/ Eco Madein.md view 1620

Pe parcursul ultimilor ani se pune un accent deosebit pe agricultura ecologica, dar mai ales pe obținerea unor produse cu caracter ecologic, așa-numitele produse organice, eco sau bio. Printre aceste produse se numără și vinul ecologic sau vinul organic. Producerea acestui tip de vin nu este un fenomen nou. Agricultura convențională, care permite utilizarea îngrășămintelor chimice și a pulverizărilor sistemice cu pesticide l-a înlocuit în a doua jumătate a secolului XX. Totuși, în ultimele decenii, tot mai mulți producători încearcă să revină la metodele tradiționale, din motive ecologice sau ca parte a unor noi strategii de marketing.

În prezent Franţa rămâne patria viticulturii ecologice și a vinului eco. În 2016 sectorul viticol ecologic din Franța cuprindea 5.263 de întreprinderi vinicole, cu 58 638 hectare de viță de vie cultivată ecologic, ceea ce reprezintă aproape 9% din podgoriile naționale.La sfârșitul anului 2016, în lume existau 2000 de producători de vinuri eco, aproape jumătate dintre ei fiind din Franța.

Dacă luăm UE per total, anul 2015, pe teritoriul ei erau cultivate în mod ecologic peste 280 000 ha de viță-de-vie, ceea ce reprezintă aproximativ 9% din cultura dată. Spania, Italia și Franța împart 90% din podgoriile ecologice europene.

Principalele aspecte tehnice ale viticulturii ecologice sunt:
- gestionarea solului și a fertilității. În unele cazuri va fi necesară recurgerea la înierbare (gestionarea buruienilor, favorizarea activității microbiene a solului, combaterea eroziunii);
- căutarea unui echilibru al vigorii viței de vie (în special prin gestionarea fertilizării organice);
- implementarea de măsuri profilactice;
- protecția fitosanitară bazată pe produse autorizate prin caietul de sarcini privind agricultura ecologică (cuprul și sulful sunt permise, în special);
- înlocuirea completă a erbicidelor și a produselor sintetice (fungicide, insecticide și îngrășăminte) cu produse naturale și produse minerale;
- în viticultură cuprul este unul dintre puținele fungicide autorizate în sectorul ecologic. Acesta permite gestionarea manei viței de vie, iar modificările în reglementările generale privind cuprul la nivel național și european reprezintă provocări majore pentru sectorul ecologic și sunt surse de incertitudine cu privire la viitorul utilizării cuprului.

Cu toate că un număr tot mai mare de organizaţii şi instituţii naţionale şi internaţionale se ocupă cu certificarea, standardizarea şi monitorizarea viticulturii organice, a producerii şi comercializării vinului organic, în prezent, în termeni legislativi, standardele vinului organic diferă foarte mult, în funcţie de legislaţia fiecărei ţări și mai ales de organismele de certificare. Caracteristica fundamentală a vinului eco este producerea lui din struguri obţinuţi fără utilizarea fertilizanţilor chimici, a pesticidelor şi a altor substanţe similare, fiind un produs ce provine din viticultura ecologică.

Un vin eco are următoarele caracteristici generale:
• Strugurii din care este obţinut sunt recoltați la scară redusă și deseori de producători mici;
• Strugurii sunt culeşi manual din podgorii unde viţa-de-vie a fost crescută în sol fertilizat doar cu îngrăşăminte organice, naturale, iar tratarea împotriva bolilor şi dăunătorilor s-a făcut strict cu produse biologice;
• Vinul a fost fermentat fără drojdie adăugată;
• În procesul de fermentaţie nu s-a inclus niciun fel de aditivi sau nutrienți artificial, deşi, UE permite adăugarea de aditivi naturali precum albuşul de ou, drojdia sau enzimele animale;
• Sulfiţii nu sunt utilizați sau sunt adăugați în cantităţi infime. UE permite adăugarea de sulfiţi în cantităţi mici în vinul eco pentru sporirea duratei lui de viață. În vinurile produse în SUA, de exemplu, sulfiți nu există.

Pe lângă tratamentele naturale care au loc în podgorii pe parcursul anului, toamna, când strugurii se coc, foarte important este și culesul lor. Normele UE interzic folosirea oricărui metal în contact cu strugurii ecologici. Aceștia trebuie culeși în coșuri din nuiele, fără a fi striviți, iar apoi trebuie zdrobiți cu un mistuitor din lemn, arhaic. Tehnologia ecologică e, de fapt, tehnologia veche de sute de ani a creșterii și culegerii strugurelui.

Viticultura și vinul eco în Moldova

Din informațiile de care dispunem, la moment putem procura vin ecologic de la doi producători autohtoni: Equinox și Pelican Negru. Ambele pot fi găsite în magazinele online specializate în comercializarea vinurilor, în vinotecile din Chișinău sau în unele restaurante. O sticlă de Equinox costă de la 175 până la 350 de lei, iar o sticlă de Pelican Negru se vinde la prețul de 135 de lei. Cei doi producători au podgorii în apropierea satului Olănești din raionul Ștefan Vodă. În total, în țara noastră, 1,3% din suprafețe (700 de hectare de terenuri), sunt dedicate viticulturii ecologice.

A cultiva podgorii bio şi a produce vin organic, presupune investiţii mari şi riscuri poate și mai mari. Costurile sunt considerabile din cauza producţiei de struguri care, în condiţiile intervenţiei foarte reduse cu substanţe chimice, este expusă la boli, dăunători, iar în final există pierderi foarte mari de producţie. Paradoxal, durata de viaţă a unei viţe-de-vie tratată eco se reduce cu o treime faţă de cea a unei întreţinute cu erbicide şi fungicide.

Însă din punct de vedere economic, în viticultura ecologică se pot obține produse cu un pronunțat caracter biologic și cu valoare adăugată ridicată, ceea ce ar duce la eficientizarea industriei vitivinicole și la noi posibilități de valorificare, atât pe piața internă, cât și la export.

sursa foto: time.com