/ Eco Madein.md view 2224

Deoarece cererea pentru produsele alimentare ecologice este în creștere, tot mai multe magazine din țară au început să amenajeze rafturi special destinate acestora. În același timp a crescut și numărul producătorilor autohtoni care oferă alimente eco de înaltă calitate, astfel ca noi să avem îndemână tot mai multe produse pentru a trece la un mod mai sănătos de viață.

Conform legislației europene, un produs alimentar eco (bio sau organic) este un produs în compoziția căruia se folosesc ingrediente care provin din agricultura ecologică în proporție de minim 95%.

Pe lângă produsele venite direct din agricultura ecologică (fructe, legume, semințe, miere), în categoria eco pot intra produse precum pâinea, peştele, laptele, carnea sau dulciurile, toate fiind prezentate de comercianţi ca alimente mult mai sănătoase, produse care sunt obţinute din materie primă crescută fără pesticide, insecticide, orice fel de hormoni sau organisme modificate genetic.

Produsele eco, de cele mai multe ori, nu pot fi deosbite vizual, nici după gust, aspect sau miros. Atunci când cumpărăm produse eco, noi, de fapt, cumpărăm încrederea producătorului în viitor și plătim pentru grija pe care acesta o are față de sol și față de produsele pe care le crește. Produsele primare ecologice trebuie să fie însoțite de un certificat special „de conformitate ECO” eliberat de o agenție specializată în domeniu și prezentat de producător. Produsele ambalate trebuie să posede pe etichete un simbol special Agricultură Ecologică sau EU Agriculture, dacă sunt din Europa.

Tipurile de produse alimentare ecologice

Alimentele ecologice pot fi de origine vegetală și animală, sub formă de materii prime și produse procesate:

Alimentele ecologice de natură vegetală sunt obținute de pe terenuri care nu au fost tratate cu fertilizatori și amelioratori ai solului de sinteză chimică și nici cu pesticide (insecticide, erbicide etc.).

Alimentele ecologice de natură animală (carne, lapte, ouă) sunt acele produse care au fost obținute de la animale crescute în condiții ecologice (pășuni naturale nepoluate, furaje și concentrate obținute de pe terenuri ecologice, fără substanțe auxiliare la pregătirea furajelor, fără produse chimice la curățarea și dezinfectarea adăposturilor pentru animale și pentru furaje, cu excepția celor permise în agricultura biologică).

Alimentele rezultate prin procesare sunt considerate eco dacă provin din materii prime ecologice și dacă la fabricare nu au fost folosiți aditivi alimentari sau alte substanțe ce ușurează procesarea sau asigură conservabilitatea. La producerea lor nu pot fi utilizate nici ingrediente pentru sporirea valorii nutritive (vitamine, săruri minerale), inclusiv plasmă sanguină, gelatină, proteine din lapte, derivate proteice de origine vegetală etc., care nu fac parte integrantă din structura naturală a produsului alimentar.

Trasabilitatea

Unul dintre aspectele definitorii ale produselor eco este trasabilitatea, care presupune respectarea unor reguli stricte în ceea ce privește înregistrarea și păstrarea unor evidențe clare și verificabile pe tot lanțul de producție: de la producerea materiei prime, la procesare, la transport și comerț până la ajungerea produsului la consumator. În acest fel consumatorului i se oferă un grad ridicat de siguranță și transparență la achiziționarea unui produs ecologic certificat, iar în cazul constatării unei iregularități se poate reface ușor filiera de procesare și producere și se poate identifica modul în care a fost corupt sau infestat produsul certificat ecologic.

De ce sunt alimentele eco mai scumpe decât cele convenționale?

Produsele alimentare eco trec prin proceduri complexe, pentru a fi protejate de substanțe toxice și pentru a crește natural. Timpul pentru obținerea acestor alimente este mai mare, iar costurile de producție la fel, de aceea ele au un preț mai mare decât echivalentele lor convenționale.

În plus, aceste alimente sunt produse la scară mult mai mică, întrucât se alterează și degradează mai repede, ceea ce înseamnă că fermierii și producătorii trebuie să-și acopere costurile de producție din mai puțină marfă. Este și motivul pentru care pun un adaos mai mare la prețul de raft.

Unde găsim produse alimentare eco în Chișinău?

În ultimii ani, în Chișinău au apărut mai multe locuri în care putem găsi produse alimentare eco. Pe lângă marele rețele de supermarketuri, pe rafturile cărora observăm o creștere a varietății produselor eco, există și un șir de magazine și piețe specializate: Piața EcoLocal Farmers’ Market, organizată în fiecare sâmbătă în parcarea clădirii KENTFORD; magazinul-cafenea BIOrganic Raw Cafe, magazinele Aromebio, Verdego și Biolife, brutăria artizanală Dorin Mereuță și multe altele. O altă metodă de a procura alimente ecologice este a de intra în contact direct cu producătorii locali, mulți din ei comercializându-și produsele online și oferind și livrare.

După părerea nutriționistului Tamara Șchiopu, la moment, în Republica Moldova resurse naturale pentru produsele lactate și carne ecologică nu există, la noi cel mai bine s-ar potrivi să se crească surse de proteină vegetală – fasole, năut, linte, cânepă alimentară, precum și nuci, semințe, cereale. Aceste culturi sunt foarte bine aclimatizate în țara noastră, iar cererea pentru ele este permanentă, nu doar la noi, dar și peste hotare.