/ Economie view 999

În acest context, partea indiană a stabilit cerințele fitosanitare de import, iar în timpul apropiat urmează a fi identificat exportatorul din țara noastră și importatorul din India. Astfel va fi organizat exportul primului lot, care va fi unul de probă.

De asemenea, în curând, merele noastre vor fi exportate și în Israel. Primul lot - probă de 100 de kg va fi livrat pentru efectuarea controalelor de rigoare. Totodată, începând cu 1 octombrie curent prunele proaspete din Republica Moldova vor fi exportate în Canada.

Fructele și legumele proaspete din Republica Moldova sunt livrate anual în circa 80 de țări - spre exemplu strugurii moldovenești sunt exportați în 20 de state ale lumii, iar prunele - în 16 state. Cele mai multe produse moldovenești ajung, în prezent, pe piața Uniunii Europene, cu creșteri mari pe piețele din Germania, Italia, Portugalia, țările Baltice, Cehia, Bosnia și Herțegovina și România.

Pentru accederea produselor moldovenești și pe piețele din alte regiuni ale lumii, se negociază active cu mai multe state ce au potențial pentru producătorii din țara noastră. Astfel, se examinează posibilitatea de a exporta produse autohtone în Vietnam, Egipt, Qatar, Bangladesh și Indonezia.