/ Eco Madein.md view 1826

Întreprinderea socială EtnoGastronomica a organizat, la Chișinău, un atelier de informare, cu scopul de a explica conceptul produselor alimentare eco și de a reduce numărul de materiale eronate la această temă în mass media. Este un subiect deosebit de important, deoarece produsele ecologice reprezintă o noțiune nouă și atractivă, iar informațiile prezentate într-un mod denaturat pot aduce multă confuzie în rândul publicului larg.

Ce înseamnă un produs ecologic și cum îl deosebim

Un produs ecologic poate avea mai multe sinonime: organic, eco, bio, însă toate înseamnă același lucru: produs, realizat în conformitate cu legislația, fără utilizarea substanţelor chimice, fără intervenţii genetice, crescut în armonie cu natura şi mediul înconjurător şi certificat de către un organism autorizat.

În contrast, termeni precum „natural” sau „100% natural”, „produs tradițional” sau „produs sănătos”, indicați pe eticheta unor produse nu reprezintă decât o strategie de marketing și nu oferă garanţia unui produs ecologic curat.

Confuzia cumpărătorului devine cu atât mai mare, cu cât în magazinele online, pe rețelele de socializare sau chiar în market-uri, există produse sau chiar brand-uri care folosesc în denumirea lor cuvântul „bio” sau „eco”, deși nu sunt produse ecologice.

De altfel, acești producători ar trebuie sancționați deoarece, conform legislației RM: „Nu se folosesc nici un fel de termeni, inclusiv termenii utilizaţi în mărci comerciale sau practici aplicate în etichetare sau promovare, ce pot induce în eroare consumatorul sau utilizatorul prin sugerarea faptului că un produs sau ingredientele acestuia răspund exigenţelor prevăzute de Reglementare tehnică cu privire la produsele ecologice”.

Utilizarea siglei și certificarea

Principala condiție pentru un producător eco este prezența certificatului eliberat de un organism acreditat. După obținerea lui, fiecare producător va intra în posesia unui cod al organismului de certificare, pe care-l poate indica pe ambalajul produsului. De asemenea, pe eticheta produselor ecologice certificate conform legislației naționale se poate aplica sigla „Agricultura Ecologică – Republica Moldova”, iar pe produsele importate din UE – Logo-ul european pentru Agricultura Ecologică.

Cu toate acestea pe piața locală, din circa 100 de producători eco, doar 3 au aplicat pe ambalaj sigla „Agricultura Ecologică – Republica Moldova”. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că majoritatea producătorilor certificați se ocupă de creșterea cerealelor și a culturilor multianuale (nuci, alune, migdale) și își comercializează produsele în vrac. Acestea merg, de cele mai multe ori, la export și nu au nevoie de siglă, ci doar trebuie însoțite de certificatul respectiv. Sigla este utilizată de producătorii care ies în comerț cu un produs final, ambalat, de cei care deja au pătruns în rețelele de retail. Alți producători, pur și simplu, nu aplică pentru această siglă, deoarece este un proces îndelungat și complex, care necesită convocarea unei comisii speciale în cadrul Ministerului Agriculturii. În cazul anumitor relații comerciale, acești producători utilizează codul organismului de certificare, care deja garantează că produsele oferite de ei sunt ecologice. Menționăm că prezența acestui certificat, le permite producătorilor să utilizeze în denumirea brandului sa a produselor termenii eco, bio sau organic.

Nu pot utiliza termenii eco bio sau organic, nici producătorii care se află în perioada de conversie către agricultura ecologică.

Un exemplu de utilizare eronată a termenului de produs ecologic, îl putem vedea în rețeaua de supermarket-uri Kaufland, recent apărută la Chișinău.

După cum vedem din această poză, pe panou scrie “Fructe, legume ecologice”, însă în realitate nici unul din produsele de aici nu sunt certificate ecologic. Supermaket-urile din Chișinău niciodată nu vând și nu au vândut produse eco la vrac. Dacă și există, în rețeaua Kaufland produse ecologice, ele sunt ambalate și etichetate respectiv. Deci, în concluzie, acesta este un banner plasat pentru a atrage cumpărătorii.

Cum ne putem informa cu privire la producătorii eco

Pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii, doritorii se pot informa cu privire la legislația națională și internațională legată de agricultura ecologică, pot afla care sunt organismele de inspecție și certificare și care sunt producătorii locali certificaţi în ecologic. De asemenea, informația cu privire la producătorii eco, de obicei, este afișată și pe site-urile organismelor de certificare.