/ Economie view 2855

În următoarele două săptămâni, Parlamentul va adopta o lege menită să protejeze producătorii autohtoni, obligând magazinele să comercializeze mai multe produse locale. Astfel pe rafturi vom putea găsi mărfuri autohtone într-o proporție de cel puțin 50%.

Potrivit președintelui Parlamentului, Andrian Candu, producătorii locali, în special fermierii și producătorii agricoli, se confruntă cu această problemă. Acum are loc pregătirea pentru votul final a unei legi cu privire la comerțul intern. Această lege prevede o protecție suplimentară pentru producătorii locali. În următoarele două săptămâni acest lucru se va realiza prin votul final în Parlament.

Amintim că anterior Guvernul a aprobat unele modificări la legea cu privire la comerţul interior. Astfel, vânzătorii vor fi obligați să expună pe rafturile magazinelor cel puţin 50% de produse alimentare autohtone. Lista produselor alimentare va fi elaborată de Executiv și va fi actualizată anual.

Potrivit autorilor proiectului, prin această normă producătorii locali vor fi încurajaţi să producă, vor fi asiguraţi cu piaţa de desfacere și vor consolida competitivitatea produselor fabricate.

Perioada de tranziție pentru aplicarea normelor privind cota de raft va fi de şase luni din data publicării legii. Această perioadă va permite agenților economici să planifice stocurile, noile achiziții de marfă, precum și să adapteze contractele de achiziție. Încălcarea normelor se va sancționa cu amendă de până la 5.000 în cazul persoanelor fizice și până la 20.000 de mii de lei pentru cele juridice.

ziarulnational.md