/ Eco Madein.md view 3426

Interesul populației pentru produsele ecologic curate a crescut considerabil în ultimii ani, astfel creându-se o nouă paradigmă – acea a promovării modului de viață sănătos, a îngrijirii de noi înşine, protejându-ne organismul şi echilibrul interior. De aceea, când facem cumpărături, adesea apare întrebarea: ce înseamnă produs eco, bio sau organic și care este diferenţa dintre aceşti termeni?

De fapt nu există nicio diferenţă între termeni. Toţi definesc acelaşi lucru: produse ecologice, realizate în conformitate cu legea, fără utilizarea substanţelor chimice, fără intervenţii genetice, crescute în armonie cu natura şi mediul înconjurător şi certificate de către un organism autorizat. Diferența între aceste noțiuni ține mai mult de o diviziune geografică:

Organic – este utilizat pentru produse agroalimentare în spaţiul anglo-saxon, în SUA şi Canada.

Bio sau Eco– înseamnă acelaşi lucru, dar se utilizează de obicei în spaţiul franco-german și în majoritatea statelor UE.

Ae (agricultură ecologică) – se foloseşte în România, acesta fiind o siglă obligatorie începând cu data de 1 iulie 2010.

Produsele ecologice din Republica Moldova au sigla cu inscripția „Agricultura Ecologică-Republica Moldova”. Simbolul mărcii este o frunză în spațiu, culorile căreia se modifică de la nuanțe deschise spre cele închise. În interiorul frunzei este amplasat logotipul „eco” de culoarea verde-deschis.

În contrast, termenul „Natural” sau „100% natural” indicat pe eticheta unor produse nu reprezintă decât o strategie de marketing și nu oferă garanţia unui produs ecologic curat. Nici o legislație nu face referiri la etichetarea şi încadrarea produselor după această categorie, iar un produs marcat „natural” ar putea conţine aditivi alimentari, coloranţi, etc. Același lucru se referă și la termenii „produs tradițional” sau „produs sănătos”.

În acest context apare întrebarea ce produse şi servicii pot fi certificate ecologic?

- Din punct de vedere legal, se pot certifica doar produsele agricole sau alte tipuri de produse legate de domeniul agricol: seminţe, carne şi subproduse din carne, mâncare procesată, produse lactate și brânzeturi, vin, bere, suc, etc.
- Din punct de vedere comercial însă, există certificări ale unor organisme private şi pentru alte categorii de produse decât cele alimentare: produse cosmetice sau textile, precum și restaurante sau firme de catering.

Care sunt totuși principalele caracteristici ale produselor eco sau bio?

- În agricultura eco sunt interzise intervențiile sintetice (îngrăşăminte şi pesticide);
- Culturile crescute ecologic trebuie să fie produse pe un teren pe care nu au fost aplicate substanţe sintetice sau interzise (pesticide, erbicide, îngrășăminte) cu minim 2 ani (în unele cazuri 3 ani) înainte de recoltare;
- Terenul trebuie să aibă definite limitele zonelor de protecţie şi de prevenire a culturilor pentru a preveni contactul cu substanţe interzise de pe terenurile din jur;
- Alimentele organice sau bio nu sunt modificate genetic, aditivi sau coloranți sintetici;
- Produsele bio nu au primit hormoni de creştere;
- Alimentele organice sau bio nu pot fi iradiate;
- În agricultura ecologica nu sunt folosite antibiotice;
- Ingredientele artificiale sunt excluse din tehnicile de obținere a produselor ecologice;
Animalele nu trebuie sa primească antibiotice sau medicamente în absența unor boli, iar dacă s-au îmbolnăvit nu se mai încadreaza la categoria “bio”.

Este important să cunoaștem că utilizând alimente eco evităm multiple toxine, printre care cele mai dăunătoare ar fi pesticidele (care sunt potențial cancerigene), solvenți (benzen sau toluen) sau metale nocive (cadmiu, plumb, mercur, etc).

sursa foto: depositphotos.com