială şi împiedică instalarea menopauzei precoce. Pe de altă parte, fiindcă prin procesul de degresare sunt eliminate grăsimile, se pierde o mare parte din vitaminele solubile: A, D, E şi K. Pe piață găsim de cele mai multe ori lapte praf degresat, produse acido-lactice (chefir, sana) degresate, brânză de vacă sau deserturi lactate, cum ar fi brânzelele dulci și iaurturile degresate.

Laptele degresat

Laptele degresat se obține prin centrifugarea sa, grăsimea ridicându-se la suprafață și fiind eliminată. De obicei laptele integral conține 3,25% procente grăsimi, în timp ce laptele degresat conține cel mult 0,5%. Se consideră că acesta ajută scăderea greutății și la asimilarea unor cantități de calciu necesare organismului. Aportul crescut de calciu, în special din surse cu un conținut de grăsimi reduse, ajută la prevenirea depunerii grăsimilor și determină o creștere a metabolismului. Laptele degresat mai conține numeroase substanțe nutritive, inclusiv o cantitate semnificativă de proteine, calciu, magneziu, fosfor, sodiu, zinc și potasiu. De asemenea, este bogat în vitaminele A, B2, B3, B6, B12 și D, precum și în tiamină sau acid folic.

Mai multe studii au scos în evidență dezavantajele consumului de lactate degresate

Lactatele degresate au fost promovate în vremea când se credea că dietele fără grăsimi sunt sănătoase, însă pe parcursul ultimilor ani nutriţioniştii și-au schimbat opinia și din "aliment-minune", laptele degresat a devenit un aliment cu efecte controversate. Se consideră că dacă e de calitate, colectat de la vaci sănătoase, negestante, laptele integral, cu 3,5% grăsime, e absolut sănătos. În plus, privarea de grăsimi poate provoca amenoree (lipsa menstruaţiei), iar în ultimul timp studiile au arătat că lactatele degresate, consumate regulat, scad fertilitatea la femei.

Un studiu realizat în 2013 și publicat în Scandinavian Journal of Primary Health Care, denotă faptul că rata obezităţii este semnificativ scăzută în rândul persoanelor consumatoare de produse lactate integrale, spre deosebire de consumatorii lactatelor degresate. Se consideră că în componenţa laptelui există o serie de substanţe ce oferă metabolismului uman capacitatea de a utiliza grăsimea drept sursă a energiei, astfel accelerând procesul de ardere a acesteia şi nu de stocare.

În Jurnalul European de Nutriţie Clinică a fost publicat un studiu care arată că în urma consumului de produse lactate integrale a crescut nivelul colesterolului bun al participanţilor, iar consumul zilnic al produselor degresate nu a dus la această creştere.

Un alt studiu, publicat în revista Asociației Medicale Americane de Pediatrie, a scos la iveală faptul că atunci când grăsimile sunt extrase din lapte, ele sunt înlocuite cu îndulcitori, care sunt mult mai dăunători pe termen lung.

Și nu în ultimul rând, produsele lactate dietetice sau degresate au un conținut crescut de cazeină și zer, iar proteinele din zer cresc nivelul de insulină în organism la fel ca și zahărul brut. Chiar dacă lactoza, glucidul care apare în mod natural in lapte, are un indice glicemic mic astfel încât nu ridica nivelul glicemiei din sânge, proteinele din zer provoacă niveluri foarte ridicate de insulină în organism. Aceste excese pot destabiliza nivelul glicemiei din sânge și pot produce ușoare dereglări hormonale care pot duce la oboseală, schimbări de comportament și obezitate.

Podusele lactate degresate în Moldova

Producătorii industriali de lactate din Moldova oferă și ei o mare varietate de produse degresate:


JLC/ Incomlac
– mai multe tipuri de chefir degresat, brânză de vaci "Fitness" degresată, brânzică "Mic Vis" degresată;
Lapmol - lapte praf degresat, brânză de vaci "Căsuța mea" degresată;
Sana – iaurt degresat, brânza de vaci degresată;
Lactalis Alba – chefir degresat;
Mikl Mark – lapte praf degresat, chefir degresat;
InLac – lapte praf degresat, brânzică cu stafide și vanilină degresată;
Fabrica de brânzeturi din Cahul – chefir și brânză degresată.

Dacă e mai bine să consumăm produse lactate degresate sau integrale este alegerea fiecăruia din noi. Există avantaje și dezavantaje, iar numeroasele studii pe care le întâlnim în presă sau pe internet sunt făcute pentru a ne informa și de a lua propria decizie cum să ne alimentăm.

Acest articol face parte din seria de materiale publicate în cadrul campaniei Drumul Laptelui, organizate de Madein.md în parteneriat cu Asociația Obştească “Pro Cooperare Regională” în cadrul Proiectului ”Milk”, cu suportul fundației HEKS-Moldova.